Vaření

Silvestrovský hlavní chod

vepřová panenka ve slaninovém kabátku

Co chystáte na silvestrovský oběd? Mělo by to být něco netradičního a velice, velice dobrého. Máme pro vás tip na skvělou vepřovou panenku. V křupavé krustě, uvnitř pěkně šťavnatou. Můžete ji jíst nejen teplou, ale zbylou také nakrájenou natenko a studenou.

V lednici mám krásný kus vepřové panenky. Mám v plánu upéct ho vcelku a krájet nejdříve zatepla a pak zastudena. Kde jinde hledat recept než na Pinterestu? Našla jsem stránky s krásným a jasným názvem The Kitchn. Jejich vepřová panenka vypadá tak úžasně, že se mi sbíhají sliny. A není vůbec těžká.

Oproti receptu ji ještě den dopředu naložím, do sladkokyselého čatní, ať je krásně provoněná.

Vepřová panenka s hnědým cukrem balená v anglické slanině

  • 1 vepřová panenka (asi 600 - 700 g)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • 4 - 6 velkých plátků kvalitní anglické slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4 hrnku pikantního ovocného čatní (mango například, jako je v původním receptu)
  • 2 lžíce dijonské nebo hrubozrnné hořčice

Troubu si předehřejte na 180 °C. Z vepřové panenky si ostrým nožem ořízněte blanky, které můžou být na povrchu masa. Maso omyjte a důkladně osušte.

Smíchejte cukr, sůl, papriku a pepř. Naneste na vepřovou panenku, ze všech stran. Takto nakořeněnou panenku důkladně zabalte do plátků anglické slaniny. Aby se slanina neodmotala, tak ji ještě zajistěte párátky.

Ve velké pánvi nebo litinovém hrnci (v tom pak budete panenku péct), rozehřejte olej a panenku ve slaninovém kabátku na něm pěkně ze všech stran opečte. Zvenčí by měla lehce zkaramelizovat, ne se připálit. Bude to trvat asi osm minut.

Smíchejte v misce hořčici a čatní. Touto směsí pořádně potřete opečenou panenku. Zavřete zpět do litinového hrnce a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C, na 10 až 15 minut.

Vyndejte panenku z hrnce. Vytahejte párátka a zabalte ji důkladně do alobalu. Nechejte ještě 15 minut odpočívat. Za tu dobu se panenka ještě „dovaří“ a zabráníte tím tomu, aby z ní vytekla šťáva.

Podávejte teplé nebo studené, nakrájené na plátky.

Krásného Silvestra přeje Elly.

Čtěte také

   
30.12.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [18] vladka321 [*]

    ToraToraTora — #4Panenka bude jenom jako chuťovka na stůl a rodina chce srnčí. Takže je již naložená. Vy jste mne pro změnu inspirovala jazykem. Takže bude ještě vařený vepřový jazyk a hovězí krk. Nyní jen doufám, že moc nebude mrznout a půjde manželovi vykopat křen Sml16

    superkarma: 0 30.12.2015, 22:20:53
  2. avatar
    [17] peetrax [*]

    Jsem ráda, že je článek zpět, protože ta fotka... Sml20 Sml67

    superkarma: 0 30.12.2015, 22:01:17
  3. [16] Rikina [*]

    Á vida, hlavní chod je zpět, a na fotce vypadá velmi lákavě. Potěšení pro oko masožravce. Sml57 Vynechala bych ovocné čatní, dijonská hořčice by tomu podle mého slušela i sama o sobě. I když... na Silvestra se může zkusit i něco jiného, než je člověk zvyklej. Sml67 Celkově se mi to líbí, a má to jedinou chybu - dostala jsem z toho strašnej hlad.

    superkarma: 0 30.12.2015, 19:39:43
  4. avatar
    [15] risina [*]

    elly — #12 Markéta Škaldová — #13 Už je to v pořádku Sml16.

    superkarma: 0 30.12.2015, 16:15:07
  5. [14] bobani [*]

    Sml80Sml80

    superkarma: 0 30.12.2015, 15:33:17
  6. [13] Markéta Škaldová [*]

    Omlouváme se za článek, už to řešíme, děkujeme

    1. na komentář reaguje risina — #15
    superkarma: 1 30.12.2015, 14:24:59
  7. avatar
    [12] elly [*]

    Rikina — #11To jsem provedla já :-) Chtěla jsem upravit teplotu a je fuč. Snad to za chvíli někdo spraví, protože vím, že to jde, ale neumím to :-D

    lidicka — #2 risina — #6 Moje chyba, překlep. Mám vyzkoušeno na 160 °C, těch 15 minut. A celé jsem to zmotala :-D Teploměr jsem tam chtěla dát jen doplňkově, ne každý ho doma v kuchyni má. Já mám super troubu i s vpichovací sondou, která sama vypne a zahlásí, že uvnitř už ta teplota je. Ale na těch 15 min, 160 °C je běžně velká panenka hotová akorát. A ještě dojde v tom alobalu.

    1. na komentář reaguje risina — #15
    superkarma: 0 30.12.2015, 12:29:26
  8. [11] Rikina [*]

    Sml80 Ten článek někam zmizel? Vidím jen anketu líbí/nelíbí, a hlavní chod nikde. Sml80

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 30.12.2015, 12:24:45
  9. [10] manislava [*]

    Mňam Sml67

    superkarma: 0 30.12.2015, 11:47:17
  10. avatar
    [9] ivule60 [*]

    nu..mohlo by to být dobré,ale upečené..Sml30

    superkarma: 0 30.12.2015, 11:15:53
  11. avatar
    [8] chrpa [*]

    ToraToraTora — #4 Prosím, jak připravuješ vepřový jazyk?

    superkarma: 0 30.12.2015, 11:07:25
  12. avatar
    [7] gerda [*]

    Já bych z tak krátce pečeného - polosyrového - masa měla trochu strach, zvlášť vepřového. Ale vypadá to velmi lákavě.

    superkarma: 0 30.12.2015, 09:54:34
  13. avatar
    [6] risina [*]

    lidicka — #2 V originálním receptu je toto:

    Preheat the oven to 350°F. .... Transfer the skillet to the oven and cook the tenderloin until a probe thermometer reads 140°F, approximately 10 to 14 minutes.

    Hrubý překlad - předehřít na 180 stupňů a pak páct, dokud "zkušební" teploměr (tj. ten, co se zapichuje do masa) neukazuje 60 stupňů. Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 3 30.12.2015, 09:37:12
  14. [5] Boros [*]

    Vzhledem k tomu, že jsem v práci, tak na oběd bude sekaná- co rok dal. Máme ji v jídelně každý Silvestr

    superkarma: 0 30.12.2015, 09:13:19
  15. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    vladka321 — #1To bych si nechala líbit.

    Za chvíli vyrazím do města sehnat nějaký kus masa na zítřek. Nechám se inspirovat nabídkou masny. Být to na mně, nepohrdnu vepřovým jazykem .

    1. na komentář reaguje chrpa — #8
    2. na komentář reaguje vladka321 — #18
    superkarma: 0 30.12.2015, 08:31:48
  16. avatar
    [3] datura [*]

    panenku bych takhle neprznila Sml23

    superkarma: 1 30.12.2015, 08:22:08
  17. [2] lidicka [*]

    Troubu předehřát na 180 stupňů a pak dát panenku péct na 60 stupňů??Nemá tam být třeba 160??? Nebo tomu špatně rozumím?Sml80

    1. na komentář reaguje risina — #6
    2. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 30.12.2015, 06:16:31
  18. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Mám čerstvou srnčí panenku a v mrazáku ještě kůzlečí, že bych zaexperimentovala??Sml58

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #4
    superkarma: 0 30.12.2015, 00:43:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme