Reklama

skořicová hvězda

Krásný a voňavý dezert od naší čtenářky Jany. Ta vaření a pečení miluje a je opravdu šikovná. Jeden z jejích oblíbených receptů si můžete upéct i vy. Skořicovým dezertem můžete o víkendu potěšit celou svoji rodinu. Třeba na nedělní snídani.

Já jsem se do téhle skořicové dobroty zamilovala na první pohled a chystám se na vyzkoušení. Už z Janiny fotky cítím tu vůni skořice, která neomrzí ani po vánočních svátcích. Dokud je venku nevlídno, tak skořice prostě boduje (a vlastně i když je venku teplo).

Jana je v kuchyni tak ráda, že si dokonce rozjela facebookové stránky, kde sdílí recepty a fotografie svých výtvorů. Jmenují se Vaření, moje radost. Tak mrkněte :-)

Suroviny

  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky cukru moučka
  • 25 g kvasnic
  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 60 g rozpuštěného (ale ne horkého!) másla
  • 2 lžíce cukru moučka

Náplň, na každý obdélník po jedné dávce: 

  • 50 g změklého másla
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1,5 lžičky skořice

1 vejce na potření
cukr krystal na posypání

Postup

V míse smícháme mléko se 2 lžičkami moučkového cukru, kvasnicemi a necháme stát 15 minut.

Navážíme mouku se 2 lžícemi cukru, přidáme sůl, rozpuštěné máslo, kvásek a vše důkladně zpracujeme v těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě nakynout do dvojitého objemu.

Až je těsto nakynuté, rozdělíme jej na dva díly. Každý vyválíme v obdélník, na který rozetřeme 50g rozteklého másla (tak aby šlo roztírat) a posypeme rovnoměrně cukrem smíchaným se skořicí. Plát srolujeme a krájíme na kousky tlusté cca 2cm. Ty pokládáme do kulaté formy, až dokud nemáme vytvořený květ a zaplněnou formu. Zbývající šneky upečeme na plechu vyložený pečícím papírem. Vše necháme ještě tak 30 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pocukrujeme krystalem.

Troubu předehřát na 220 °C – horkovzduch. Pečeme asi 15 minut.

Dobrou chuť přeje Jana.

Máte chuť na další voňavé dobroty?

koláč

mini jablečný závin štrúdl

skořicovo máslové švýcarky