Máte doma sbírku těch sebelepších a sebechutnějších receptů na bábovku, dort nebo srnčí hřbet?

A bojíte se pozvat své známé na  ochutnávku, protože je téměř jisté, že se vám nepodaří bábovku vyklopit?

Potom zkuste třeba silikonové formy.

 

 

 



 



Naše babičky používaly pečicí formy z mědi, cínu, skla i porcelánu. Jak už to tehdy bývalo, byly jednobarevné nebo zdobené malováním a samozřejmě nechybělo očko na zavěšení nad plotnu. Dnes nad ní zůstaly maximálně jako dekorace.
A pomalu se  k nim přidávají i formy hliníkové, které používaly naše maminky. Moderní technologie a vývoj totiž ovlivnily i takové odvětví jako jsou pečicí formy.


Sem tam se ještě někde setkáte se skleněnými formami.  Vyrábějí se z  varného skla, které je průhledné, čiré, hladké, neporézní a tvarově stálé. V těchto formách můžete péct při teplotách až 300 °C, a to v klasických i mikrovlnných troubách. Jsou sice velmi odolné, ale nezapomínejte na to, že jde stále o sklo. Proto s nimi musíte zacházet opatrně. Stačí větší náraz a snadno prasknou. Dávejte také pozor na střídání teplot. Prázdnou formu nestavte na horkou plotýnku ani do zapnuté trouby. Nebezpečí pro horké nádoby představují studené podložky a ledová voda.
Kov přesto z pečení nevymizel, nabízené formy jsou však opatřené nepřilnavým neboli antiadhezním povrchem. Jak napovídá název, pečivo se k nim nepřilepí a máte větší šanci, že bábovku či dort snadno vyklopíte. Tyto formy se však stále doporučuje před použitím vymazat rostlinným tukem, případně vysypat moukou či krupičkou. Můžete je mýt v myčce. Pozor však na ostré předměty. Pokud z formy odstraňujete zbytky napečeného těsta, tak pouze tupým předmětem. Jestliže povrch poškrábete například nožem, postupně se začne loupat. Taková forma se časem stane nepoužitelná a můžete ji akorát vyhodit.

Nejdokonalejším a zřejmě nejznámějším nepřilnavým materiálem je Teflon a jemu podobné povrchy. Teflon je dokonce zapsán jako nejhladší materiál na světě v Guinessově knize rekordů. Formy z těchto dokonalých materiálů stačí vymazat pouze před prvním použitím, potom už ne.Přesto to mnohé z nás nevydrží a čas od času je stejně vymáznou. Jejich cena začíná zhruba 200 korun za kus.




Novinkou, která ovládá pečení v posledních několika letech, jsou silikonové formy.
Bábovku či dort z těchto gumových výrobků nevyklápíte, ale jednoduše vyloupnete jako bonbon z bonboniéry.

Tyto výrobky jsou skoro nezničitelné. Odolávají teplotám od - 40 do + 230 °C. Nezničíte ji tak ani tehdy, když je omylem postavíte ne rozpálenou plotýnku. Pokrmy v nich můžete skladovat také v mrazáku. Silikonové formy můžete použít do všech trub - od klasických elektrický i plynových až po mikrovlnky, samozřejmostí je mytí v myčce. Díky velké pružnosti vydrží prakticky všechno - nerozbijí se, nepoškrábou, nezdeformují ani nezničí. Jediné nebezpečí pro ně představují ostré nůžky a nože. Když formu proříznete, je už dále nepoužitelná.

Ze silikonu se vyrábí jak klasické bábovky a dorty, tak atypické formy ve tvaru zvířat, stromků a podobně. Různé firmy je dodávají v několika odstínech. Barva však nemá vliv na kvalitu nebo využití.  Jde pouze o estetickou záležitost a záleží pouze na vás, jestli si vyberete červenou, modrou, oranžovou, šedou a podobně. Jejich cena začíná zhruba na 300 korunách.

foto archiv firem Tesccoma a Tupperware

Reklama