Vaření

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu

medvědí česnek

Ještě neznáte medvědí česnek? Máte chuť vyzkoušet něco nového? Zajděte si do lesa na medvědí česnek. Budete překvapení jak má všestranné využití a zajímavou chuť. Připravte si z něj pesto, polévku, bylinkové máslo nebo slaný koláč. Je skvělý v kombinaci s masem i zeleninou.

U nás je oblíbený už několik let a snažím se zkoušet pořád nové a nové recepty. Zrovna mám v troubě kváskový chleba s medvědím česnekem a cibulkou. Každoročně si nadělám zásoby pesta, do kterého používám slunečnicový olej. Oblíbené je i bylinkové máslo ke grilování.

Co je medvědí česnek

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, vysoká zhruba 10 až 45 centimetrů, která se v České republice vyskytuje nejhojněji na Moravě, zejména v lužních lesích. Daří se jí hlavně v nížinách, ale najdete ji i na horách (a samozřejmě i u nás na Valašsku).

Tato bylina, která v přírodě na první pohled zaujme vysokými štíhlými listy vzdáleně připomínajícími konvalinku, je doslova zásobárnou živin a vitamínů tolik potřebných pro tělo po náročné zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení - regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, dále také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se bylina používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

Jak použít medvědí česnek

Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách (co třeba zkombinovat s pomazánkou z vajíček, které zůstaly doma po pomlázce?).

Pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Skvěle chutná zejména vydatná polévka s medvědím česnekem.

krémová polévka z medvědího česneku

Tip šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Pavla Václavíka: krémová polévka s medvědím česnekem a zastřeným vejcem

Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým dle oblíbených chutí a preferencí kuchaře.

Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, ideálně přes 30 % tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme.

Na závěr přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme polévku lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru.

Tip na servírování: Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce: dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu při tom stále udržujeme těsně pod bodem varu. Vaříme 3 až 4 minuty.

Výborné recepty s medvědím česnekem na našem magazínu

pstruh s medvědím česnekem

bylinkové máslo z medvědího česneku

pomazánka z medvědího česneku

   
11.04.2016 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [25] AmeA [*]

    Už mám v mrazáku dvě másla rozmíchaná s medvědím česnekem....naplněné malé nádobky a jenom vytáhnout dle potřeby a pištět blahem při gastroorgasmu Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 11.04.2016, 22:02:25
  2. [24] Rikina [*]

    Asi bych na něj musela jít na Petřín Sml57 tam je ho mraky, a z práce bych to stihla ještě za světla. Jen se obávám, že tam by mi to neprošlo, trhat ho. Někdo by se mohl rozhořčit, že poškozuju městskou zeleň. Sml80

    superkarma: 0 11.04.2016, 21:53:27
  3. avatar
    [23] SNÍŽEK [*]

    hezky se mi rozrůstá na zahrádce Sml67

    superkarma: 0 11.04.2016, 19:53:23
  4. [22] Boros [*]

    gerda — #10 nejsme, chodili jsme tam každý rok a letos jsme byli s předstihem a viděli jsme, co tam revitalizovali, takže jsme na česnek už za pár týdnu ani nešli...

    superkarma: 0 11.04.2016, 19:14:13
  5. avatar
    [21] Jandywoman [*]

    Já jsem si ho přinesla minulý víkend z lesa a tak jedu na medv.česneku každý den Sml16. Dnes byl v rizotu, včera ve vývaru, v sobotu v číně, atd. Mám i 2 sklenky pesta a pár kousků v alobalů v mrazáku. Ráda bych šla ještě jednou, přinesla jsem si jen malý košíček, česnek u nás teprve začínal.

    superkarma: 0 11.04.2016, 18:00:33
  6. avatar
    [20] Eliana [*]

    Medvědí česnek prodávají v LidluSml16 a sušený mám z dánského obchůdku z Prahy a ten je teda silákSml22Sml54

    superkarma: 0 11.04.2016, 17:43:14
  7. avatar
    [19] diblice [*]

    monkee — #17já ho loni používala i za květu, to se nesmí

    superkarma: 0 11.04.2016, 14:49:29
  8. avatar
    [18] monkee [*]

    Jo a můj poslední hit (favorit jarního jídelníčku) je brkaše s m.č.Sml67

    superkarma: 0 11.04.2016, 14:27:19
  9. avatar
    [17] monkee [*]

    Dnes u nás celý den mží, přesto jsem se vypravila na procházku a přinesla si další zásobičku. Ale už se objevují poupata, sezóna končí, takže honem, nacpat do pytlíků na mražák a pastu do sklínek. A ještě aspoň jednou polívku a quiche z čerstvého.

