Reklama

Dříve lidé chovali k pečivu skutečnou úctu. Jak s chlebem, tak s Bohem, říkalo se. Dnes už to neplatí, máme všeho dostatek. Přesto bychom měli této potravině věnovat patřičnou pozornost. Mimo jiné jde i o naše zdraví.

Správné skladování pečiva je alfou i omegou nejen toho, jak si na něm pochutnáme. Vyhneme se díky němu i kontaminaci škodlivými plísněmi a mykotoxiny. Co je tedy dobré o pečivu vědět?

Jak stárne

Střídka pečiva se postupně mění z oblíbené péřové konzistence v tuhou a drobivou hmotu. Může za to přeměna škrobu, který se navrací z gelovité struktury zpět do krystalické, v níž se nacházel ještě v mouce. Během tohoto procesu se z pečiva uvolňuje voda, a tak nezadržitelně vysychá. Nejrychleji stárne při teplotě do 10 °C. Lze tento proces zastavit? Ano, ale až při teplotě 50 °C, kdy se proces retrogradace škrobu zastavuje. Jenže taková teplota je zase pozvánkou pro plísně.

chleba

Značka ideál

Jaká je tedy ideální teplota, při níž pečivo skladovat? Podle pekařů by měla kolísat mezi 20 až 25 °C. Důležité přitom ale je, kde a jak jej uskladníme.

Nepřítelem pečiva je vzduch (okorá a stárne), světlo (přichází o vitaminy) a vlhkost (plesniví). Proto jej nikdy nenechávejte jen tak na volno, ale raději poctivě ukládejte do obalů, v nichž nedojde k zapaření. Z toho vyplývá, že igelit či mikroten nejsou správnou volbou. A to ani za cenu, že udrží chléb či rohlíky měkké.

Sáhněte raději po lněné či bavlněné utěrce nebo sáčku, ve kterých bude moci dýchat. Takto zabalené pečivo pak uložte do chlebníku. Ten ale nezapomeňte pravidelně čistit a vymetat drobečky, které mohou šířit plísně. Stejně tak pečlivě jednou týdně perte i obaly na pečivo.

chleba

Pečivo do ledničky nepatří

Ačkoli by se mohlo zdát, že chlad proces stárnutí pečiva a vydrží vám tak déle poživatelné, opak je pravdou. Vlhké prostředí, které vzniká kondenzací vodních par, je semeništěm pro plísně! O to více, když pečivo navíc uzavřete v mikrotenových či igelitových sáčcích. V chladu chléb navíc rychleji vysychá.

Chybu naopak neuděláte, když pečivo zmrazíte. Při teplotě pod - 18 °C vám vydrží i několik měsíců a po rozmrazení bude jako čerstvý.

Na toto pozor!

  • Na ještě teplé pečivo se sice sbíhají sliny, ale pokud nemáte v plánu jej ihned zkonzumovat, opatrně s ním. Před uložením na své místo musí nejprve dokonale vychladnout!
  • Chléb krájejte až doma. Vytvořit stejnoměrné krajíce během pár chvil přímo v obchodě je sice pohodlné, ale dříve okorá.
  • Když už bochník nakrojíte, položte jej celou plochou řezu na čistou podložku, aby střídka neměla šanci okorat.
  • Pamatujte, že pomaleji stárne pečivo z žitné mouky než z pšeničné.
  • I když na chlebu nemusí být vidět známky plísní, při nesprávném skladování se v něm mohou začít tvořit zdraví škodlivé mykotoxiny.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Čtěte také: