Domácnost

Silikonové pečení

Koupily jsme si s maminkou úžasný zázrak! Silikonovou formu na bábovku. Stála sice pětistovku, ale naše oblíbená paní prodavačka nás přesvědčila, že je vynikající a že ji má taky, a tak dále.

Tak jsme si ji nesly domů a nemohly jsme se na ni vynadívat. Forma byla měkká, modrá a hýbací. Nedovedly jsme si dost dobře představit, jak tam, proboha, to bábovkové těsto udrží tvar.

Doma jsme hned smíchaly suroviny na klasickou mramorovanou bábovku, a vlily jsme je do formy. Samozřejmě, bez vymazávání a vysypávání, což jsou, alespoň pro mě, hlavní výhody silikonových forem.
Bábovku jsme pekly při 170 °C, asi 20 minut. Potom, co trošku vychladla, šla krásně vyklopit z formy. A měla krásný, bábovkový tvar.
A forma? Nerozpustila se, a stačilo ji vytřít papírovou utěrkou, protože vůbec nebyla špinavá.

Výhody silikonových forem
Nepřilnavý povrch
– nemusíte vymazávat formy tukem ani vysypávat strouhankou.
Úspora energie – vysoká tepelná vodivost silikonové formy zkracuje pečení až o 30%.
Praktické skladování – formu můžete složit nebo srolovat a po rozložení získá opět svůj tvar.
Odolnost vůči teplotě – silikonové formy jsou odolné vůči teplotě od -40°C do 280 °C. Můžete je používat v mikrovlnné, elektrické i plynové troubě a dokonce i v mrazničce.
Snadné mytí – formy můžete mýt jak ručně, tak v myčce na nádobí. Forma nepohlcuje žádné pachy.
Vydrží na celý život – pokud formu nepoškodíte nesprávnou manipulací, vydrží vám opravdu celý život (několik tisíc použití).
Zdravotní nezávadnost – silikonové formy mají všechny potřebné atesty, zaručují zdravotní nezávadnost a jsou v souladu se všemi mezinárodními normami.

A ještě pár rad pro používání silikonových forem
* Nedávejte formu na přímý oheň.
* Formu pokládejte na rošt či mřížku. Zajistíte tak rovnoměrné rozvrstvení tepla a pokrm si udrží svůj tvar.
* Při prvním použití je vhodné formu navlhčit teplou vodou, osušit a vymastit tukem (pouze poprvé).
* Pokrmy uvnitř formy nekrájejte.
* Po použití formu omyjte, ale nepoužívejte žádné drsné předměty (drátěnky).

Na našem trhu už existuje několik firem, které silikonové formy dodávají. Můžete si vybrat z velkého množství tvarů, jako například na bábovku, mufinky, kulatou dortovou formu, pečící podložku (místo pečícího papíru), formu na srnčí hřbet, kulaté i hranaté koláčové formy a různé jiné tvary (medvídek, stromeček, srdce).

Nezbývá mi nic jiného, než vám silikonové formy doporučit. Jejich jediná nevýhoda je snad jen vysoká cena, ale její užitné vlastnosti vám tuto investici určitě vrátí.

Máte doma silikonovou formu? Jaké s ní máte zkušenosti?  

       
   
14.11.2003 - Dům a byt - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [223] JohaDlo15 [*]

    Silikonové formy používáme, podle mě jsou daleko lepší. Teď jsme malýmu koupili vlaky http://www.vetroshop.cz/banquet-silikonova-forma-vlaky-295x173x43cm-vaha-165g-culinaria-tyrkys/d-65769/ Sml54

    superkarma: 0 30.04.2015, 18:08:38
  2. avatar
    [220] Andula [*]

    Jinak hlásím, že včera jsem zakoupila formu od Tescomy a peče se vní skvěle a to "vyklápění" - paráda :o)))

    superkarma: 0 06.12.2003, 16:43:00
  3. avatar
    [219] Andula [*]

    Landriel: musíš móóóc prosit u Simby :o)))

    superkarma: 0 06.12.2003, 16:40:11
  4. avatar
    [218] Landriel [*]

    Andula: já chci taky autíčko.

    superkarma: 0 06.12.2003, 10:34:41
  5. avatar
    [217] Andula [*]

    Simba: a pořád nemáš, co? Tak se koukej snažit, nebo profnukam cely svatky a to si nemuzes vzit na svedomi prece :-)))

    superkarma: 0 04.12.2003, 18:57:31
  6. avatar
    [216] Simba [*]

    Andula: šmarjá, zase to autíčko za 20 kaček ...sháním ho, sháním.

    superkarma: 0 04.12.2003, 11:39:52
  7. avatar
    [215] Andula [*]

    Simba: ale já budu, nebude-li to autíčko :-)))

    superkarma: 0 02.12.2003, 21:50:28
  8. avatar
    [214] Simba [*]

    Pegas1632: Tak to ne, hrozně smutná nebuď

    superkarma: 0 02.12.2003, 08:25:54
  9. avatar
    [213] Andula [*]

    Pegas1632: snad jsi nezlobila?

    superkarma: 0 29.11.2003, 01:05:53
  10. avatar
    [212] Pegas1632 [*]

    Simba: to, že budu hrozně smutná, když ji nedostanu

    superkarma: 0 27.11.2003, 17:08:16
  11. avatar
    [211] Simba [*]

    Pegas1632: A co ti brání, přát si můžeme prakticky cokoliv

    superkarma: 0 27.11.2003, 12:14:34
  12. avatar
    [210] Pegas1632 [*]

    kovalda: to já bych si musela přát i troubu

    superkarma: 0 25.11.2003, 13:36:13
  13. avatar
    [203] Andula [*]

    Ťapina: a je to urcite prast, jako uhod, ne?
    Ale na svem webu je jeste oprad nemaji.

    superkarma: 0 23.11.2003, 18:12:01
  14. avatar
    [202] Ťapina [*]

    Tak tu Tescomu možná, Tupperware mi přijde moc drahé

    superkarma: 0 23.11.2003, 15:19:35
  15. avatar
    [201] Andula [*]

    tventula: zase ne tolik, ty od Tescomy jsou od cca 250 vyse

    superkarma: 0 22.11.2003, 10:44:44
  16. [200] tventula [*]

    Už jsem o tom slyšela,ale asi to bude dost drahé

    superkarma: 0 21.11.2003, 12:42:27
  17. avatar
    [199] Andula [*]

    Dneska je 19/11, už máte někdo tu Tescoma formu?

    superkarma: 0 19.11.2003, 21:46:16
  18. avatar
    [196] Lorain [*]

    a ty Asko vyrobky se prodavaji normalne v obchodech nebo je to jako Tupperware? ja bych to chtela najezit mamce, ale nechci na zadnou prezentaci. a taky by se mi hodilo, kdyby k tomu byl nejakej navod nebo brozurka, aby verila, ze fakt nemusi vymazavat.

    superkarma: 0 18.11.2003, 16:24:58
  19. avatar
    [195] man-mimo [*]

    Ťapina: a pečeš je i Egimu na Slovensko?

    superkarma: 0 17.11.2003, 22:53:41
  20. avatar
    [194] Andula [*]

    Landriel: to je možný, ale já bohužel ten škvařený tuk nemůžu. ne že by mi to nechutnalo, ale ty následky

    superkarma: 0 17.11.2003, 21:55:41
  21. avatar
    [193] Ťapina [*]

    Landriel: Už jsem to psala, do normálních buchet (řezů spíš) dávám olej, tam to nepoznám, ale když dělám opravdové klasické plněné buchty (co s nima šel Honza do světa ), tak ty dělám se sádlem a rozdíl je poznat.

    superkarma: 0 17.11.2003, 21:49:03
  22. avatar
    [192] Landriel [*]

    Andula: já myslela ty buchty, kde do těsta místo oleje naliješ ten vyškvařený tuk.

    superkarma: 0 17.11.2003, 21:35:15
  23. avatar
    [191] Andula [*]

    benjik: ono smazit na olivovem oleji by se ponekud podrazilo

    superkarma: 0 17.11.2003, 21:31:29
  24. avatar
    [186] Andula [*]

    Landriel: to nepoznám, jestli jsou na plechu vymazeném olejem nebo IVOU.

    superkarma: 0 17.11.2003, 20:56:37
  25. avatar
    [185] Landriel [*]

    Ťapina: To netuším, ale ony i ty buchty jsou s tím nějaké lepší.

    superkarma: 0 17.11.2003, 20:48:27

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [182] Andula [*]

    Ťapina: mně to ale na tom oleji drží :o)

    superkarma: 0 17.11.2003, 19:36:26
  2. avatar
    [181] Ťapina [*]

    Landriel: Já teda použávím ztužený rostlinný, ale drží to taky dobře. Není to spíš tím, že líp to drží na tuhém než na tekutém?

    superkarma: 0 17.11.2003, 19:31:05
  3. avatar
    [180] Andula [*]

    Landriel: já už se k živočinmému asi vracet nebudu, a stejně chci jít do toho silikonu.

    superkarma: 0 17.11.2003, 19:21:05
  4. avatar
    [179] Landriel [*]

    Andula: máma tvrdila, že je to lepší, protože prý to líp drží, nebo co. Když i vysypávám, tak se mi zdá, že ten rozdíl vidím, na tom živočišným to líp drží a nemívám hluchý místa.

    superkarma: 0 17.11.2003, 19:01:01
  5. avatar
    [178] Andula [*]

    Landriel: proč je na to živočišný tuk lepší? Mně se osvědčil ten olej, nemám s tím problém.
    No, dobře, ještě se přiznám, že někdy, když lenost dosahuje vrcholu, nevymazávám ani ten skleněný nebo keramický koláč a ono to ani nevadí.

    superkarma: 0 17.11.2003, 18:30:31
  6. avatar
    [177] Landriel [*]

    Ťapina: vymazávám fakt olejem, když už teda. Ale vím, že živočišný tuk je na to lepší, jenže ten se u nás jaksi moc nepotlouká. Máma na to třeba používala vyškvařený slepičí nebo kuřecí sádlo - i do buchet.

    superkarma: 0 17.11.2003, 18:27:38
  7. avatar
    [174] Andula [*]

    janinkab: mně po másle ne, pokud je namazané na něčem a podobně, být přepálené, asi taky trpím.

    superkarma: 0 17.11.2003, 12:31:17
  8. avatar
    [173] piškotek [*]

    tak až si na ni našetřím tak si jednu koupím, nebo, že bych napsala ježíškovi? Jako popisujete to skvěle.

    Jinak vymazávám nejčastěji olejem a pak sádlem.

    superkarma: 0 17.11.2003, 12:23:37
  9. avatar
    [172] janinkab [*]

    Andula: Sádlo taky vůbec nepoužívám...A ani máslo u mě moc úspěch neslaví- taky je mi po tom špatně...

    superkarma: 0 17.11.2003, 12:08:06
  10. avatar
    [171] Andula [*]

    Ťapina: kdyz ja to bohuzel poznam, ne na chuti, ale podle toho, ze mi pak bude blbe, je to asi zlucnik ci co.
    Nasi varili na sadle, i pripalenem nejspise, cele moje detstvi a asi proto ho nesnesu.

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:49:32
  11. avatar
    [170] Ťapina [*]

    Andula: Já si taky nemažu chleba sádlem, na to tu mám jiného experta, ale když dáš sádlo do buchet místo oleje, tak to snad ani nepoznáš, ne?

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:47:26
  12. avatar
    [169] Andula [*]

    Ťapina: ja ale sadlo jist nemuzu kvůli tomu, ze je mi po nem neskutecne blbe

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:45:33
  13. avatar
    [168] Andula [*]

    Ťapina: tak z nanukoveho dortu obavy nemam
    Ale ztuzeny tuk sam o sobe obsahuje nejaky ty blbe kyseliny, navic mi nechutna.

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:44:45
  14. avatar
    [167] Ťapina [*]

    man-mimo: Přesně, sádlo mám taky. Do pravých buchet a zelných placek nepatří nic jiného.

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:42:40
  15. avatar
    [166] Ťapina [*]

    Andula: Není Ale to je na dlouhé vysvětlování, hraje tam roli obsah mastných kyselin a typ který tam je, dále to, že na rozdíl od oleje se uchovává v chladu a tmě. Já se vždycky bavím, jak každý za vším vidí chemii. Jako včera Egi s kamarádkou, co byla u nás na návštěvě: "Jé, věděli jste, že nanukový dort má trvanlivost 1,5 roku? " "No to je věc, tam teda musí být chemie"
    A já: "Nenapadlo vás třeba, že vydrží tak dlouho, protože se uchovává zmražený?"
    Oni: "Ahá"

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:42:09
  16. avatar
    [165] Andula [*]

    man-mimo: to nejak vubec neprekroci nas prah

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:41:20
  17. avatar
    [164] man-mimo [*]

    Andula: i samotné sádlo ti vydrží v chladnu třeba rok.

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:38:36
  18. avatar
    [163] Andula [*]

    Ťapina: jasně, tak se možná nekazí, to já si jen myslela. No, ale není to, že se nekazí podezřelé?

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:32:49
  19. avatar
    [162] Ťapina [*]

    Andula: Tak to bych neřekla, že se dřív zkazí. Já ho mám docela dlouho v ledničce a vypadá pořád stejně, nesmrdí, z čehož usuzuju, že zkažený není. Používám ho na vymazávání a na smažení, když si nevšimnu, že došel olej a nekoupím ho

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:21:50
  20. avatar
    [161] Andula [*]

    Ťapina: ja doma odkoukala taky ten ztuzeny tuk.
    Ale jelikoz on jinak neni moc zdravy, nepouzivam ho na nic, takze by se asi driv zkazil, nez bych ho dovymazala na plechy.
    S tim olejem a stetcem je to pritom jednoduche.

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:08:27
  21. avatar
    [160] Ťapina [*]

    Andula: Jo, ztužený. Tak jsem to odkoukala doma, ale ono je to asi jedno. Jenom mě to olejem nikdy nenapadlo.

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:03:14
  22. avatar
    [159] Andula [*]

    Ťapina: já taky vymazávám olejem.
    To se nemá?
    Omega je něco jako ztužený tuk?

    superkarma: 0 17.11.2003, 11:00:10
  23. avatar
    [158] Ťapina [*]

    Landriel: Ty vymazáváš olejem? Já radši takové ty bílé tuky, jako je Omega a tak.

    superkarma: 0 17.11.2003, 10:53:31
  24. avatar
    [157] Landriel [*]

    Taky formy vymazávám štětcem, olej naliju z lahve, ruce čisté. Ale ty silikonové se nemusí mazat vůbec, ušetří se tak čas.

    superkarma: 0 17.11.2003, 10:44:04
  25. avatar
    [156] Andula [*]

    Eva_Fl: spreje na vymazávání už tady náhodou jsou, obsahují tuším lecitin, ale mně to přijde až moc chemické, protože tam jsou asi i další látky.

    superkarma: 0 16.11.2003, 19:50:15
  26. avatar
    [155] Andula [*]

    Ťapina: já ho roztírám takovým štětečkem, ruce též čisté.

    superkarma: 0 16.11.2003, 19:48:24
  27. avatar
    [154] Gumídek [*]

    Tento týden jsem si koupila silikonovou formu na bábovku.Ještě jsem v ní nepekla,tak jsem zvědavá jak půjde vyklopit.

    superkarma: 0 16.11.2003, 16:52:39
  28. avatar
    [153] Eva_CZ [*]

    Ťapina: vzdycky jsem od toho byla zamastena. No jo, v obalu, tak to me nenapdlo!
    A ja nemam rada tuk.

    A spreje miluju!
    Doma mi rikali Freonka....

    superkarma: 0 16.11.2003, 15:47:33
  29. avatar
    [152] Ťapina [*]

    Eva_Fl: Jaký zamaštěný ruce od másla? To jsem zas o něco přišla Normálně vezmu tuk v obalu, přetáhnu s ním pekáč a vysypu moukou. Já nemám spreje obecně ráda

    superkarma: 0 16.11.2003, 14:55:19
  30. avatar
    [151] Eva_CZ [*]

    Ťapina: no ja na zamastenych rukach od masla fakt nic prijemneho neshledavam, navic ty spreje jsou bez tuku, maji 0 kalorii.
    http://www.pam4you.com/product.htm

    Ten novy s moukou tam myslim jeste neni. Je jich tady hromada - na vareni, smazeni, peceni, ruzne znacky. Ja mam rada tenhle zlutej.

    superkarma: 0 16.11.2003, 14:51:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme