škvarkové pagáče

Jsou to sušenky, ale nejsou to sušenky. Slané, s vůní čerstvě vypražených škvarků. Maďarský recept, který určitě rychle zdomácní i ve vaší kuchyni. Zajímavý nápad, který pohostíte každou návštěvu.

Škvarkové pagáčky, které jsem doteď vyzkoušela, byly většinou z kynutého těsta a připomínaly pečivo, druh housky. Ty, na které jsem viděla recept na TV Paprika (a trochu si ho upravila), jsou spíš sušenky. Ale výborné!

Oproti původnímu receptu jsem přidala více tuku. Bude to tím, že každé škvarky jsou jiné. Některé více a jiné méně mastné. A ty moje byly spíše sušší.

škvarkové pagáče

Suroviny

  • 200 g škvarků
  • 5 lžic vody
  • 2 vejce
  • 150 g másla nebo sádla
  • 3 lžičky kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • trocha octa
  • 500 g hladké mouky

Postup

Škvarky umelte nebo rozmixujte dohladka. Vyklopte do mísy a přidejte vejce, vodu a změklý tuk. Dochuťte kmínem a solí. Když máte jedlou sodu na lžičce, zalijte ji octem, jen právě do té lžičky, ne více. Přidejte do těsta a zasypejte moukou. Tu přidávejte podle potřeby, stejně jako můžete přidat trochu tuku.

Těsto bude nelepivé, nebude se trhat.

pagáče

Na pracovní plochu si nasypejte trochu mouky. Rozválejte těsto na plát silný půl centimetru. Z něj vykrajujte sklenicí kolečka.

škvarkové pagáče

Kolečka naskládejte na pečící papír a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 25 minut.

škvarkové pagáče

Dobrou chuť přeje Elly.

Křupavé recepty na našem magazínu

pomerančové sušenky se skořicí

amarantové sušenky

čokoládové cookies

Reklama