Reklama

medvědí česnek

Ještě neznáte medvědí česnek? Máte chuť vyzkoušet něco nového? Zajděte si do lesa na medvědí česnek. Budete překvapení jak má všestranné využití a zajímavou chuť. Připravte si z něj pesto, polévku, bylinkové máslo nebo slaný koláč. Je skvělý v kombinaci s masem i zeleninou.

U nás je oblíbený už několik let a snažím se zkoušet pořád nové a nové recepty. Zrovna mám v troubě kváskový chleba s medvědím česnekem a cibulkou. Každoročně si nadělám zásoby pesta, do kterého používám slunečnicový olej. Oblíbené je i bylinkové máslo ke grilování.

Co je medvědí česnek

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, vysoká zhruba 10 až 45 centimetrů, která se v České republice vyskytuje nejhojněji na Moravě, zejména v lužních lesích. Daří se jí hlavně v nížinách, ale najdete ji i na horách (a samozřejmě i u nás na Valašsku).

Tato bylina, která v přírodě na první pohled zaujme vysokými štíhlými listy vzdáleně připomínajícími konvalinku, je doslova zásobárnou živin a vitamínů tolik potřebných pro tělo po náročné zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení - regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, dále také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se bylina používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

Jak použít medvědí česnek

Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách (co třeba zkombinovat s pomazánkou z vajíček, které zůstaly doma po pomlázce?).

Pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Skvěle chutná zejména vydatná polévka s medvědím česnekem.

krémová polévka z medvědího česneku

Tip šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Pavla Václavíka: krémová polévka s medvědím česnekem a zastřeným vejcem

Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým dle oblíbených chutí a preferencí kuchaře.

Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, ideálně přes 30 % tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme.

Na závěr přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme polévku lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru.

Tip na servírování: Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce: dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu při tom stále udržujeme těsně pod bodem varu. Vaříme 3 až 4 minuty.

Výborné recepty s medvědím česnekem na našem magazínu

pstruh s medvědím česnekem

bylinkové máslo z medvědího česneku

pomazánka z medvědího česneku