Vaření

Sezóna švestek: Máme pro vás nejlepší recepty na koláče a povidla z rubriky Vaření

Máte rádi švestkové koláče? Milujete moučníky s ovocem? Chuť pečených švestek je nepřekonatelná… Pokud nevíte, co upéct o víkendu, přinášíme vám inspiraci na recepty od Elly, které vyšly v rubrice Vaření.Hrnkový koláč se švestkami a drobenkou

švestky

Hrnkové recepty jsou oblíbené pro svou nenáročnost a rychlost. Často bývají velice chutné a dědí se z generace na generaci. Ten následující si určitě oblíbíte. Do základních hrníčkových surovin můžete doplnit jakékoliv ovoce, které máte zrovna doma.

Pokud máte rádi koláče z křehkého těsta, máme pro vás jiný recept. Těsto voní máslem a cukrem, hodí se k mnoha různým náplním a polevám. Je prostě multifunkční.

švestky

Další varinta je s makem. Co vy na to? Na povrchu a v těstě luxusně křupou plátky mandlí a vevnitř vás překvapí poctivá porce šťavnaté makové náplně a švestky. Vyzkoušejte a uvidíte, jak je dobrý!

Skořici si spíš většina lidí spojuje s jablky, ale náš recept a spojení se švestkami je přímo úchvatné.

švestky

Pokud milujete povidla, vyzkoušejte recept, který Elly podědila od maminky.

Jak ještě využít švestky?

Usuště je. Sušené švetky můžete zobat při práci i odpočinku nebo použít do následujícho receptu. Výsledek je skvělý.

Ať se koláče povedou!

   
09.10.2015 - Vaření - autor: Vendula Kubalíková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] paníliška [*]

    gerda — #30 Děkuji. Sml33

    superkarma: 0 13.10.2015, 13:11:56

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] gerda [*]

    500 g polohrubé mouky (možno část nahradit hrubou), 2 kávové lžičky soli, 2 na másle osmažené pokrájené housky, 400 ml vlahého mléka, 1 vajíčko, lžíce cukru na vzejití kvásku, 20 g kvasnic. Zaděláš klasicky kynuté těsto a necháš vykynout (stačí hodina). Pak rozdělíš na polovic, vyválíš dvě šišky a ještě necháš kynout pod utěrkou. Jednou obrátíš, aby to kynulo po obou stranách rovnoměrně. Mezitím si dáš vařit vodu. Ve dvou pekáčích, 5 cm ode dna té vody aby bylo. Když začne vřít, dáš tam 1 knedlík a hned přikryješ dalším pekáčem. Necháš vařit přesně 20 minut BEZ ODKRÝVÁNÍ - to je velice důležité. Příkon tepla postupně stáhneš, aby to neklokotalo, ale pouze jemně vařilo. Po 20 minutách je uvařeno. Knedlík vytáhneš, popícháš špejlí a potřeš máslem. Druhý se vaří stejně.

    1. na komentář reaguje paníliška — #31
    superkarma: 0 13.10.2015, 05:44:00
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    Gabka — #27normální jako ta klasická, akorát jako maso použiju velké kuře. Rozdělím na díly, kdo to chce dietnější, stáhne kůži. Prsíčka prošpikuju. Maso nasolím. Večer před přípravou osmažím na másle zeleninu s kořením, opeču na tom maso, do zeleniny dám lžíci octa, promíchám a všechno společně nechám přikrýté do dalšího dne. Pak podlité v troubě peču do měkka a dál už se postupuje docela jak u klasické svíčkové. Jde to samozřejmě s každým drůbežím masem. Výhoda je, že kuře je raz dva hotové a příprava netrvá tak dlouho.

    superkarma: 0 13.10.2015, 05:35:56
  3. avatar
    [28] paníliška [*]

    gerda — #25 Věřím, knedlíky vařím normálně v hrnci, ale jestli se ti bude chtít, recept napiš. Sml33 A svíčkovou dělám i z krůtího, je moc dobrá.

    superkarma: 0 11.10.2015, 21:08:27
  4. [27] Gabka [*]

    gerda — #25Jaká je s kuřecím??

    1. na komentář reaguje gerda — #29
    superkarma: 0 11.10.2015, 20:13:57
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    gerda — #25 S....kuřecím, zamýšlela jsem psát z kuřete a takhle jsem to zvojtilaSml52

    superkarma: 0 11.10.2015, 11:00:09
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    paníliška — #22není za co, jsem ráda, když můžu šířit recepty vyzkoušené a jednoduché. Teď dělám svíčkovou (ale z kuřecím) s knedlíkama. Ty jsem doteď vlnila v mikrovlnce v bábovkové formě, protože jsem se bála opravdovských - ve vodě vařených. No, a mám zas recept, kde je to raz dva, vaří se ve dvou pekáčíchjeden slouží jako poklička) přes dva hořáky, 20 minut se to nechá samo vařit bez odkrytí a jsou výborné.

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    2. na komentář reaguje Gabka — #27
    3. na komentář reaguje paníliška — #28
    superkarma: 0 11.10.2015, 10:59:02
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    bleblemcy — #23každé ovoce bez slupek je delikátní, bezesporu. Já mám prvorepublikový recept na meruňkový džem, tam se slupky loupají povinně. Pak je nádherně jantarový, slupky by ho ztmavovaly.

    superkarma: 1 11.10.2015, 10:56:27
  8. avatar
    [23] bleblemcy [*]

    gerda — #18Já taky netvrdím, že jsem normálníSml30 To spaření mě napadlo taky jen jsem si tím nebyla úplně jistá jestli by to fungovalo.

    Klára Křížová — #19 No já už jsem si parkrát dala tu práci a oloupala jsem je. Trvalo to sice dlouho, ale výsledek stál za to a myslím, že kdybych je rozmixovala už by to nebylo ono, ale stejně i to zkusím. Já ty slupky fakt nerada a přitom švastky miluju. Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 11.10.2015, 02:25:47
  9. avatar
    [22] paníliška [*]

    gerda — #15 Upekla jsem a chválím. Moc dobrá. Ještě jednou děkuji. Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 10.10.2015, 20:11:18
  10. avatar
    [21] Mam [*]

    Elly, skvělé recepty, tisknu si je

    superkarma: 0 10.10.2015, 18:21:13
  11. [20] Jasmína [*]

    Ten s drobenkou vyzkouším zejtra Sml67

    superkarma: 0 10.10.2015, 12:56:58
  12. [19] Klára Křížová [*]

    bleblemcy — #17Taky by mě nenapadlo je loupat.. to se pak muzou rovnou rozmixovat na kaši

    1. na komentář reaguje bleblemcy — #23
    superkarma: 0 10.10.2015, 12:24:50
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    bleblemcy — #17normálního člověka loupat švestky ani nenapadneSml52Sml52Sml52 Ale teoreticky....po spaření ve vřelé vodě by to jít mohlo. Jen by švestky musely být pevné, aby se nerozvařily už při spařováníSml58

    1. na komentář reaguje bleblemcy — #23
    superkarma: 0 10.10.2015, 06:51:12
  14. avatar
    [17] bleblemcy [*]

    gerda — #3No jo to bych zkusit mohla jen z toho už pak nebudou švestky, ale blivajz Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #19
    superkarma: 0 10.10.2015, 02:01:07
  15. avatar
    [16] paníliška [*]

    gerda — #15 Moc děkuji. Píšu si. Sml48

    superkarma: 0 09.10.2015, 16:39:03
  16. avatar
    [15] gerda [*]

    paníliška — #12už běžíííím

    1 hrnek mletého máku (kupuju v Lidlu), 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva, špetka soli, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 celá vajíčka. Pomíchat, natřít na pečící papír na plechu a posázet ovocem. Do těsta je možné pro změnu chuti přidat skořici, skořicový cukr, citronovou kůru...je to rychlovka. Peče se zhruba půl hodiny na 180 stupních.

    1. na komentář reaguje paníliška — #16
    2. na komentář reaguje paníliška — #22
    superkarma: 0 09.10.2015, 15:23:20
  17. [14] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 09.10.2015, 14:42:44
  18. [13] slávenka [*]

    akčak — #10 Sml67Sml16

    superkarma: 0 09.10.2015, 13:32:20
  19. avatar
    [12] paníliška [*]

    gerda — #2 A recept by nebyl? Prosím......

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 09.10.2015, 13:15:59
  20. [11] slávenka [*]

    rusalka2008 — #6U nás už jsou trnky také v bečkáchSml58. Chlapi, se zanícením sobě vlastním, by všechno nacpali do beček.Sml22Ale na buchty mám nasysleno v mražáku a lednici.Sml16Recepty mám uložené, díky.

    superkarma: 0 09.10.2015, 13:14:05
  21. [10] akčak [*]

    co takhle slivovička

    1. na komentář reaguje slávenka — #13
    superkarma: 0 09.10.2015, 12:05:46
  22. [9] kozeluhova [*]

    ze švestek a borůvek mám koláče a buchty nejradějiSml59

    superkarma: 0 09.10.2015, 11:56:04
  23. [8] bobani [*]

    povidla miluju

    superkarma: 0 09.10.2015, 11:54:06
  24. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    Všude je po sezóně. Sklizeň byla rychlá a intenzivní.

    superkarma: 0 09.10.2015, 10:18:35
  25. avatar
    [6] rusalka2008 [*]

    u nás už je po sezóně a švestky vesele kvasí v sudu Sml24

    1. na komentář reaguje slávenka — #11
    superkarma: 1 09.10.2015, 09:06:24
  26. avatar
    [5] Hanula [*]

    Sml16jak od babičkySml67

    superkarma: 0 09.10.2015, 08:47:45
  27. [4] IVECO [*]

    ty koláče vypadají úžasně.....Sml58Sml58

    superkarma: 0 09.10.2015, 06:47:39
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    bleblemcy — #1Jsi první, kdo o tom uvažuje. Jedině rozmixovat!Sml30

    1. na komentář reaguje bleblemcy — #17
    superkarma: 0 09.10.2015, 06:45:26
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    Zrovna včera jsem pekla makovou bublaninu se švestkama, na hrníčky. Je vynikající!Sml67

    1. na komentář reaguje paníliška — #12
    superkarma: 0 09.10.2015, 06:26:46
  30. avatar
    [1] bleblemcy [*]

    Miluju švestkové koláče a knedlíky. Nesnáším slupky ze švestek tak by mě zajímalo jestli náhodou někdo neví jak rychle švestky oloupat.

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 09.10.2015, 01:39:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme