Vaření

Skvělá pizza a jak na ni

Pizza je velice oblíbené italské jídlo, které má prastarou tradici. První zmínky o pizze jsou již z období starého Říma, kdy ještě nešlo o bohatě obložené těsto, ale pouze o jakýsi druh chleba. Po roce 1700 se začínají používat rajčata a o něco později i mozzarella.

Dnes si můžete vybrat pizzu, na kterou máte právě chuť. Existuje mnoho druhů, fantazii se meze nekladou. V dnešním článku si můžete vybrat, podle kterého receptu připravíte těsto na pizzu. Těsto je velice důležité, protože tvoří základ celého kulinářského díla.

Někdo používá obyčejné listové těsto, které je sice dobré, ale není pro pizzu typické. Dobrým řešením nejsou ani hotové mražené korpusy, které koupíte v každém obchodě. Jsou příliš tlusté a nemají tu správnou chuť. Některé supermarkety nabízejí i chlazené těsto na pizzu, které občas bývá moc dobré a můžeme jej určitě doporučit. A nakonec, můžete zkusit připravit také těsto z prášku, které je od několika výrobců také vcelku vydařené.

Chcete-li se ale spoléhat pouze na vlastní ruce a kuchařský um, dáme vám pár tipů na různé druhy těsta na pizzu.

Myslím, že spousta našich čtenářek si oblíbila zázračné kynuté těsto, ze kterého můžete připravovat nejen základ na pizzu, ale také chutné rohlíky, buchty či cokoliv jiného vás napadne. Pro ty, kdo jej ještě neznají, zopakujeme recept.
Suroviny: 1/2 kg hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 1/2 kostky droždí (tj. cca 20 g), špetka soli, špetka cukru, 150 ml oleje.

Postup: Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí si připravíme kvásek. V míse smícháme mouku, kvásek, olej a špetku soli. Poprášíme  moukou a necháme na teplém místě vykynout. Ještě jednou přemícháme a necháme znova vykynout (těsto je potom nadýchanější).
TIP jedné z našich čtenářek: místo mléka můžete použít i vodu, na výsledku to vůbec nepoznáte!

(Celý článek si můžete přečíst ZDE)

Další způsob jak připravit těsto na pizzu, je použít brambory. Recept na toto těsto pochází od Petra Novotného a určitě také stojí za vyzkoušení.

Bramborová pizza
Suroviny: 5 větších brambor, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 1/2 l polohrubé mouky, 125 ml oleje, špetka soli.

Postup: Brambory nastrouháme najemno a smícháme s ostatními surovinami. Pečeme na plechu vymazaném sádlem nebo olejem. Zdobíme podle chuti.

Další zástupce nekynutých těst je jogurtové těsto. Určitě si najde také své příznivce, protože je velice jednoduché na přípravu.
Suroviny: 800 g hladké mouky, 2 prášky do pečiva, 300 g bílého jogurtu, 200 ml oleje, 1 lžička soli, 2 vejce.

Postup: Smícháme mouku s práškem do pečiva a přesejeme do mísy. Přidáme jogurt, olej, sůl a vejce. Přísady krátce zpracujeme na hladké těsto. Pečeme na vymaštěném plechu, obložené oblíbenými přísadami.

Poslední recept, který vám dnes nabídneme, je na olivové těsto. Je to recept opět velice jednoduchý a rychlý.
Suroviny: 1 kostka droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí), 3 hrnky hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, voda, 2 lžičky soli.

Postup: Droždí rozmícháme v teplé vodě (1/3 hrnku). Nalejeme do mísy, přidáme mouku, olivový olej, 1 hrnek teplé vody a sůl. Těsto hněteme důkladně asi deset minut a poté necháme asi 40 minut kynout. S vykynutým těstem pracujeme opět úplně stejně jako u předchozích receptů. Pečeme na vymazaném plechu, obložené vším co máme rádi.

Z jakého těsta pečete pizzu vy? Nebo si raději zajdete do dobré pizzerie? 

   
19.05.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [32] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:02:05
  2. avatar
    [31] ivory [*]

    mám jiný recept, ale zkusím

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:42:23
  3. avatar
    [30] hubajda [*]

    pizzu delam doma obcas koupim

    superkarma: 0 09.11.2012, 00:10:19
  4. [29] karym [*]

    Těsto dělám podobné jako výše uvedené "zázračné", akorát místo mléka dávám vodu. Z nevykynutého dílu těsta vyválím tenký plát, přenesu na vymazaný plech, rorkrájím rádýlkem na obdélníčky, upeču. Pak potřu směsí z kečupu, drceného česneku a koření na špagety. Na směs dle fantazie - šunku, rajčata, papriku na nudličky, sýr...a zapeču.

    superkarma: 0 24.02.2009, 17:02:40
  5. [27] Šíša [*]

    Pleas help

    superkarma: 0 25.09.2006, 14:15:12
  6. [26] Šíša [*]

    No já si koupila chlazený korpus...dopadlo to tak, že pizza Fruti di mare...všechno super...no jen ten korpus zkončil v koši Lidi, jak udělat ten korpus, aby byl opravdu výbornej a tenkej

    superkarma: 0 25.09.2006, 14:13:01
  7. avatar
    [22] Ťapina [*]

    V.Nováková: Proč by měla jít pizza do háje kvůli svíčkový a jahodovým knedlíkům? Já nejím každý den to stejný

    superkarma: 0 22.05.2006, 11:17:09
  8. avatar
    [21] V.Nováková [*]

    oprava: jahodové

    superkarma: 0 22.05.2006, 10:41:32
  9. avatar
    [20] V.Nováková [*]

    pizza může jít do háje...taková dobrá svíčková, jehodové knedlíky s tvarohem,nebo ty řízečky, jak už jsem psala, nebo kynutý švestkový táč..... vy dnes všichni jíte hrozně zdravě a přitom jse co chvíla nemocný.... tak si dobře navařte a pořádně se nadlábněte a budete v pohodě a svěží !

    superkarma: 0 22.05.2006, 10:40:25
  10. avatar
    [19] lilithheta [*]

    Karkule: To je tou pecí. Doma ji člověk neudělá takovou, protože ji suší v troubě při nějakých 250 C. Úplně ze všeho největší shit je pizza mražená, nechápu, jak to někdo může jíst. Já jsem na jídlo hrozný a spasu skoro všechno, ale tahle mražená "dobrota" je i nad mé síly a odolný žaludek

    superkarma: 0 22.05.2006, 08:16:56
  11. avatar
    [18] Ťapina [*]

    Karkule: To ale neznamená, že ji doma nedělám dobrou Někdy mám chuť na pizzu z pizzerky, jindy na domácí, beru to jako dvě různá jídla.

    superkarma: 0 21.05.2006, 16:51:58
  12. avatar
    [17] VLinhartova [*]

    superkarma: 0 21.05.2006, 15:09:36
  13. avatar
    [15] Ryta [*]

    pizzu nemusím, ale ten řízek s bramborovým salátem bych si dala taky

    superkarma: 0 19.05.2006, 13:22:32
  14. [14] niagára [*]

    mňam, zrovna se chystám k oběu dělat pizzu,tak vyzkouším některé z těst

    superkarma: 0 19.05.2006, 12:47:38
  15. [13] niagára [*]

    mňam, zrovna se chystám k oběu dělat pizzu,tak vyzkouším některé z těst

    superkarma: 0 19.05.2006, 12:47:31
  16. avatar
    [12] Kayty [*]

    Není nad italskou přímo v Itálii a ještě natrefit na tu správnou, pak je nepřekonatelná Ty naše nejsou úplně ono.

    superkarma: 0 19.05.2006, 12:46:45
  17. avatar
    [11] zonan [*]

    závislá na čokoládě: já jsem ještě dobrou pizzu v pizzerii nejedla. Vždy se tam moc těším, a zatím vždy konstatuji, že na tu naši, domácí, to nemá.

    superkarma: 0 19.05.2006, 11:42:06
  18. avatar
    [10] Ťapina [*]

    závislá na čokoládě: Tak to už mi přijde jednodušší strčit talíře do myčky, než se štrádovat odkudsi z pizzerie

    superkarma: 0 19.05.2006, 11:18:15
  19. avatar
    [9] závislá na čokoládě [*]

    Není nad to, si zajít do dobré pizzerie, pochutnat si a ještě nemuset nic dělat s nádobím.

    superkarma: 0 19.05.2006, 11:16:48
  20. avatar
    [8] V.Nováková [*]

    tak pizza stačí tak jednou za rok, není nad dobrý řízeček a bramborovým salátem,mňam

    superkarma: 0 19.05.2006, 11:03:33
  21. avatar
    [7] alko [*]

    yoda: Místo majoránky je lepší oregano - dobromysl

    superkarma: 0 19.05.2006, 10:25:05
  22. avatar
    [6] femme [*]

    Meander: moje řeč

    superkarma: 0 19.05.2006, 10:07:16
  23. avatar
    [5] Meander [*]

    Já bych radila zvednout telefon a objednat si ji

    superkarma: 0 19.05.2006, 10:05:42
  24. [3] niagára [*]

    mňam, zrovna se chystám k oběu dělat pizzu,tak vyzkouším některé z těst

    superkarma: 0 19.05.2006, 09:15:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme