Vaření

Škvarkové pagáčky

škvarkové pagáče

Jsou to sušenky, ale nejsou to sušenky. Slané, s vůní čerstvě vypražených škvarků. Maďarský recept, který určitě rychle zdomácní i ve vaší kuchyni. Zajímavý nápad, který pohostíte každou návštěvu.

Škvarkové pagáčky, které jsem doteď vyzkoušela, byly většinou z kynutého těsta a připomínaly pečivo, druh housky. Ty, na které jsem viděla recept na TV Paprika (a trochu si ho upravila), jsou spíš sušenky. Ale výborné!

Oproti původnímu receptu jsem přidala více tuku. Bude to tím, že každé škvarky jsou jiné. Některé více a jiné méně mastné. A ty moje byly spíše sušší.

škvarkové pagáče

Suroviny

  • 200 g škvarků
  • 5 lžic vody
  • 2 vejce
  • 150 g másla nebo sádla
  • 3 lžičky kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • trocha octa
  • 500 g hladké mouky

Postup

Škvarky umelte nebo rozmixujte dohladka. Vyklopte do mísy a přidejte vejce, vodu a změklý tuk. Dochuťte kmínem a solí. Když máte jedlou sodu na lžičce, zalijte ji octem, jen právě do té lžičky, ne více. Přidejte do těsta a zasypejte moukou. Tu přidávejte podle potřeby, stejně jako můžete přidat trochu tuku.

Těsto bude nelepivé, nebude se trhat.

pagáče

Na pracovní plochu si nasypejte trochu mouky. Rozválejte těsto na plát silný půl centimetru. Z něj vykrajujte sklenicí kolečka.

škvarkové pagáče

Kolečka naskládejte na pečící papír a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 25 minut.

škvarkové pagáče

Dobrou chuť přeje Elly.

Křupavé recepty na našem magazínu

pomerančové sušenky se skořicí

amarantové sušenky

čokoládové cookies

   
06.04.2016 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [16] elly [*]

    orsulikova — #11když dělám kynuté pagáče, tak pomelu polovinu škvarků, ať jsou pořádně v těstě a polovinu nasekám nahrubo. Přesně proto, ať se do nich dá pěkně zakousnout :-)

    superkarma: 0 07.04.2016, 07:47:07
  2. avatar
    [15] elly [*]

    sana47 — #4 Pavla_b — #7pagáčků je více druhů, jak píše AmeA — #14 . Tohle jsou spíš takové sušenky, jiné než kynuté pagáče.

    superkarma: 0 07.04.2016, 07:46:06
  3. avatar
    [14] AmeA [*]

    Pagáčků je více druhů placičky dělám k fazolové polívce a vysoké nejméně 3cm zase jsou supiš k vínu či pivu Sml22

    1. na komentář reaguje elly — #15
    superkarma: 0 06.04.2016, 19:11:55
  4. avatar
    [13] Lídy [*]

    Pagáčky dělám, ale dávám kvasnice a škvarky pokrájím v připadě, že jsou hodně velké. Mlít je podle mě škoda. Těsto nepřekládám, nechávám vykynout podobně jako vdolky.

    superkarma: 0 06.04.2016, 11:47:05
  5. avatar
    [12] Jandywoman [*]

    orsulikova — #11 Sml22 Já taky raději dělám placky. Škvarky nemelu, jen lehce posekám na menší kousky. Vykynuté těsto rozválím, jen lehce ho potřu rozpuštěným sádlem, posypu škvarkama, přeložím, vyválím, a to samé 2x -3x. Pak ho nechám ještě chvíli odpočívat, a pak už jen skleničkou dělám placky, které dávám na plech na pečící papír, vyznačím na nich mřížku, potřu žloutkem, posypu lehce kmínem (zkoušela jsem i sezam, supr) a peču do zlatova. Mňam....Sml16

    superkarma: 0 06.04.2016, 11:06:01
  6. [11] orsulikova [*]

    = škvarkové placky. Škvarky nemlít, jen pokrájet, je dobré se do nich zakousnout.

    1. na komentář reaguje Jandywoman — #12
    2. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 06.04.2016, 10:12:07
  7. [10] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 06.04.2016, 10:09:27
  8. avatar
    [9] Midsummer [*]

    gerda — #8 Prima nápad. Určitě to taky vyzkouším.

    superkarma: 0 06.04.2016, 09:58:57
  9. avatar
    [8] gerda [*]

    Já nedělám ani tak kynuté pagáčky, jako prsty. Nedají tolik práce a nemusí se překládat a tolikrát převalovat kvůli lístkování. Osvědčily se mi jako výborná příloha ke špenátu. Škvarky pomelu, zadělám s nimi měkké slané kynuté těsto s kmínem. Rozdělím na víc dílů, které pak postupně vyvaluju na cca 1 cm výšky a rádýlkem nakrájím menší nepravidelné kousky na jedné straně rozkrájené do vějíře - jako prsty na ruce. Upečené dočervena jsou výborně křupavé, člověk by na posezení zvládl klidně i jeden plechSml30

    1. na komentář reaguje Midsummer — #9
    superkarma: 2 06.04.2016, 09:08:10
  10. [7] Pavla_b [*]

    sana47 — #4 Přesně tak, kvasnice a sádlo, určitě ne máslo..

    1. na komentář reaguje elly — #15
    superkarma: 0 06.04.2016, 09:04:38
  11. [6] sana47 [*]

    sana47 — #5 omlouvám se za dva příspěvky,nejdřív mi to neodešlo a teď je to tu 2x Sml80

    superkarma: 0 06.04.2016, 08:50:44
  12. [5] sana47 [*]

    gerda — #2 chce to kvasnice v každém případě,pagáčky musí být minimálně 3cm vysoké,tohle tady jsou spíše placičky

    1. na komentář reaguje sana47 — #6
    superkarma: 0 06.04.2016, 08:48:01
  13. [4] sana47 [*]

    gerda — #2 chce to kvasnice v každém případě,pagáčky musí být minimálně 3cm vysoké,tohle tady jsou spíše placičky

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #7
    2. na komentář reaguje elly — #15
    superkarma: 1 06.04.2016, 08:46:34
  14. [3] telelot [*]

    opravte si název, někam se ztratilo písmeno K... Sml22

    superkarma: 0 06.04.2016, 06:26:46
  15. avatar
    [2] gerda [*]

    nene, tak často je zas nedělám, žádná soda - chce to kvasnice!

    1. na komentář reaguje sana47 — #4
    2. na komentář reaguje sana47 — #5
    superkarma: 0 06.04.2016, 06:15:07
  16. avatar
    [1] glady [*]

    vypadají naprosto skvěle, určitě vyzkouším....díky za receptSml67

    superkarma: 0 06.04.2016, 05:50:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme