Reklama

vepřová panenka ve slaninovém kabátku

Co chystáte na silvestrovský oběd? Mělo by to být něco netradičního a velice, velice dobrého. Máme pro vás tip na skvělou vepřovou panenku. V křupavé krustě, uvnitř pěkně šťavnatou. Můžete ji jíst nejen teplou, ale zbylou také nakrájenou natenko a studenou.

V lednici mám krásný kus vepřové panenky. Mám v plánu upéct ho vcelku a krájet nejdříve zatepla a pak zastudena. Kde jinde hledat recept než na Pinterestu? Našla jsem stránky s krásným a jasným názvem The Kitchn. Jejich vepřová panenka vypadá tak úžasně, že se mi sbíhají sliny. A není vůbec těžká.

Oproti receptu ji ještě den dopředu naložím, do sladkokyselého čatní, ať je krásně provoněná.

Vepřová panenka s hnědým cukrem balená v anglické slanině

  • 1 vepřová panenka (asi 600 - 700 g)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • 4 - 6 velkých plátků kvalitní anglické slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4 hrnku pikantního ovocného čatní (mango například, jako je v původním receptu)
  • 2 lžíce dijonské nebo hrubozrnné hořčice

Troubu si předehřejte na 180 °C. Z vepřové panenky si ostrým nožem ořízněte blanky, které můžou být na povrchu masa. Maso omyjte a důkladně osušte.

Smíchejte cukr, sůl, papriku a pepř. Naneste na vepřovou panenku, ze všech stran. Takto nakořeněnou panenku důkladně zabalte do plátků anglické slaniny. Aby se slanina neodmotala, tak ji ještě zajistěte párátky.

Ve velké pánvi nebo litinovém hrnci (v tom pak budete panenku péct), rozehřejte olej a panenku ve slaninovém kabátku na něm pěkně ze všech stran opečte. Zvenčí by měla lehce zkaramelizovat, ne se připálit. Bude to trvat asi osm minut.

Smíchejte v misce hořčici a čatní. Touto směsí pořádně potřete opečenou panenku. Zavřete zpět do litinového hrnce a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C, na 10 až 15 minut.

Vyndejte panenku z hrnce. Vytahejte párátka a zabalte ji důkladně do alobalu. Nechejte ještě 15 minut odpočívat. Za tu dobu se panenka ještě „dovaří“ a zabráníte tím tomu, aby z ní vytekla šťáva.

Podávejte teplé nebo studené, nakrájené na plátky.

Krásného Silvestra přeje Elly.

Čtěte také