    1. na komentář reaguje diblice — #19
    superkarma: 0 11.04.2016, 14:19:53
  10. avatar
    [16] diblice [*]

    mám ho druhým rokem na zahradě a začíná se rozrůtat, ale když si vzpomenu na dětství , tak ho bylo v lese dost a nikdy jsme ho nesbírali a nevyužívali, nyní netuším, jestli ještě vůbec v tom lese roste, už jsem tam 20 let nebyla

    superkarma: 0 11.04.2016, 13:59:20
  11. [15] Violeta [*]

    Sml69Také ho pěstuji na zahrádce. Rychle se rozrůstá. Lístky otrhám a zamrazím. Cena v obchodech je opravdu neskutečně vysoká. A přidávám ho téměř do všeho.

    superkarma: 0 11.04.2016, 13:36:05
  12. [14] marcia82 [*]

    ach jo já už u nás proběhala kde co a prostě není..teda je ale rozhodně ho nebudu trhat tam kde to je chráněné i když pro vlastní potřebu..přemýšlím o nasetí na zahrádku (ale dle článků to bude na dlouho) ..a tak jsem si naivně, že si půjdu bnatrhat teď o víkendu, když jsem byla na návštěvě na moravě, nejde o žádné chráněné území ..no a ono pršelo Sml15Sml15Sml15 není mi souzeno

    superkarma: 0 11.04.2016, 12:41:09
  13. [13] magic11 [*]

    doma vyrobené pesto (olej + medvědí česnek + sůl) vydrží v lednici do další sezóny, pokud se dřív nespotřebuje, jen bohužel zabírá dost místa Sml16

    superkarma: 0 11.04.2016, 10:39:40
  14. avatar
    [12] gerda [*]

    V19 — #11Takových pitomců je všude...jéje. V létě třeba na borůvkách, na houbách. Já radši mlčím, protože pitomec bývá současně i hulvát a pro ránu nejde daleko. To bych musela mít po boku vlčáka.

    superkarma: 0 11.04.2016, 10:14:35
  15. [11] V19 [*]

    Mám zásoby v mraziaku, bylinkové maslo je super, robila som aj tinktúru /medvedí cesnak naložený v alkohole/.

    Keď sme boli s manželom zbierať medvedí cesnak, stretli sme zopár "podnikavcov" s plnými taškami a po nich doslova spúšť - na moju kritickú poznámku sa iba pousmiali so slovami,či je to moja parcelaSml80 aj takíto blbci chodia po svete, čo užSml52

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    superkarma: 0 11.04.2016, 10:07:44
  16. avatar
    [10] gerda [*]

    Boros — #2a to nejste chráněná krajinná oblast? Bývá hlavně v lužních lesích, a tam jsou na zásahy opatrní.

    1. na komentář reaguje Boros — #22
    superkarma: 0 11.04.2016, 09:41:48
  17. avatar
    [9] gerda [*]

    elly — #3Ještě nevím, za kolik je u nás v trhu, my byli v lese. Ale klidně bych souhlasila, aby kytka stála kolem 5-10 korun. Protože když se jede autem, benzín něco stojí, když MHD, jízdenka taky. Takže trhovec potřebuje zaplatit jakési náklady, čas, práci.... Ovšem 40 korun za pár deka, tak to by měli toho zloděje máčet ve Vltavě, aby mu zchladla hlava.Sml31

    superkarma: 0 11.04.2016, 09:41:04
  18. avatar
    [8] lenka.ms [*]

    Taky ho mám na zahrádce. A s potěšením jsem zjistila, že se samovolně vysemeňuje a přibývá ho.

    superkarma: 0 11.04.2016, 09:17:56
  19. avatar
    [7] Hanula [*]

    Sml16také ho mám moc ráda - kolega mi ho vozí z chalupy....

    superkarma: 0 11.04.2016, 09:13:32
  20. [6] bobani [*]

    Sml59

    superkarma: 0 11.04.2016, 09:10:40
  21. avatar
    [5] marianaant [*]

    My ho pěstuje na zahrádce a když vidím ty ceny v obchodech tak si myslím, že to trochu přehání.

    superkarma: 0 11.04.2016, 08:38:21
  22. avatar
    [4] vodilulu [*]

    hlavne pri sberu at jsou lidi slusny - nevytrhavat celé a zbytečne je nepošlapat i další květiny.

    superkarma: 0 11.04.2016, 07:48:01
  23. avatar
    [3] elly [*]

    gerda — #1Já jsem byla v šoku, když jsem ho teď viděla v nějakém obchodě :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 11.04.2016, 07:35:36
  24. [2] Boros [*]

    U nás ho bylo taky na kosu, ale díky revitalizaci toho lesa už je ho jen jako šafránu....

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 11.04.2016, 06:59:39
  25. avatar
    [1] gerda [*]

    Je výborný, v lese je ho na kosu (v Praze, jak jsem slyšela, ho někteří zloději prodávají 10 deka/40 korun!!) a dávám ho do každého jídla, které ho snese. I krabičku zamrazeného máme v mrazáku, na horší časy. Konečně je ta blbá zima pryč.Sml36

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 11.04.2016, 06:51:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme