Rostlina moringa je původem z podhůří Himálaje, poté se rozšířila do Asie i Afriky. Strom dorůstá do výšky až dvanácti metrů a dá se zužitkovat do posledního lístečku.
Kořeny rostliny připomínají křen, květy provoní čajové směsi. Zelené plody se podobají fazolovým luskům, když dozrají, poskytují semena plná oleje. Ten se z nich také lisuje.
Drsné podmínky jako nadmořská výška a extrémní sucho donutily moringu zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v náročném prostředí mohla vůbec přežít. Díky tomu v listech stromu moringa nalézáme obsah látek skutečně mimořádné nutriční hodnoty.
 
Především pevné zdraví

Synergické (vzájemně se podporující) působení těchto látek vytváří nesmírně zdravý koktejl.
Listy dokážou tlumit bolest, pomáhají při onemocněních horních cest dýchacích i při hemoroidech. Posilují imunitu, pročišťují celý organismus.
Moringa údajně dokáže nahradit všechny multivitamínové a minerální doplňky a znormalizovat všechny funkce organismu. Používá se při léčbě řady nemocí, v ájurvédě se jí léčí celé tři stovky chorob.
Chcete posílit paměť, vyrovnat se se stresem nebo po zatížení obnovit duševní pohodu? Moringa je připravena pomoci. Aktivuje totiž neurotransmitery v mozku a tím pomáhá zlepšovat jeho funkce, mimo jiné v mentální sféře.
Pokud hubnete nebo potřebujete upravit metabolismus, je moringa to pravé. Obsahuje velké množství vlákniny, ale zároveň zeatin (rostlinný růstový hormon), který zněkolikanásobí využitelnost živin pro vaše tělo a zároveň zpomaluje stárnutí buněk.
Pokud čekáte při konzumaci moringy okamžitou změnu, nebuďte zklamaní, efekt není zřejmý ihned. Cyklus obnovy buněk trvá přibližně měsíc, takže si dejte čas zhruba tři měsíce. Organismus se nejprve potřebuje zbavit toxinů a škodlivých usazenin a teprve poté může začít regenerovat a vybalancovat.
Vyzkoušení moringy se zdravotně určitě vyplatí. Jestliže se obáváte vysokých finančních investic, měli byste si říci, nakolik si ceníte vlastní zdraví, a potom se skutečně rozhodnout.
 
Kde ji koupit?

U nás ji koupíte v podobě prášku, kapslí, sušených listů (v prodejnách se zdravou výživou či v e-shopech, jako je například www.HERBandME.cz – tady koupíte léčivé čajové směsi a koření z mladých listů z rodinné farmy na Filipínách. Směsi jsou míchány v České republice s použitím českých bylin od předních dodavatelů. Veganské kapsle v BOP kvalitě (EU certifikát) jsou efektivním pomocníkem při redukci nebo úpravě váhy a trávení a doplnění živin i energie.  Výživoví poradci tyto kapsle hojně doporučují svým klientům.
 
Pochutnejte si!

Drcené listy moringy můžete nasypat do pomazánek, smoothie, teplých i studených omáček.

Tip na zdravé a zajímavé jídlo:

Zapečená polenta se sušenými rajčaty

4 porce

  • 200  g polenty
  • cca 80 sušených rajčat v oleji
  • asi 10 m pórku
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce provensálského koření
  • lžíce moringa flaků
  • špetka pepře
  • 1 lžičky soli
  • cca 300 ml vroucí vody
  • hrst dýňových semínek
  • 100 g feta sýra

Postup:

Sušená rajčata naložená v oleji okapeme a nakrájíme na menší kousky a stejně tak nakrájíme i pórek.
Polentu nasypeme do misky, osolíme a opepříme zalijeme vroucí vodou a necháme 5 min odležet. Poté do polenty vmícháme olej, rajčata a pórek a přidáme dýňová semínka a bylinky s moringou. Směs vložíme do menší zapékací misky a dáme zapéct na 180 stupňů cca 30 min, poté posypeme feta sýrem a vrátíme do trouby na 5-10 min.
 
Zapečený květák s rajčaty a bezlepkovými těstovinami

3 -4 porce

  • 300 g amarantových těstovin
  • 1 středně velkého květáku
  • 4 větší rajčata
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce moringy
  • 1 lžíce bazalky
  • 1 lžíce oregana
  • 1 - 3 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového nebo řepkového oleje

Květák si opláchneme a ponořený do vody cca 15 povaříme, aby změkl, ale nerozpadal se, vroucí vodu z něj si schováme. Ovařený květák rozebereme na růžičky, nakrájíme si rajčata na plátky, vložíme do mísy, kde smícháme s nevařenými těstovinami, přidáme česnek, najemno nakrájenou cibuli, bylinka a moringu, osolíme a vše přendáme do zapékací nádoby. Celou směs zalijeme vodou, ve které jsme vařili květák tak, abychom měli těstoviny zalité vodou, pokud bude část nahoře vykukovat nezalitá, ničemu to nevadí, naopak nedávat příliš mnoho vody. Takto vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme 45 min zakryté alespoň alobalem, poté odkryjeme a nechám dopéct cca 10 min na 175 stupňů při horkém vzduchu, abychom získali pěkně křupavou kůrčičku.

Reklama