Vaření

Šípky pro vaše zdraví

Šípková růže je nejen hezká rostlina, ale především skvělý zdroj zdraví do vaší kuchyně. Když totiž odkvete, můžete z ní sklízet sytě červené plody – šípky. A pokud patříte mezi ty, kteří šípky používají pouze do čaje, určitě pro vás bude zajímavý dnešní článek.

 

Plody šípkové růže můžeme sklízet už od září, ale lepší je sklizeň až po prvním nočním mrazíku. Šípky, které přemrzly, si totiž uchovají všechny zdravé složky po řadu měsíců.
Sbíráme plody oranžové i sytě červené, existuje totiž více druhů. Ke konzumaci se však hodí všechny.

 

Co ze šípků připravíme?
Čaj
je šípková klasika. Potřebujete na něj usušené plody šípku. Sušíme nejlépe v troubě, při otevřených dvířkách a teplotě asi 50 °C.
Po usušení je uložíme do tmavé, dobře uzavíratelné nádoby. Nejvhodnější je skleněná nebo porcelánová. Sušené šípky totiž nesnáší světlo a vlhkost. Čas od času je zkontrolujte, jestli vám nezačaly plesnivět.
Čaj z šípků je velice osvěžující a chutný. Má velký obsah vitaminu C, ale i B1, B2, K a P.

 

Čajová směs na posílení obranyschopnosti

Suroviny: 25 g šípku, 25 g lipového květu, 15 g pomerančové kůry, 15 g černého bezu.

Postup: Plody a květy smícháme a směs spaříme vroucí vodou (jedna vrchovatá lžíce na ¼;;  l vody). Přikryté necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme a osladíme (nejlépe medem).
Čaj pijeme dvakrát až třikrát denně, pokud možno horký. Posílí vaši obranyschopnost, rozpouští hleny a uvolňuje křeče. Všechny přísady navíc obsahují vitamin C.
(Rady naší babičky)

 

Marmeládu připravujeme z dokonale zralých plodů, které zbavíme stopek a podélně rozpůlíme. Zevnitř vyškrabeme nožem jadérka a chloupky. Potom vaříme až do té doby, než se šípky rozvaří (jako jakékoliv ovoce na marmeládu).
Marmeláda ze šípků povzbuzuje chuť k jídlu a díky povzbuzujícím složkám vás spolehlivě po ránu probudí k životu.

Marmeláda ze šípků a trnek

Suroviny: 150 g odsemeněných šípků, 300 g trnek, 250 ml rakytníkové šťávy, 1 kg želírovacího cukru.

Postup: Plody dobře omyjeme a necháme asi 8 hodin bobtnat v rakytníkové šťávě. Směs povaříme ve vodní lázni, potom ji protlačíme přes cedník do hrnce. V něm směs svěříme s želírovacím cukrem na marmeládu a naplníme do sterilních sklenic.

Dítěti podáváme denně jednu lžíci před snídaní nebo mu toto želé namažeme na chleba. Podpoříte tak chuť k jídlu a trávení dítěte.

TIP: Marmeláda vydrží déle, když před uzavřením zapálíme ve víčku ½;; lžičky režné.

(Rady naší babičky)

 

S čím nám šípky pomůžou?
Užitečné jsou při posílení imunity, při obraně proti chřipce i pro boj s ní. Děti i dospělé můžou zbavit nechutenství a podpořit trávení. Mimojiné má močopudné a potopudné účinky. Mohou vám také pomoci při potížích s ledvinami a močovým měchýřem.
Díky své schopnosti čistit krev pomáhají také při akné.

TIP: Nechce se vám chodit sbírat šípky a poté je zpracovávat? Výrobky z šípků můžete sehnat v prodejnách se zdravou výživou.             
   
19.10.2005 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [10] ivory [*]

    děláme jen čaj...

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:50:53
  2. avatar
    [9] hubajda [*]

    mam nasuseno

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:44:42
  3. [8] rozina [*]

    No zrovna minulou neděli jsme se domluvily, a v pátek odpoledne JDEME - na ně !!!!! Jo šípky ty musí být- výborný čajík- zdroj C-čka!! Ahoj

    superkarma: 0 19.10.2005, 16:45:19
  4. avatar
    [7] sunnynka [*]

    skolacka:

    superkarma: 0 19.10.2005, 16:30:12
  5. avatar
    [6] skolacka [*]

    tuhle kolega říkal, že shání šípky pro dceru, že z toho dělá malýmu marmeládu - poptám se na recepis

    superkarma: 0 19.10.2005, 16:01:09
  6. avatar
    [5] sara.l [*]

    holky já zase vzpomínám na šípkový protlak,prodával se v tubě jako slazené kondenzované mlíko a stál v zel-ovu...1.50kc...moc dobré možná to bylo jako ta marmeláda od gerdy

    superkarma: 0 19.10.2005, 15:06:07
  7. avatar
    [4] gerda [*]

    sunnynka:holka, to kdybych měla někde napsané...babička to měla v hlavě a já ji o recept tehdy nepoprosila. Ale není to určitě nic jiného, než jako každá jiná marmeláda. Potřebné množství šípků(asi 1 kg)po očištění a vybrání vnitřků (rozpůlit, vydlabat) se podlije na kastrole trochou vody, přidá cukr a s cukrem se vaří společně na husto. Vím, že se musel dávat velký pozor na připálení. Asi do toho dávala i Petosu na zhoustnutí. Já bych tam asi dala i špetku citronové kyseliny, je jinak to trošku mdlé. Tak takhle si představuju, že to má být. Sama to ale nemám vyzkoušené, jen tak vzpomínám. Jedinečná marmeláda na chleba, na nepečené vánoční cukroví z ořechového těsta a bílků, tzv. hečepeče. No jo, babička už mi nic neřekne

    superkarma: 0 19.10.2005, 13:43:49
  8. avatar
    [3] sunnynka [*]

    gerda: napiš recept, prosíííím

    superkarma: 0 19.10.2005, 12:23:30
  9. avatar
    [2] gerda [*]

    mně se nechce psát. Sedím tady zasněná a vzpomínám na šípkovou marmeládu od babičky. Ještě, když jsem už byla vdaná, jsem ji přemluvila, aby mi ji udělala. Já bych na to neměla čas. Vzít každý šípek do ruky, očistit, rozpůlit, vydlabat...ale ta marmeláda, to bylo něco!

    superkarma: 0 19.10.2005, 10:58:44
  10. avatar
    [1] sara.l [*]

    tož holky máme tady čípky pro zdraví a zatím žádná reakce no toto

    superkarma: 0 19.10.2005, 10:14:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme