Vaření

Skořicovo máslové švýcarky

skořicovo máslové švýcarky

Facebook je nekonečný kulinářský pokušitel. Mám v přátelích několik lidí, kteří mě neustále nutí zkoušet nové recepty a trávit volný čas v kuchyni. Jako třeba Lucie. Její švýcarky voněly máslem už z fotky. Můžete to vydržet a nepoprosit o recept?

Suroviny

475 g hladké mouky
1 lžička sladěnky (pivovarský ječmenný slad)
85 g cukru krystal
195 g vlažné vody
1/2 kostky droždí
30 g rozpuštěného másla
30 g rozpuštěné hery
40 g rozpuštěného sádla
špetka soli

náplň:
rozpuštěné máslo
skořicový cukr (nebo cukr a skořice a zamícháme do sebe)

Postup

Ze surovin na těsto zpracujeme krásné hladké těsto a necháme minimálně hodinku kynout. Pak rozdělíme na dva kusy a každý rozválíme na obdélník, který potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme skořicovým cukrem, zarolujeme a nakrájíme špalíčky, uprostřed každého špalíčku protlačíme pomoučenou tupou stranou nože řez, ale pozor „nepřekrojit“ - tím nám vnitřky špalíčku ze stran povylezou. Takto vytvořenou „švýcarku“ přeneseme na plech (vystlaný pečícím papírem) a necháme 20 minut nakynout.
Vložíme na 20 minut do vyhřáté trouby na 170 °C.

Z tohoto množství máme 2 plechy menších švýcarek (asi 25 - 30 ks).

Tip: Pokud víte, že nesníte vše v jednom dni, je lepší nechat těsto 2x kynout - nejdřív si udělat první kynutí - ze 100 g vlažné vody, 1 lžičky sladěnky, z celého množství droždí a tak ze 100 g hladké mouky - toto množství nechat tak 30 minut samostatně kynout a pak přidat zbývající suroviny a prohníst v jedno těsto a nechat dalších 40 minut kynout. Pak jsou švýcarky výborné i 3 dny.

Dobrou chuť přeje Lucie.

   
29.08.2013 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [12] arminka [*]

    ... no až na sladěnky mám všechno, tak se to snad bez nich obejde Sml80

    superkarma: 0 02.09.2013, 19:30:38
  2. avatar
    [11] gerda [*]

    haluška — #10 františky tomu taky říkáme.

    superkarma: 0 31.08.2013, 16:29:33
  3. avatar
    [10] haluška [*]

    a ja to poznám pod názvom Škoricové Františky

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 31.08.2013, 16:07:34
  4. avatar
    [9] řinka [*]

    Protože je to běžný recept,musí být přece něčím zvláštníSml22právě proto ten slad aby to znělo.Sml57

    superkarma: 0 30.08.2013, 13:02:22
  5. avatar
    [8] monkee [*]

    Ve svém sortimentu mám skořicové šneky z kynutého těsta, což je prakticky totéž. Záleží jen na tom, na jak široké kousky se nakrájí a dotvoří nějaký tvar.

    A ta množství surovin jsou tady v tom receptu opravdu tragická, určitě to jde přepočítat na přijatelnější čísla (někdo si to asi upravil pro svou potřebu).

    superkarma: 0 29.08.2013, 10:08:19
  6. avatar
    [7] peetrax [*]

    gerda — #5 já bych se po něm taky neptala, kdyby nebyl v receptu. Chtěla bych to vědět čistě pro zajímavost. Sml80

    superkarma: 0 29.08.2013, 09:46:58
  7. avatar
    [6] Midsummer [*]

    Slad a sladěnka se dají běžně koupit ve zdravé výživě. Používám je už léta místo cukru, jsou mnohem zdravější a nepoškozují slinivku jako cukr nebo med.

    superkarma: 0 29.08.2013, 09:46:54
  8. avatar
    [5] gerda [*]

    lidicka — #2 šmarjá, kdo by sháněl slad, cukr bohatě postačí. Nikdy jsem do nich slad nedávala a nikdo se po něm neptalSml30

    1. na komentář reaguje peetrax — #7
    superkarma: 0 29.08.2013, 08:21:37
  9. avatar
    [4] gerda [*]

    ty míry váhy myslíte vážně?Sml52 Pak se nemají hospodyňky bát kynutého těsto. Tohle přece není těsto tzv. "přesné", kde záleží na deku. Kaiserky dělávám, jsou dobré a dělám je od oka. A chybí množství másla do náplně, tam ho patří aspoň půl kostky. Jen ho nerozpouštím, ale nechám změknout a společně rozetřu s cukrem a skořicí. Tím vykynutý plát potřu. Když se to posype hrozinkama a celými ořechy, nemá to chybu a jen se po ních zapráší.Sml67

    superkarma: 0 29.08.2013, 08:20:56
  10. avatar
    [3] marde [*]

    Dá se slad něčím nahraditSml80

    superkarma: 0 29.08.2013, 08:16:22
  11. [2] lidicka [*]

    Kde se seženepivovarský slad? nedá se něčím nahradit????Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 1 29.08.2013, 05:55:54
  12. avatar
    [1] peetrax [*]

    Čím se dá nahradit pivovarský slad? Kvůli jedné lžičce to shánět nebudu.

    superkarma: 1 29.08.2013, 00:22:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme