Domácnost

Skladujete pečivo správně, nebo mrháte penězi i zdravím?

Dříve lidé chovali k pečivu skutečnou úctu. Jak s chlebem, tak s Bohem, říkalo se. Dnes už to neplatí, máme všeho dostatek. Přesto bychom měli této potravině věnovat patřičnou pozornost. Mimo jiné jde i o naše zdraví.

Správné skladování pečiva je alfou i omegou nejen toho, jak si na něm pochutnáme. Vyhneme se díky němu i kontaminaci škodlivými plísněmi a mykotoxiny. Co je tedy dobré o pečivu vědět?

Jak stárne

Střídka pečiva se postupně mění z oblíbené péřové konzistence v tuhou a drobivou hmotu. Může za to přeměna škrobu, který se navrací z gelovité struktury zpět do krystalické, v níž se nacházel ještě v mouce. Během tohoto procesu se z pečiva uvolňuje voda, a tak nezadržitelně vysychá. Nejrychleji stárne při teplotě do 10 °C. Lze tento proces zastavit? Ano, ale až při teplotě 50 °C, kdy se proces retrogradace škrobu zastavuje. Jenže taková teplota je zase pozvánkou pro plísně.

chleba

Značka ideál

Jaká je tedy ideální teplota, při níž pečivo skladovat? Podle pekařů by měla kolísat mezi 20 až 25 °C. Důležité přitom ale je, kde a jak jej uskladníme.

Nepřítelem pečiva je vzduch (okorá a stárne), světlo (přichází o vitaminy) a vlhkost (plesniví). Proto jej nikdy nenechávejte jen tak na volno, ale raději poctivě ukládejte do obalů, v nichž nedojde k zapaření. Z toho vyplývá, že igelit či mikroten nejsou správnou volbou. A to ani za cenu, že udrží chléb či rohlíky měkké.

Sáhněte raději po lněné či bavlněné utěrce nebo sáčku, ve kterých bude moci dýchat. Takto zabalené pečivo pak uložte do chlebníku. Ten ale nezapomeňte pravidelně čistit a vymetat drobečky, které mohou šířit plísně. Stejně tak pečlivě jednou týdně perte i obaly na pečivo.

chleba

Pečivo do ledničky nepatří

Ačkoli by se mohlo zdát, že chlad proces stárnutí pečiva a vydrží vám tak déle poživatelné, opak je pravdou. Vlhké prostředí, které vzniká kondenzací vodních par, je semeništěm pro plísně! O to více, když pečivo navíc uzavřete v mikrotenových či igelitových sáčcích. V chladu chléb navíc rychleji vysychá.

Chybu naopak neuděláte, když pečivo zmrazíte. Při teplotě pod - 18 °C vám vydrží i několik měsíců a po rozmrazení bude jako čerstvý.

Na toto pozor!

  • Na ještě teplé pečivo se sice sbíhají sliny, ale pokud nemáte v plánu jej ihned zkonzumovat, opatrně s ním. Před uložením na své místo musí nejprve dokonale vychladnout!
  • Chléb krájejte až doma. Vytvořit stejnoměrné krajíce během pár chvil přímo v obchodě je sice pohodlné, ale dříve okorá.
  • Když už bochník nakrojíte, položte jej celou plochou řezu na čistou podložku, aby střídka neměla šanci okorat.
  • Pamatujte, že pomaleji stárne pečivo z žitné mouky než z pšeničné.
  • I když na chlebu nemusí být vidět známky plísní, při nesprávném skladování se v něm mohou začít tvořit zdraví škodlivé mykotoxiny.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Čtěte také:

   
19.01.2017 - Dům a byt - autor: Julie Hájková

Komentáře:

  1. [25] Jarek9 [*]

    Bébina — #7 - také dávám do mrazáku - krajíce chleba i rohlíky -

    superkarma: 0 25.01.2017, 22:19:25
  2. avatar
    [24] chanahd [*]

    Kadla — #23 Já nežehnám, hlásím se mezi pohany. A moje babička sice věřící je, ale ani ta nežehnáSml23

    superkarma: 0 23.01.2017, 18:32:49
  3. avatar
    [23] Kadla [*]

    Překvapuje mne, že tolik lidí žehná chléb třemi křížky (ve jménu Otce, Syna a Ducha svatého)... nebo jedním zkráceně. Měla jsem nás za národ pohanů Sml30

    1. na komentář reaguje chanahd — #24
    superkarma: 0 19.01.2017, 21:50:32
  4. avatar
    [22] chanahd [*]

    Tak dřív když jsme měli chleba delší dobu,tak okoral. Ale co bych za okoralý dala. Dnes má kolikrát už druhý den plíseň a je fuk, v čem to člověk skladuje.

    Rohlík by se dal druhý den většinou využít už místo obušku.

    superkarma: 0 19.01.2017, 20:51:23
  5. avatar
    [21] SNÍŽEK [*]

    rohlíky nekupuju a na chlebu vždy dělám tři křížky Sml58

    superkarma: 0 19.01.2017, 19:20:50
  6. [20] babos [*]

    PEČIVO KUPUJI NA DENNÍ SPOTŘEBUSml67

    superkarma: 0 19.01.2017, 14:38:24
  7. avatar
    [19] judi [*]

    V naší pekárně mají obrázky jak správně ukládat chleba a je tam opravdu látková utěrka. Mám vyzkoušeno i na cestách a opravdu kvalitní chleba takto vydrží až 5 dní.

    superkarma: 0 19.01.2017, 13:51:46
  8. avatar
    [18] lenka.ms [*]

    Klidně si koupím pecen chleba a vydrží více jak týden. Skladuju v papírovém sáčku (do toho mi dají chleba v pekárně), někdy v plátěném sáčku. Důležité je koupit ten chleba v dobré pekárně!

    superkarma: 0 19.01.2017, 11:04:03
  9. avatar
    [17] jarka1234 [*]

    Jandywoman — #16to jsem nevěděla. Pečivo balím do utěrky a dám do chlebníku. Snad to dělám správně. To jsou stále nějaké rady,už se v nějakých nevyznám. Jednou je to správně,druhý den neSml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 19.01.2017, 10:58:27
  10. avatar
    [16] Jandywoman [*]

    jarka1234 — #14To ještě jde, kamarádka dala po nákupu v roztržitosti peněženku do mrazáku s masemSml58, to byla tragedieSml57. Tam člověk tak často nejde. No, našla se ještě tentýž den, ale slzičky byly.

