Zdraví

Skořice je lék


Skořicovník je statný strom, který dorůstá do výšky více než deseti metrů. Pěstuje se v tropických a subtropických oblastech, například na Jávě nebo na Cejlonu. Drogou je kůra, která je bohatá především na silice. Sbírat se může už ve třetím roce, ale nejkvalitnější drogu poskytují stromy osmileté anebo starší. Skořice se používala zprvu v čínské a indické medicíně, rychle se ovšem dostala i do Evropy. Je to jeden z nejuniverzálnějších léků s mimořádnými účinky.

Skořice jako léčivá rostlina
Skořice byla původně používána jako léčivá rostlina nebo k rituálním účelům, až později, v pozdním středověku, se začala využívat i jako koření. Třeba v antickém Řecku byla oblíbeným prostředkem na hojení ran, protože má antimikrobiální účinky. Už v raném starověku se skořice používala při nachlazení, ke snížení teploty a při trávicích potížích. Není tedy důvod ji nevyužívat i dnes, když je prokázáno, že zlepšuje chuť k jídlu a působí proti nadýmání, a dokonce pomáhá i při poruchách menstruace a má také pozitivní účinky na léčbu alergií i při hubnutí.

Skořice jako koření
Jako koření je skořice velmi oblíbená pro svoji nasládlou, specifickou vůni. Zkuste nechat skořici jen tak položenou v kuchyni, a už za pár minut ji nádherně provoní. Při vaření a pečení se používá buď celá, nebo mletá, a je vhodná především do pečiva – třeba štrúdl si bez ní ani nedokážeme představit, stejně tak jako jiný jablečný koláč, přidává se také do pudingů, nákypů nebo k zavařování ovoce a je vynikající také do horkých nápojů, nejspíš nás asi napadne svařené víno. Někteří si ji sypou i do kávy a přidávají do kapučína.

Skořice jako prostředek ke snížení únavy
...ale nejen to, skořice může pomoci i diabetikům. Věda jde dál a hledá v tomto koření další užitek. Podle vědců z amerického státu Západní Virginie totiž její vůně spolu s vůní máty, pokud ji čicháme, zvyšuje rychlost reakcí a snižuje únavu a současně prý působí i proti úzkosti a frustraci za volantem. Průzkum navázal na předchozí studii z atletického prostředí, která prokázala, že máta a skořice stimulují nervový systém – jinými slovy řečeno: zlepšují motivaci a výkon, rychlost reakcí a snižují únavu sportovců. Test účinků obou koření na řidiče prokázal stejné vlastnosti.

Skořice jako lék
Moderní farmakologické výzkumy jasně prokázaly antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační účinky skořice. A v poslední době, a to je zjištění výjimečně povzbudivé, byl zjištěn i její účinek antidiabetický.
Vědcům se totiž podařilo ze skořice izolovat látky – metylhydroxichalkonové polymery, které snižují necitlivost tělních buněk na inzulín. Při troše chuti k patosu můžeme říct, že jde o revoluční objev, pokud budeme reální, pak si řekneme, že je to objev, který pomůže tisícům lidí. A to je důležité. Klinické testy prokázaly, že skořice snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků typu 2 až o 29 procent a hladinu cholesterolu až o 26 procent. Inzulín je hormon, díky němuž jsou lidé schopni využívat cukr v krvi a snižovat jeho hladinu. Nedostatek nebo oslabení této činnosti vede k cukrovce.

Diabetes má čím dál víc lidí
To, že může skořice pomoci diabetikům, je jistě výjimečně dobrá zpráva, vždyť jen u nás v České republice jich je asi 739 tisíc a naši lékaři odhadují, že dalších minimálně 200 tisíc lidí o své diagnóze ještě ani neví. Diabetes má, bohužel, stoupající tendenci, přičemž je to onemocnění nejrozšířenější a nejdražší. Také další čísla související s diabetem jsou hrozivá: poškození zraku má 85 tisíc diabetiků, z nich je 2600 postiženo slepotou, poškozením ledvin trpí 66 534 diabetiků, z toho 26 600 postihlo selhání ledvin a jsou odkázáni na dialýzu, syndrom diabetické nohy má 44 400 diabetiků, z nich je 8000 po amputaci.

Je vám sympatická skořice? Jak ji v kuchyni používáte? Myslíte, že je to koření, bez kterého se lze obejít?

 

   
14.02.2008 - Zdraví - autor: Táňa Pikartová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [45] Archi [*]

    Skořice skvěle zvedne náladu a zažene únavu. Dávám ji na špičku lžičky do kávy. Výborná je i celá - kousek "hodí" dušené maso do Orientu.

    superkarma: 0 30.03.2008, 09:15:55
  2. avatar
    [44] shb [*]

    Ano používám, do jablkového závinu je nenahraditelná

    superkarma: 0 14.02.2008, 16:06:24
  3. avatar
    [43] gerda [*]

    wich: mně se osvědčil jednoduchý fígl. Než jsem si vůbec pořídila váhu, velice dobře jsem vystačila s odměrkou, která má na boku stupnici - tekutiny, sypké...nic jsem nezkazila. Podle mě je to mnohem lepší, než ty hrnky. Přesnější.

    superkarma: 0 14.02.2008, 13:55:47
  4. avatar
    [42] wich [*]

    gerda: Já zase na hrnkovou nedám dopustit. Pekla jsem podle ní i vánoční cukroví a všechno v pohodě, ale vím, že nějaká tři těsta (tuším bábovková) mám raději od babičky a maminky. Jedno mi nějak nevyšlo vůbec, stal se z ingrediencí jakýsi divný, neformovatelný materiál a další dvě chutnaly víc podle starého receptu.

    superkarma: 0 14.02.2008, 13:40:54
  5. avatar
    [41] gerda [*]

    wich: hrnková kuchařka je podle mě pěkný švindl. Zvlášť, když jsem viděla ty recepty na vánoční cukroví - tam přece rozhodují přesné dávky! Nene, není nad vyzkoušené recepty a vlastní odhad. A pochybuju, že autoři kuchařek všecko pečlivě několikrát odzkoušejí ve vlastní kuchyni a mezi známými - výborná kuchařka je Muž v zástěře Achille Gregora, kromě receptů tam člověk najde spoustu humoru.

    superkarma: 0 14.02.2008, 13:33:35
  6. avatar
    [40] wich [*]

    gerda: Podle kuchařek někdy vařím, když sbírám inspiraci. Vaření a pečení je můj koníček. Ale naposledy jsem se spálila se třemi těsty podle hrnkové kuchařky. Nějak mi nevyšly

    superkarma: 0 14.02.2008, 13:25:24
  7. avatar
    [39] wich [*]

    MEK: Taky si občas dám skořici do kávy :-)

    Můj milý dostal k Vánocům vůni od Calvina Kleina, v jejímž ocasu je také cítit skořice. Voní báječně

    superkarma: 0 14.02.2008, 13:23:46
  8. avatar
    [38] MEK [*]

    skořici si dávám do kávy,jinak jí používám do štrůdlu

    superkarma: 0 14.02.2008, 12:18:24
  9. avatar
    [37] gerda [*]

    Evikus: aspoň víš, co příště nedělat. Do kuchařek se vůbec nedívej. Já dělám všecko z hlavy a daří se. Začni tím kynutým litým těstem, to je nejjednodušší a nedá žádnou práci.

    superkarma: 0 14.02.2008, 12:06:00
  10. avatar
    [36] Evikus [*]

    gerda: Na mě nechoď s citem v ruce Já vařím zásadně podle kuchařky a dodržuju přesné množství ingrediencí
    Možná na velikonoce se pustím do mazance, tak uvidíme jak dopadne souboj s droždím

    superkarma: 0 14.02.2008, 11:54:58
  11. avatar
    [35] gerda [*]

    Evikus: na kynuté těsto nemusíš nic vážit ani složitě studovat, tam se to dává od oka a podle citu v ruce - těsto na buchty má mít hustotu zhruba jako šlehaný vaničkový tvaroh. Nesmí téct, teda pokud nechceš dělat litý koláč s ovocem, drobenkou, to jo. Pak jsou z toho výborné řezy. Ale buchty a koláče musí držet tvar.

    superkarma: 0 14.02.2008, 11:35:06
  12. avatar
    [34] gerda [*]

    Evikus: kašli na hrníčkování a zjednoduš si život. Všecko v jedné míse a budeš mít po problému. Důlek v mouce, teplé mléko a kvasnice jsou v pěkném teplém hnízdečku. Uvidíš, jak poskočí. Nesmí se ani spařit ani zachladit, mléko ať je teplé. A nikdy dohromady se solí, sůl promíchat do suché mouky zvlášť. Jestli se to nepovede, můžeš mi veřejně vynadat.

    superkarma: 0 14.02.2008, 11:33:29
  13. [33] Pavla_b [*]

    Evikus: kuchařka určitě ne
    já to někdy mrsknu rovnou do mísy, mouka, v ní důlek, do toho mléko, cukr, droždí, když to vzejde, tak tuk, sůl, vejce, zadělat a nechat kynout.

    superkarma: 0 14.02.2008, 11:32:05
  14. avatar
    [32] Evikus [*]

    Pavla_b: Na mléko jsem zapomněla, trošku mléka a cukru v hrníčku - jako ty
    Taky to házím na špatné droždí, ale spíš bude asi špatná kuchařka

    superkarma: 0 14.02.2008, 11:28:25
  15. [31] Pavla_b [*]

    jirulinka 55: skořicovým krémem jsem si vyrobila super alergii, takže skořici teď do jídla ano, na tělo v krémech ne

    superkarma: 0 14.02.2008, 11:23:20

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Pavla_b [*]

    Evikus: tak jedině špatné kvasnice.. já dávám do hrníčku teplé mléko, trochu cukru a droždí a vzejde
    ty jen posypeš droždí cukrem? to chce ještě to mléko nebo aspoň vodu..nasucho to nevzejde

    superkarma: 0 14.02.2008, 11:22:22
  2. avatar
    [29] Evikus [*]

    gerda: Já to dělala podle mamky, ta dá do hrníčku droždí, posype cukrem a čeká až vzejde. Potom už vykynuté droždí dá do těsta, které nechá dál kynout. No ale mě prostě nevzešly. Zkusím to příště jako ty

    superkarma: 0 14.02.2008, 11:00:17
  3. avatar
    [28] jirulinka 55 [*]

    skořici mám ráda používám ji dost často krásně voní používám i skořicový krém

    superkarma: 0 14.02.2008, 10:54:09
  4. avatar
    [27] gerda [*]

    Evikus: no prosím tě...a jak jsi postupovala? Vždyť na tom nic není, nehledej v tom vědu. Uděláš si v míse základ = rozetřeš kousek tuku s cukrem (málo cukru, 2-3 lžíce) a žloutky (stačí 1 vejce, i celé), na to nasypeš mouku podle toho, kolik chceš těsta, cca půl pytlíku. Uděláš důlek, naliješ tam TEPLÉ mléko, na to nadrobíš kostku kvasnic. Ty můžeš lehce pocukrovat. Za 10 minut se kvasnice rozpustí a začnou se trošku nafukovat, ale stačí bohatě, když se jen rozpustí. Těsto se solí, ale sůl musí přijít jen k mouce nabok mísy, když posolíš kvasnice, je to chyba, nevzejdou. A pak to jen umícháš - jestli je řídké, přidáš mouku, jestli moc tuhé, přikápneš mléko. To je hrubý základ, do těsta - na sladké pečivo - je dobrý rum, štamprle - těsto je pak lehčí. Vypracované těsto lehce poprášíš seshora moukou, přikryješ utěrkou a necháš někde bokem kynout. Má to rádo teplo, takže to dávám nahoru na ledničku, kde je v místnosti nejtepleji, nebo, když je slunko, tak na místo, kde nejvíc svítí - na stole. Za hodinu bývá vykynuté, pokud to není příliš tuhé a mastné těsto.

    superkarma: 0 14.02.2008, 10:47:49
  5. [26] Pavla_b [*]

    Evikus: zkus sušené droždí v sáčku (nejlíp s vlaštovkou, nevím jaká firma.. ), to vzejde spolehlivě..
    ale já osobně mám radši klasické kvasnice

    superkarma: 0 14.02.2008, 10:43:44
  6. avatar
    [25] Evikus [*]

    gerda: No jo, ale mě kvasnice nevzešly už dvakrát
    Naposledy jsem s kynutého těsta dělala mazanec na Velikonoce, trvalo půl hodiny než mi vzešly, a potom jsem místo nadýchaného mazance měla rozpláclou plochou placku co mi málem přelezla z plechu

    superkarma: 0 14.02.2008, 10:30:00
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    Evikus: a co se ti nepovedlo? Já vím, že nezkušené kuchařky se ho někdy bojí, ale nevím, co se na tom dá pokazit-kvasnice vzejdou, smíchá se to, nafoukne a pak se z toho tvoří.

    superkarma: 0 14.02.2008, 10:14:14
  8. avatar
    [23] Žábina [*]

    skořici mám ráda, používám jí při vaření, pečení a na kapučíno

    Evikus: kynuté těsto dělám v pekárně, dřív jsem ho taky neuměla
    a františky jsou opravdu moc dobré a rychlé

    superkarma: 0 14.02.2008, 10:06:35
  9. avatar
    [22] Evikus [*]

    gerda: No budu to muset vyzkoušet I když s kynutým těstem nemám dobré zkušenosti

    superkarma: 0 14.02.2008, 10:01:58
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    Evikus: co bys to trhala?! - přece na to jemně zatlačíš tím nožem NAPLACATO, jen tak, abys udělala prohlubeninu. Ono se to zmáčkne a kraje povylezou.

    superkarma: 0 14.02.2008, 09:55:08
  11. avatar
    [20] Kelly [*]

    wtipna: dobrý postřeh
    Skořice mi nádherně voní, ale v kuchni ji nepoužívám ... manžel ji nemá rád Snese ji pouze ve svařeném vínu

    superkarma: 0 14.02.2008, 09:50:12
  12. avatar
    [19] *modrá [*]

    miluju vůni skořice

    superkarma: 0 14.02.2008, 09:49:09
  13. avatar
    [18] Evikus [*]

    gerda: No já to četla, ale asi bych to musela vidět, pořád to nějak nechápu. Udělám závin a když ho rozkrájím tak mám z toho kousky 5x10cm (takhle krájím hotový štrůdl) a když zatlačím doprostřed, tak ho tak akorát roztrnu

    superkarma: 0 14.02.2008, 09:49:02
  14. avatar
    [17] wtipna [*]

    Začalo to skořicí a skončilo amputací.

    superkarma: 0 14.02.2008, 09:29:28
  15. avatar
    [16] gerda [*]

    Kikoska: promiň, nečetla jsem všecko

    superkarma: 0 14.02.2008, 09:08:37
  16. avatar
    [15] gerda [*]

    Evikus: uděláš z toho klasický závin a ten pak rozkrájíš na pravidelné kousky, i s tou náplní. Vezmeš příborový nůž a plochou zatlačíš doprostřed toho ukrojeného kousku.

    superkarma: 0 14.02.2008, 09:08:04
  17. [14] Kikoska [*]

    Evikus: Těsto vyválíme na pomoučené ploše na obdélník velikosti asi 30 krát 70 cm. Smícháme přísady do náplně a natřeme na těsto. Z delší strany srolujeme, roládu nakrájíme na plátky asi 5 cm tlusté, střed každého stlačíme rukojetí nože.

    superkarma: 0 14.02.2008, 09:07:24
  18. [13] Pavla_b [*]

    gerda: u nás se jim říká skořenky

    superkarma: 0 14.02.2008, 08:58:10
  19. avatar
    [12] Evikus [*]

    gerda: Vypadá to zajímavě, ale nějak nechápu jak docílit toho tvaru, co je na obrázku

    superkarma: 0 14.02.2008, 08:55:43
  20. [11] meme [*]

    Skořice krásně voní.Vlastně ji nějak moc nepoužívám - na krupicovou kaši,do perníku.Ale vždycky si ráda přivoním.

    superkarma: 0 14.02.2008, 08:55:21
  21. avatar
    [10] gerda [*]

    Františky jsou třeba tady - opravdu jsou moc dobré, rychlé a levné. Já tam ještě dala navíc mleté ořechy do náplně.http://www.mamincinyrecepty.cz/kynute/frantisky

    superkarma: 0 14.02.2008, 08:48:17
  22. avatar
    [9] Ch.Z. Kochanská [*]

    Když vařím fazolové lusky na kyselo, jedině se skořicí!

    superkarma: 0 14.02.2008, 08:42:33
  23. avatar
    [8] Nicki [*]

    Tak já jsem nedávno někde četla, že skořice může způsobit rozvoj rakoviny. No, fakt nevím, čemu věřit.

    superkarma: 0 14.02.2008, 08:38:24
  24. avatar
    [7] Amálie [*]

    Už dlouho jsem nenarazila na skořicovou zmrlinu

    superkarma: 0 14.02.2008, 08:20:44
  25. [6] 1anicka [*]

    Můžu se zeptat-Co to jsou Františky za pečivo?Ráda bych zkusila.Jestli by ti to nevadilo mi poslat recept?prosím prosím a děkuji
    vera.moravcova@uvn.cz

    superkarma: 0 14.02.2008, 08:13:14
  26. avatar
    [5] Evikus [*]

    Já jsem jí zkusila dát na kuřecí stehna - jen trošku - a byla vynikající, taková malinko nasládlá, ale moc dobrá

    superkarma: 0 14.02.2008, 07:23:18
  27. avatar
    [4] Bambína [*]

    Skořici mám ráda, používám ji v kuchyni, ale musím dávat pozor, příliš mnoho škodí. Řídne po ní krev, z vlastní zkušenosti.

    superkarma: 0 14.02.2008, 07:19:01
  28. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    Skořici miluji, jj Františky jsou moc dobrý .
    Mám ráda krupicovou kaši se skořicí, lívanve se skořicí

    superkarma: 0 14.02.2008, 06:47:01
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    I kdyby léčivá nebyla, mám ji moc ráda. O víkendu jsem pekla Františky a jen se po nich zaprášilo. A skořice je v nich opravdu hodně!

    superkarma: 0 14.02.2008, 06:42:07
  30. avatar
    [1] Májík [*]

    Skořici miluju úplně nejvíc ze všech koření,strkám jí všude,kde to jde

    superkarma: 0 14.02.2008, 06:39:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme