Ingredience:

·         1 kg hladké celozrnné mouky
·         200 ml smetany ke šléhání
·         2 žloutka
·         1 celé vejce na potírání
·         2 kostky čestvých kvasnic
·         500 g hrubě mletých škvarků
·         1 PL škvařeného sádla, když jsou škvarky mastné nemusí být
·         500 ml pnotučného mléka 1 PL cukru do kvásku,
·         1 PL cukru do kváseku
·         3,5 ČL soli
·         drcený kmín nebo sezamové semínka na posypání
 
Postup:
Do 150 ml ohřátého mléka rozdrobíme kvasnice, přídáme 1 PL cukru a necháme vzejít kvásek.

Z mouky, smetany, žloutků, poloviny mletých škvarků a mléka vypracujeme hladké těsto. Přidáme kvásek a doděláme těsto.

Připravené těsto rozvalkáme, potřeme jej druhou polovinou mletých škvarků, přeložíme na polovinu, zase rozvalkáme a přeložíme na polovinu. Takhle připravené těsto necháme vykynout.
Vykynuté těsto na desce rozválíme na cca. 1,5-2 cm hrubý plát. Se sítkem na protlačení brambor můžeme udělat mřížkovou strukturu.

Z takhle připraveného těsta vykrajujeme malé pagáče, které uložíme na plech a necháme ješte asi 30 minut dokynout. Nakynuté pagáče potřeme vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovými semínky.
 
Pagáče pečeme na 180 C cca. 40 minut, dokud pagáče krásně nezelátnou.

Foto: Čongrád

Vyzkoušejte také:

Uložit

Uložit

Reklama