    Jinak, četla jsem že skladováním pečiva v mikrotenu může člověk onemocnět přemnožením kvasinkové houby Candida. Velmi špatně se to pak léčí.

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #17
    superkarma: 0 19.01.2017, 10:43:14
  11. [15] MARIE MATEJKOVA [*]

    Občas upeču sama. Jinak raději zabalim do utěrky a kupuji malé množství,ale častěji

    superkarma: 0 19.01.2017, 10:11:41
  12. avatar
    [14] jarka1234 [*]

    Allma — #11já jsem dala peněženku do chlebníkuSml30. Byla jsem dost nešťastná,dlouho jsem ji nemohla najít. Myslela jsem,že zůstala někde v obchodě. To se mi ulevilo pakSml30.

    1. na komentář reaguje Jandywoman — #16
    superkarma: 1 19.01.2017, 09:40:18
  13. [13] bobani [*]

    chléb balím do utěrky

    superkarma: 0 19.01.2017, 09:34:49
  14. avatar
    [12] RenataMor [*]

    Sml80

    superkarma: 0 19.01.2017, 09:29:44
  15. avatar
    [11] Allma [*]

    jarka1234 — #4 Andreadornova — #6 ja uz tam toho naskladalaSml30 a kdyz nemuzu neco z nakupu najit,tak tam jdu první. Třeba i penezenku hledat Sml24

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #14
    superkarma: 0 19.01.2017, 09:21:48
  16. avatar
    [10] Suzanne [*]

    No vida, celý život jsem měla rohlíky i chleba v mikrotenovém sáčku. A teď, když vůbec nejím, se dozvím, že to bylo špatně Sml30 No jo, no, teď už to nenapravím a manželovi do toho mluvit nebudu.

    superkarma: 2 19.01.2017, 09:21:05
  17. [9] Rikina [*]

    Nekupuju víc než čtvrtku chleba, a rohlíky tak dva, možná někdy tři. Což nemá cenu nějak sofistikovaně skladovat, protože maximálně druhý den už to není. A už delší dobu se přemlouvám, že pečivo vůbec přestanu kupovat, nebo jenom tak jednou za týden, pro chuť. Mně to nechutná, když se dá zmrazit a za půl roku vytáhne. Sml15 Sml80

    superkarma: 0 19.01.2017, 09:12:03
  18. avatar
    [8] datura [*]

    Pečiva kupujeme minimum, takže problém nemám.Sml16

    superkarma: 0 19.01.2017, 08:49:25
  19. [7] Bébina [*]

    Pečivo je dnes šizené tak, že nevydrží pár dní. Rohlíky jsou gumové, chleba tvrdý a obojí hned plesnivé. Proto pečivo dávám do mrazáku a vyndavám jen potřebné množství. Klidně jeden rohlík nebo plátek chleba. Protže nakupovat ho každý den, aby bylo čerstvé, když vlastně ani nevím, kolik se ho sní, jestli si dá každý 2 rohlíky nebo zrovna ten den nikdo ano jeden, to tedy ne.

    1. na komentář reaguje Jarek9 — #25
    superkarma: 1 19.01.2017, 08:40:30
  20. [6] Andreadornova [*]

    jarka1234 — #4 to se mi stalo taky Sml52Sml30

    1. na komentář reaguje Allma — #11
    superkarma: 0 19.01.2017, 08:05:45
  21. avatar
    [5] gerda [*]

    Maria28 — #3To se dělává. Když se načíná nový chléb. Babička to dělala pokaždé a všimla jsem si, že i návštěva, které jsem nabídla náš upečený, to udělala taky, tedy kamarád.

    superkarma: 0 19.01.2017, 07:26:41
  22. avatar
    [4] jarka1234 [*]

    Tak to já jsem jednou uklízela nákup a spěchala jsem. Potom ostatní hledali rohlíky a nikde nebyly...dokud se nepodívali do ledničky. Omylem jsem je tam dalaSml30. Ale jinak snad každý ví,že pečivo nepatří do lednice ne?Sml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje Andreadornova — #6
    2. na komentář reaguje Allma — #11
    superkarma: 0 19.01.2017, 06:42:10
  23. [3] Maria28 [*]

    iřka — #2 Pokud vím, tak křížek na chlebu se dělával v minulosti před tím, než šel do pece. To manžel zakrojuje chleba vždy jako první? Vy nesmíte? Je to "úsměvné".

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 4 19.01.2017, 06:34:42
  24. [2] iřka [*]

    Špatné zacházení s chlebem začíná už v obchodě.Teplé půlky v igelitákách je děs. Balíme do utěrky a bavl.pytlíku. Manžel než chleba zakrojí udělá na něm křížek.

    1. na komentář reaguje Maria28 — #3
    superkarma: 0 19.01.2017, 06:05:49
  25. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    pečivo mám čerstvé a občas ho i mrazím,zajímavé radySml67

    superkarma: 0 19.01.2017, 01:01:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme