Reklama

česnečka

Řádí u vás chřipky, nachlazení a jiné „radosti“? Uvařte si hrnec plný silné a poctivé česnekové polévky. Ta vám zaručeně pomůže a navíc chutná skoro všem.

Různé varianty česnekové polévky jsou všeobecně velice oblíbené. Ať už je to jemná krémová česnečka se smetanou a křupavými krutony z bílého chleba nebo poctivá valašská verze s klobásou, špekem a hromadou cibule. V každé rodině existuje trochu jiný recept na tu nejlepší. U nás doma se vždycky dělala česnečka s majoránkou, rozšlehaným vajíčkem a krutony z klasického kmínového chleba.

Oblíbená je také verze se sýrem, kousky anglické slaniny, která je podávána vřelá, s celým rozklepnutým vejcem. Tady však musíte dát pozor na zdravotní nezávadnost vajíčka.

A ta dnešní? V té je od každého něco...

Suroviny

  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku (ale i více, záleží, jak jsou velké a jak je česnek silný)
  • 100 g špeku
  • majoránka
  • špetka kmínu
  • sůl a pepř
  • masový vývar
  • 2 vejce
  • parmezán na posypání

česneková  polévka

Postup

Špek nakrájejte na malé kostičky. Připravte si široký hrnec, na který dejte špek opékat. Až je vysmažený do křupavých škvarků, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Za tři minuty přidejte nadrobno nasekaný česnek a opékejte dozlatova.

Oloupané, na plátky nakrájené brambory přidejte do hrnce a promíchejte. Ochuťte solí, kmínem, pepřem a zalijte vývarem.

Vařte, dokud brambory nezměknou.

Přiveďte polévku k varu a vyklepněte do ní dvě vajíčka. Jemně promíchejte. Ochuťte majoránkou a ještě klidně podle chuti přisolte.

Na talíři posypejte nastrouhaným parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Polévky, které vás zahřejí

podzimní polévka

indická čočková polévka

kmínová polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková