Reklama

škubánky

Název této postní neděle pochází ze staré lidové tradice, kdy se lidé na vesnici symbolicky zbavovali zimy. Vyrobili si velkou slaměnou loutku, kterou oblekli do starých ženských šatů, ozdobili a ve společném průvodu odnesli k nejbližšímu potoku nebo řece, do které Moranu neboli Smrt hodili. Tím měla skončit zima a začít jaro.

Na tento den nepřipadá žádné zvláštní postní jídlo, a tak si připravíme něco postního, bezmasého, levného a jednoduchého hlavně pro děti. Protože právě ty milují nejrůznější sladká jídla, jako jsou flíčky s mákem, tvarohem nebo perníkem, krupicovou kaši a podobné dobrůtky. Kdo by je jako dítě neměl rád?

Jednoduché a levné jídlo připravíme z brambor. Ty stačí uvařit ve vodě, vytvořit z nich snadné těsto, a to potom povařit v osolené vodě. Dochutíme nejlépe mákem a cukrem, ale klidně i tvarohem, povidly, džemem, nastrouhaným perníkem nebo čokoládou. Uvaříme si škubánky. Někdo je může znát také pod názvem kucmoch a je to velice staré české jídlo.

Škubánky

  • 1 kg brambor varného typu C
  • 100 g hrubé mouky
  • špetka soli

Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme vařit do lehce osolené vody. Nevaříme příliš dlouho, jen do poloměkka. Scedíme vodu, kterou si necháme stranou, nevyléváme ji. Pokud by těsto na škubánky bylo příliš husté, můžeme ho touto vodou rozředit.

škubánky

Brambory rozmačkáme, můžeme klidně tyčovým mixérem a obrácenou stranou vařečky do nich naděláme díry. Celý povrch pak zasypeme moukou. Teď musíme brambory držet v teple, aby se mouka pěkně propařila. Buď je můžeme nechat přikryté poklicí na velice mírně teplé plotně. Mně se ale mnohem více líbí způsob, který používá Pavlína Mlsná kočka. Hrnec s poklicí můžeme zabalit do utěrky a dát na půl hodiny pod peřinu. A to se mi fakt líbí. Připomíná mi to, když u nás doma „spala“ v peřinách rýže. :-)

škubánky

Přichází konečná fáze, z uvařených brambor s moukou musíme připravit těsto. To by mělo být hladké a jemné. Dosáhneme toho intenzivním mícháním. Z hotového těsta tvarujeme za pomoci dvou lžic škubánky. Lžíce předtím namočíme do rozpuštěného sádla nebo másla.

Škubánky pěkně skládáme na talíř, kde je potom posypeme něčím moc dobrým a sladkým. Jak mají vaše děti rády. :-)

Dobrou chuť přeje elly.