Vaření

Škubánky s mákem na Smrtnou neděli

škubánky

Název této postní neděle pochází ze staré lidové tradice, kdy se lidé na vesnici symbolicky zbavovali zimy. Vyrobili si velkou slaměnou loutku, kterou oblekli do starých ženských šatů, ozdobili a ve společném průvodu odnesli k nejbližšímu potoku nebo řece, do které Moranu neboli Smrt hodili. Tím měla skončit zima a začít jaro.

Na tento den nepřipadá žádné zvláštní postní jídlo, a tak si připravíme něco postního, bezmasého, levného a jednoduchého hlavně pro děti. Protože právě ty milují nejrůznější sladká jídla, jako jsou flíčky s mákem, tvarohem nebo perníkem, krupicovou kaši a podobné dobrůtky. Kdo by je jako dítě neměl rád?

Jednoduché a levné jídlo připravíme z brambor. Ty stačí uvařit ve vodě, vytvořit z nich snadné těsto, a to potom povařit v osolené vodě. Dochutíme nejlépe mákem a cukrem, ale klidně i tvarohem, povidly, džemem, nastrouhaným perníkem nebo čokoládou. Uvaříme si škubánky. Někdo je může znát také pod názvem kucmoch a je to velice staré české jídlo.

Škubánky

  • 1 kg brambor varného typu C
  • 100 g hrubé mouky
  • špetka soli

Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme vařit do lehce osolené vody. Nevaříme příliš dlouho, jen do poloměkka. Scedíme vodu, kterou si necháme stranou, nevyléváme ji. Pokud by těsto na škubánky bylo příliš husté, můžeme ho touto vodou rozředit.

škubánky

Brambory rozmačkáme, můžeme klidně tyčovým mixérem a obrácenou stranou vařečky do nich naděláme díry. Celý povrch pak zasypeme moukou. Teď musíme brambory držet v teple, aby se mouka pěkně propařila. Buď je můžeme nechat přikryté poklicí na velice mírně teplé plotně. Mně se ale mnohem více líbí způsob, který používá Pavlína Mlsná kočka. Hrnec s poklicí můžeme zabalit do utěrky a dát na půl hodiny pod peřinu. A to se mi fakt líbí. Připomíná mi to, když u nás doma „spala“ v peřinách rýže. :-)

škubánky

Přichází konečná fáze, z uvařených brambor s moukou musíme připravit těsto. To by mělo být hladké a jemné. Dosáhneme toho intenzivním mícháním. Z hotového těsta tvarujeme za pomoci dvou lžic škubánky. Lžíce předtím namočíme do rozpuštěného sádla nebo másla.

Škubánky pěkně skládáme na talíř, kde je potom posypeme něčím moc dobrým a sladkým. Jak mají vaše děti rády. :-)

Dobrou chuť přeje elly.

   
04.04.2014 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [53] Tamule [*]

    Dobrý tip - syn si dá..Sml22

    superkarma: 0 16.04.2014, 14:08:37
  2. [52] Ivushka12 [*]

    Já bych si je dala, ale děti nemají rády mák. Babička je dělávala i naslano....opečené na másle - mňamka

    superkarma: 0 11.04.2014, 08:13:44
  3. [51] Klára Křížová [*]

    Zkoušela jsem je o víkendu. Jsou Sml67 měkké a kypré, měli jsme je s nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a s rozpuštěným máslem

    superkarma: 0 10.04.2014, 18:42:54
  4. avatar
    [50] paníliška [*]

    pajda — #47 No jo, tak jsi lepší. Sml54

    superkarma: 0 06.04.2014, 23:07:31
  5. [49] Rikina [*]

    Jinak myslím, že už jsem pochopila, proč nemohla být dostavěna babylonská věž (pokud tedy odhlédneme od toho, že postavit mrakodrap z nepálených cihel je samo o sobě oslovina). Jestliže takové zmatení pojmů může nastat kolem celkem prosté věci, jako jsou škubánky/šišky/šlíšky, co potom záměr složitější. Sml80

    superkarma: 0 06.04.2014, 09:39:54
  6. [48] Rikina [*]

    denkas — #46 taky jsem byla v hospodě. To je nejlepší způsob, jak opatřit oběd. Sml57 Nemusím shánět suroviny, trávit čas u plotny, a nádobí si po mně taky umejou. Sml24

    superkarma: 0 06.04.2014, 09:37:25
  7. avatar
    [47] pajda [*]

    paníliška — #43 ta naše je z 188?...já věděla, že to časem upřesníme Sml54

    1. na komentář reaguje paníliška — #50
    superkarma: 0 06.04.2014, 08:07:12
  8. avatar
    [46] denkas [*]

    Eva_Fl — #44 My byli na výletě,takže i na obědě.A ještě tu mám od včera knedliky-z bramborovýho těstaSml30plněný uzeným, se zelím a hodně cibulky.

    1. na komentář reaguje Rikina — #48
    superkarma: 0 05.04.2014, 17:53:35
  9. avatar
    [45] denkas [*]

    Brácha ,když byl malej,tak si ještě na ty škubánky nalil mléko-měl to tak rád.Sml80 Prostě každý má jiný chutě.Sml22

    superkarma: 0 05.04.2014, 17:51:48
  10. avatar
    [44] Eva_CZ [*]

    Skubany neskubany, my budeme mit gulas. Sml32

    1. na komentář reaguje denkas — #46
    superkarma: 1 05.04.2014, 17:41:07
  11. avatar
    [43] paníliška [*]

    Schválně jsem si otevřela kuchařku Marie Teplé z roku 1934 a tam je to uvedeno tak, jak píše Elly. Dokonce tu jsou i škubánky krupicové a z podmáslí. No jo, člověk se celý život učí (aby to na stará kolena stejně všechno zapomněl). Sml57

    1. na komentář reaguje pajda — #47
    superkarma: 1 05.04.2014, 14:20:19
  12. avatar
    [42] paníliška [*]

    Rikina — #36 Boduješ. Sml30

    superkarma: 0 05.04.2014, 14:14:24
  13. [41] Klára Křížová [*]

    denkas — #33 Souhlasím Sml67

    superkarma: 0 05.04.2014, 13:24:47
  14. [40] Klára Křížová [*]

    Teď jsem je vyzkoušela, nemají chybu! Nastrouhaný tvrdý tvaroh, rozpuštěné máslo a moučkový cukr. Krásný oběd! Sml67

    superkarma: 0 05.04.2014, 13:23:46
  15. avatar
    [39] pajda [*]

    elly — #21 nooo...manželova rodina je od Svitav, moje z Jižní Moravy, prateta z Krkonoš. Sml57Sml57Sml57

    Jinak by se ale asi dalo dohledat, kdy vznikl přepis - v kuchařce od Sandtnerové, kterou má moje tchýně, v prvním vydání, je totiž ještě to, co znám jako škubánky já. Mouka tam ovšem není syrová, ale opražená. Při pomalém "škubání" na velké ploše se těsto důkladně propeče. V kuchařkách z 60. let už je to popsané tak, jak to zná většina z nás.

    superkarma: 0 05.04.2014, 10:54:19
  16. avatar
    [38] kobližka [*]

    Rikina — #36 Taky jsi mě vyloudila úsmě na rtu.Neb je to přesně opačně! I když,nepopírám,i vás se to takto dělat a jmenovat mohlo.

    Ve zkratce shrnu:vařené bramborové těsto jsou ŠIŠKY (knedle,různé taštičky) a ty vařené brambory se spařenou moukou jsou ŠKUBÁNKY Sml16

    superkarma: 1 05.04.2014, 10:45:30
  17. avatar
    [37] denkas [*]

    Rikina — #36 Sml30Sml30Sml30 Tak tys to rozseklaSml80  Nojo ,jiný kraj,jiný mrav. Ale fakt sem měla za to,že škubánky zná každý! A koukám,že ne. Jo a trhanec se myslim dělá z lívancovýho těsta. Babička něco takovýho dělala-lívancový těsto a míchala na plotně,až to byly drobečky a jedlo se to s cukrem a řikala tomu šmorn-nebo tak nějak

    Jo a šiškama taky krmila husy,ale ty byly tvrdší. Škubánky sou spíš jako kaše

    superkarma: 0 05.04.2014, 10:15:14
  18. [36] Rikina [*]

    Tak jsem si dočetla diskuzi, a mám jasno.  Sml24 To nevařené se syrovou moukou jsou šlejšky, to dělala moje babička a krmila tím husy, mák jim k tomu nedávala.  Sml57 Pod názvem škubánky se u nás doma podávaly ty vařené šišky z bramborového těsta, nicméně postup přípravy neobnášel ubytování v peřinách. Sml80 Byly výhradně s mákem, tvaroh ani jiný posypový materiál se nepoužíval. To, co popisuje pajda, znám pod názvem trhanec.

    1. na komentář reaguje denkas — #37
    2. na komentář reaguje kobližka — #38
    3. na komentář reaguje paníliška — #42
    superkarma: 0 05.04.2014, 01:55:55
  19. avatar
    [35] denkas [*]

    paníliška — #34 Sml30Nevíš co je dobrý. Tam fakt tu mouku necítíšSml80

    superkarma: 0 04.04.2014, 23:23:38
  20. avatar
    [34] paníliška [*]

    denkas — #33 I tak to ve mně fakt důvěru nebudí. Raději ty šišky. Sml16

    1. na komentář reaguje denkas — #35
    superkarma: 0 04.04.2014, 23:22:11
  21. avatar
    [33] denkas [*]

    paníliška — #31 Taky dělám těsto z horkých brambor.Vařim oloupaný brambory a hned horký rozmačkám mačkadlem a hned teplý dělám těstoSml22A když šišky,tak je jasný,že se ještě vaří. U škubánků se ta mouka spaří a rozhodně není syrová.A škubánky a šišky ,to je úplně jiná chuť. Jiný jídlo. A oboje dobréSml22

    1. na komentář reaguje paníliška — #34
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #41
    superkarma: 0 04.04.2014, 23:03:53
  22. [32] Karo Líná [*]

    Tohle jsem jedla naposledy v jídelně ZŠ a nehodlám ten zážitek opakovat. Naprosto zbytečné jídlo, výživová hodnota nula.

    superkarma: 0 04.04.2014, 23:03:45
  23. avatar
    [31] paníliška [*]

    Milujeme šišky s mákem, škubánky mě nijak nelákají. Bramborové těsto dělám z horkých brambor, je jemnější než ze studených, ale šišky ještě povařím. Brambory se syrovou moukou nemám ani odvahu zkoušet.

    1. na komentář reaguje denkas — #33
    superkarma: 0 04.04.2014, 22:57:50

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Hanyna [*]

    Dnes k večeři jsme měli škubánky s tvarohemSml58Sml67

    superkarma: 0 04.04.2014, 20:34:50
  2. avatar
    [29] kobližka [*]

    Eva_Fl — #28 no jo,to je něco jinýho,než škubánky Sml16

    superkarma: 0 04.04.2014, 19:42:26
  3. avatar
    [28] Eva_CZ [*]

    kobližka — #27 moje babi delavala sleeeeeeesky ( po kromerizsku, asi ), ale myslim, ze to byly vareny sisky.

    1. na komentář reaguje kobližka — #29
    superkarma: 0 04.04.2014, 18:30:22
  4. avatar
    [27] kobližka [*]

    Eva_Fl — #26 Ona je spařená tím zbytkem horké vody a párou.Neříkej,že to z domoviny neznáš? Sml58

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #28
    superkarma: 0 04.04.2014, 17:44:56
  5. avatar
    [26] Eva_CZ [*]

    To se fakt nevari? Se ji syrova hruba mouka?

    1. na komentář reaguje kobližka — #27
    superkarma: 0 04.04.2014, 17:37:18
  6. avatar
    [25] kobližka [*]

    denkas — #24 no,běžně to jsou šišky,u nás se říkalo šlejšky.

    superkarma: 0 04.04.2014, 16:54:03
  7. avatar
    [24] denkas [*]

    kobližka — #22 Já zase šlejšky vůbec neznámSml23-ten název.

    1. na komentář reaguje kobližka — #25
    superkarma: 0 04.04.2014, 15:58:11
  8. avatar
    [23] kobližka [*]

    pajda — #20 Tak to nejsou škubánky,fakt ne.Škubánky jsou to,co tu prezentuje elly Sml22

    superkarma: 0 04.04.2014, 15:56:36
  9. avatar
    [22] kobližka [*]

    denkas — #18 Možná jsou "šlišky" jenom překlep,možná se to někde používá.U nás je běžné říkat šlejšky.

    1. na komentář reaguje denkas — #24
    superkarma: 0 04.04.2014, 15:55:19
  10. avatar
    [21] elly [*]

    pajda — #20 tak to bude asi jiný kraj, jiný mrav. Většina lidí zná však škubánky od babičky tak, jak jsou v receptu. Opečení je jen jedna z variant ;-)

    1. na komentář reaguje pajda — #39
    superkarma: 0 04.04.2014, 15:10:45
  11. avatar
    [20] pajda [*]

    Naše babičky, a to jak moje, tak manželovy a i naše prababičky, dělávaly škubánky úplně jinak. To jen tak na okraj. Tomuto, co je v receptu, se říkávalo "šišky s makem". Šubánky mají stejný základ, ale pak se těsto hodí na pánev a na tuku (na trošce tuku, aby bylo jasno) se tak dlouho míchá a trhá, až se z něj oddělují vařečkou kousíčky (škubánky). Ty jsou díky tomuto postupu opečené z obou stran a posypávají se minimálně. Základ je tedy stejný, chuť výrazně jiná. Děda je dělával přímo na tálu a bez tuku. Jako dítě jsem mívala obojí, ovšem šišky mi chutnaly mnohem víc. Dneska už preferuji škubánky, a to neposypané, nebo tak maximálně s pracharandou.

    1. na komentář reaguje elly — #21
    2. na komentář reaguje kobližka — #23
    superkarma: 0 04.04.2014, 14:53:42
  12. [19] FAXÍK [*]

    škubánky s mákem miluji Sml59

    superkarma: 0 04.04.2014, 14:13:50
  13. avatar
    [18] denkas [*]

    elly — #16 Nevim co sou šlišky,já dělám šiškySml30Z bramborovýho těsta,ale ty dělám se strouhankou,ňam,taky už dlouho nemělaSml22  Jo a ještě taky dělám koláčky.Znáte? Z bramborovýho těsta placky na sucho opíct.Pak se nakrájí na kostičky,spaří vodou,omastí máslem a my to jíme s moučkovým cukrem.

    1. na komentář reaguje kobližka — #22
    superkarma: 0 04.04.2014, 13:47:07
  14. avatar
    [17] denkas [*]

    Škubánky s mákem mám ráda.Sml22 Já uvařim brambory úplně,sleju vodu,né všechnu,šťouchnu tam párkrát obrácenou vařečkou,posypu moukou a ještě chvíli nechám na malý plotýnce.Pak rozšťouchám šťouchadlem-musí to pšouchatSml30 No a  sádlo,mák,ňam

    superkarma: 0 04.04.2014, 13:43:53
  15. avatar
    [16] elly [*]

    ifulinkaa — #15 já jsem si tedy taky dlouho myslela, že jde o stejné jídlo jen různý krajový název. A chuť škubánků (nebo škubánek) mě tedy dost překvapila. Nejsou tak tuhé jako šlišky nebo vůbec bramborové knedlíky. Spíš takový nadýchaný obláček...

    1. na komentář reaguje denkas — #18
    superkarma: 0 04.04.2014, 12:55:31
  16. avatar
    [15] ifulinkaa [*]

    elly — #12 tak v tom případě jsem škubánky nikdy nejedla. jsem ponaučena

    1. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 04.04.2014, 12:07:39
  17. avatar
    [14] buldok [*]

    Škubánky mám ráda, ale naslano.

    superkarma: 0 04.04.2014, 10:29:08
  18. [13] anina4 [*]

    mák nemusím,takže toto jídlo vynechám

    superkarma: 0 04.04.2014, 09:54:55
  19. avatar
    [12] elly [*]

    ifulinkaa — #7 šlíšky jsou také z bramborového těsta, ale ještě se vaří v osolené vodě. Škubánky už ne.

    1. na komentář reaguje ifulinkaa — #15
    superkarma: 0 04.04.2014, 09:34:19
  20. avatar
    [11] blanca [*]

    když škubánky, tak jedině opečené na slano, jinak je opravdu nemusím Sml23

    superkarma: 0 04.04.2014, 09:24:10
  21. [10] violinist [*]

    Mňam, škubánky, to je jídlo mého dětství u babičky. A když zbyly na druhý den, tak je opekla na másle, aby měly takovou pěkně zlatou křupavou kůrčičku, a to je teprv dobrota!

    superkarma: 0 04.04.2014, 09:10:20
  22. [9] Rikina [*]

    A teď jsem si dočetla, že na to někdo plácá i tvaroh, nebo povidla...  Ještě že nemusím tu postní neděli dodržovat. Sml57

    superkarma: 0 04.04.2014, 08:45:39
  23. [8] Rikina [*]

    Mno, jako dítě jsem sladká jídla zrovna moc nemusela.  Sml80 Na můj vkus byla až moc často, naštěstí to bývaly spíš ty nudle s mákem, krupicovou kaši pokládám za jídlo pro batole, které ještě nemá všechny zuby. Sml57 No a škubánky jsou taky takové lepidlo - zaplácne to žaludek, ale nic moc. Navíc teda pracnost je veliká. Sml80

    superkarma: 0 04.04.2014, 08:41:35
  24. avatar
    [7] ifulinkaa [*]

    Klára Křížová — #6 ne šišky, ale šlíšky

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 04.04.2014, 08:32:09
  25. [6] Klára Křížová [*]

    ifulinkaa — #5 Néé, šíišky jsou jiné konzistence než škubánky

    1. na komentář reaguje ifulinkaa — #7
    superkarma: 0 04.04.2014, 08:22:28
  26. avatar
    [5] ifulinkaa [*]

    u nás to jsou šlíšky

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #6
    superkarma: 0 04.04.2014, 08:18:25
  27. avatar
    [4] enka1 [*]

    Já je mívala v dětství každý týden, takže mě moc nelákají.Sml24

    superkarma: 0 04.04.2014, 08:06:20
  28. [3] baška [*]

    tak to můžu...

    superkarma: 1 04.04.2014, 07:54:33
  29. [2] Amálka Votočková [*]

    MňáámSml16

    superkarma: 0 04.04.2014, 05:43:02
  30. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    Škubánky dělám často,jsou vynikající!Sml16

    superkarma: 0 04.04.2014, 00:47:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme