Magie

Skořice vám prohřeje tělo

Již minulý týden jsme se v rubrice magie zabývali podzimním splínem. Jako pomocníka v boji proti sklíčenosti jsme přizvali na pomoc žlutou barvu a její posilující energii. Dnes bych se s vámi ráda podělila o své poznatky ohledně jedné specifické pomoci zevnitř.

Na toto téma jsem přišla, když jsme s přítelem stříhali stromy u jednoho našeho známého, který nemůže chodit. Mezi prací totiž přinesl teplý čaj a k němu štrůdl. Štrůdl je pro mě velikánská magie. Dodnes vidím mou milovanou babičku, kterak na velkém stole tvořila tažený jablečný závin. Byla to neskutečná pochoutka, už jen tím, že ho dělala ona. Jsem si jistá, že do vaření a pečení dávala veškerou svou lásku, kterou v sobě měla. A i proto její jídlo chutnalo vždycky skvěle.

skořice

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Nevím, jak vy, ale pro mě je jídlo požitek… Ovšem ne každé! Je pro mě neskutečně podstatné, KDO ho vytvořil a tím i co do něj vložil sám ze sebe. Dotýkáním se jednotlivých potravin vytváříme vlastní otisk, který pak utváří celkovou chuť daného pokrmu. Nemusíte tomu věřit, ale já to tak vnímám. Jsou dokonce lidé, od kterých bych pokrm nepozřela, byť by to byl na pohled úžasný kousek. 

Jídlo a vaření je tedy podle mého soudu obrovská magie. Jednou mi jeden moudrý muž pověděl, že pokrm je jako tibetská mandala vytvořená z barevných písků. Dlouze a pečlivě ji vytváříme, dáváme jí všechno a pak se jednoduše rozfouká… Ale smysl má veliký, pro tu radost z tvoření.

Tak tedy štrůdl. 

Kdo umí opravdu dobrý, je podle mě mistr. Už když se položí na talířek, dá se vytušit, jaký bude, a ještě k tomu ta překrásná vůně skořice. A jsme opět u čar a kouzel v té prapůvodní podobě. 

Toto specifické koření patří bezpochyby mezi hrstku nejznámějších koření na celém světě. O skořici existují zmínky v léčitelství pocházejícím ze staré Číny, které jsou datovány více než 4000 let do historie! Tato kouzelná rostlina byla známá také ve starém Řecku jako skvělý prostředek k hojení ran. Přičemž ta pravá skořice roste pouze na Srí Lance a řadí se k velmi vzácné komoditě. I z tohoto důvodu ji většina prodejců nahrazuje levnějším druhem, který roste v Číně, Vietnamu, Indonésii nebo Ugandě. 

Skořicová vůně je výjimečná, nenapodobitelná s typicky hřejivým potenciálem. Podle názoru některých mystiků evokuje nádech rodinného krbu a pohody. Nepopsala bych lépe to, co mě napadá, když tuto vůni cítím. 

Skořice má schopnost prohřívat tělo, stimulovat a oživovat mysl, působí jako výtečný pomocník proti únavě, při nachlazení posiluje obranyschopnost. Umí podpořit chuť k jídlu a odjakživa se používá jako afrodiziakum. :-) Známé jsou i její antiseptické a čistící vlastnosti. Co mě samotnou při studování vlastností skořice překvapilo, je fakt, že má v těle alkalický účinek. Což znamená, že snižuje překyselení organismu - tolik zmiňovaný nešvar dnešní doby. 

Skořice bývala a stále je součástí všelijakých rituálních pokrmů či koláčů. Vždyť koláče se pečou i v nejedné pohádce a mají zde svou významnou roli, třeba jako obětiny.

Bez skořice by z mého pohledu snad ani nebyly vánoční svátky tím, čím jsou. Její tajemná a laskavá vůně je pro mě jednou z důležitých esencí, které zkrátka k Vánocům patří. Podobně jako vůně vanilky.

Vším tím, co o skořici nyní víme, se tak pokrm s celkem obyčejným jménem štrůdl stává výjimečnou magickou součástí především podzimního času, kdy se nám zásoba energie trošku tenčí a každá pomoc je vřele vítána. 

Já sama bohužel nemám doma troubu, vše pečeme pouze v remosce, a tudíž se mi štrůdl příliš nedaří. Ovšem mám-li možnost nějaký ochutnat, moje srdce vždycky poposkočí radostí a smysly se zaradují.

Přečtěte si také:

   
26.10.2016 - Magie - autor: Helena Pelikánová

Komentáře:

  1. [7] fialka63 [*]

    Ráno užívám lžičku medu se skořicí, rozmíchané v šálku vlažné vody Sml16

    superkarma: 0 02.11.2016, 12:40:43
  2. avatar
    [6] SNÍŽEK [*]

    bobani — #1 já si dávám skořici i do čaje,ale nesmí být horký.Sml22

    superkarma: 0 26.10.2016, 12:20:21
  3. [5] Helena Svatková [*]

    Chodila jsem na skořicové zábaly.Sml59

    superkarma: 0 26.10.2016, 12:12:34
  4. [4] Andreadornova [*]

    Skořici miluju Sml59

    superkarma: 0 26.10.2016, 09:01:38
  5. avatar
    [3] Hanula [*]

    bobani — #1Sml16já na kapučínoSml67

    superkarma: 0 26.10.2016, 08:55:48
  6. [2] 1alena [*]

    bobani — #1Já taky. Mám ráda vůni i chuť, samozřejmě i štrůdl a cukroví se skořicí, a další a další....Sml59

    superkarma: 1 26.10.2016, 08:01:54
  7. [1] bobani [*]

    dávám si skořici do kafe

    1. na komentář reaguje 1alena — #2
    2. na komentář reaguje Hanula — #3
    3. na komentář reaguje SNÍŽEK — #6
    superkarma: 0 26.10.2016, 07:56:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme