Vaření

Sezóna tvarohu začíná, inspirujte se!

Když cizinci odjíždějí z Česka s přesvědčením, že zdejší kuchyně je až příliš tučná a těžká, dost pravděpodobně jim nikdo nenabídl pořádný český tvaroh. Ať už měkký nebo tvrdý, tvaroh je gastronomický fenomén, kterým by se Češi měli chlubit. Má totiž řadu využití a bezpočet zdravotních benefitů.

tvarohovy dezert

Používá se v kosmetice i léčitelství, nejčastěji však v kuchyni. Pokrmy z tvarohu bývají úžasně jednoduché na přípravu. Navíc dobře zasytí a přitom jsou lehce stravitelné. Pro letní sezónu je tak tvaroh naprosto geniální ingrediencí do studené i teplé kuchyně, na sladké i slané pokrmy.

Dříve jídlo chudých, dnes delikatesa

Znáte brambory na loupačku? Uvařte nebo upečte brambory ve slupce. Mezitím smíchejte měkký tvaroh s bylinkami, které vám rostou na zahrádce nebo na parapetu. Potom už přikrojte jen kousek másla. Je to geniální letní večeře. Navíc vyvážená – sacharidy z brambor, bílkoviny a trocha tuku z tvarohu, další trocha tuku z másla. A ta chuť!

Nastrouhejte

Už od března se v obchodech objevují nové brambory ze zahraničí. Počkejte aspoň do června, kdy se objeví i nové brambory od českých farmářů. Uvařte je ve slané vodě, posypte strouhaným tvarohem a polijte rozpuštěným máslem. Skvěle vám to bude chutnat s jednoduchým sladko kyselým okurkovým salátem!

Ideální svačinka

Tvaroh je skvělou ingrediencí na přípravu jednoduchých svačin. Jednou ho smíchejte s ovocem, podruhé ho smíchejte s bylinkami a namažte na bagetu. Tvaroh je také skvělou ingrediencí pro zmrzlinu. Pokud stojíte před mrazícím boxem a vybíráte, právě tvarohová zmrzlina je skvělou volbou. Na rozdíl od vodových zmrzlin nebývá tolik sladká a navíc vás díky významnému obsahu bílkovin i zasytí. Tvaroh je hlavní ingrediencí například tradičního českého nanuku Míša. Na jeho výrobu se v Česku ročně spotřebuje neuvěřitelných 800 tun tvarohu!

kolᦡmp;ccaron; s ovocem

Co na to odborník?

„Tvaroh je báječnou potravinou. Především obsahuje vysoký podíl bílkovin, zhruba 10 g na 100g porci. Nízkotučná varianta je vynikající pro lidi v redukčním režimu. Právě na podíl tuku si při výběru dejte pozor. Sice platí, že čím je tvaroh tučnější, tím je chutnější. Nicméně plnotučný tvaroh mívá stejný podíl tuku jako bílkovin,“ upozorňuje výživová specialistka Zuzana Douchová.

Vyrobte si tvaroh doma

Zvládne to každý, úspěch spočívá v dobře vybrané základní ingredienci. Pro přípravu domácího tvarohu kupte čerstvé mléko. Tvaroh nevyrobíte z trvanlivého mléka, které bylo kvůli trvanlivosti zahřáto na teplotu přes 130 °C. Mléko doma zahřejte na teplotu kolem 60 °C  a nechte ustát. Svařené mléko by se mělo srazit a potom ho už jen necháte vykapat přes plátno.

Inspirujte se tvarohovými recepty z našeho webu:

   
25.08.2016 - Mlsání - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [12] sarce [*]

    Asi autor jí tvroh jenom v nějaké sezoně, ale my celoročně

    Zrovna včera jsem dělala tvarohové knedlíky s borůvkami a jahodami. Jinak teď sbírám ostružiny, tak ho jím jen jemně oslazený medem+ostružiny. A jinak celoročně určitě každý týden. Sml22 s ovocem, pomazánky, koláče,.....

    superkarma: 0 29.08.2016, 09:52:52
  2. avatar
    [11] paníliška [*]

    Taky nechápu tu sezónní potravinu a pak - myslela jsem, že se vyrábí z méka kyselého a ne čerstvého. Sml80

    superkarma: 0 29.08.2016, 09:24:08
  3. avatar
    [10] denkas [*]

    Pavla_b — #7 Tak já bych řekla,když už sezónní,tak potom s jahodama ,borůvkama a novýma bramboramaSml80Sml22. Takže už je po sezoněSml80 Ale to neva,tvaroh mám taky rádaSml22 Na brambory dávám tvrdýSml22,osolit,pažitku,ňam. A používám ho celoročně,Sml22

    superkarma: 0 25.08.2016, 19:42:05
  4. [9] Andreadornova [*]

    Sml67 miluju Míša řezy

    superkarma: 0 25.08.2016, 17:47:24
  5. avatar
    [8] Eva_CZ [*]

    Pavla_b — #7Sml67 taky to nechapu, jaka sezonni potravina? To jako ze se ted sklizi ve velkem? Sml80

    superkarma: 1 25.08.2016, 17:16:14
  6. [7] Pavla_b [*]

    Já myslela, že tvaroh není sezónní potravina, snad se konzumuje celoročně, ne?

    1. na komentář reaguje Eva_CZ — #8
    2. na komentář reaguje denkas — #10
    superkarma: 1 25.08.2016, 14:13:29
  7. [6] Darmovzalova [*]

    taky mám ráda tvaroh

    superkarma: 0 25.08.2016, 12:00:49
  8. [5] Petra76 [*]

    Tvaroh je výborný, ať už na sladko, nebo i na slano.

    P.S. a k těm kritickým cizincům, mnohdy to vypadá, že nás, s prominutím, přijeli vyžrat, to, co předvádí např. německé zájezdy u nás v hotelích, tak to je síla!

    superkarma: 1 25.08.2016, 12:00:24
  9. [4] nea [*]

    Tvaroh mám ráda.

    superkarma: 0 25.08.2016, 09:47:30
  10. [3] bobani [*]

    dobré tipy

    superkarma: 0 25.08.2016, 09:43:31
  11. avatar
    [2] Hanula [*]

    Sml16dnes budu dělat tvarohovou pomazánku se sušenýma rajčatama a bazalkouSml22

    superkarma: 0 25.08.2016, 08:55:03
  12. avatar
    [1] gerda [*]

    Tvaroh miluju, v ledničce je pořád. Kuchyň bych si bez něj neuměla představit. A ten domácí je opravdu nejlepší, s dobrým chlebem je to pochoutka. Má i další výhody. Pomůže třeba i při problémech s kůží na chodidlech, stačí do něj nohy pěkně zabalit a nechat působit.

    superkarma: 0 25.08.2016, 07:01:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme