Domácnost

Seznamte se s jalovcem

Borovec, chvojka, borovička, boleráz: to vše jsou lidové názvy pro jalovec obecný, jehličnatý strom, který u nás vyskytuje velmi vzácně a moc toho o něm nevíme.

Vysoký jalovec, vysoký jako já
přeskoč ho má milá, rovnýma nohama….

jalovec

My ale jalovec nepřeskočíme, my si o něm raději něco povíme

Původ jalovce

Jalovec je stálezelený jehličnatý strom dorůstající do výšky až 2 metry, jehož domovem je střední Evropa. Má velice ostré, tmavě zelené jehlice uspořádané po třech. Na rostlině jsou jedlé pouze plody, které voní příjemně dřevnatě, hořkosladce.

Plody jalovce

Plody jsou zelené po dva roky, až poté na konci léta, v září – říjnu, dozrávají. Po dozrátí se pomalu suší při teplotě do 30°C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje.

Využití v kuchyni

Jalovcové bobule, ať už celé nebo drcené, jsou nejčastěji používány při kořenění a nakládání zvěřiny a divoké drůbeže. Jalovec se též uplatní při přípravě jehněčího a vepřového masa (zejména drcené bobule ve směsi se solí a česnekem). Příjemně zvýrazní také chuť různých paštik a nádivek... V Německu se jalovec používá při přípravě kyselého zelí, které známe i z našich krajů, a které je v tomto období chřipek k nezaplacení.

Jalovec

Dáš si borovičku?

Jalovec má hořko-sladkou a výrazně pryskyřičnou chuť i vůni. A pokud si dáte gin nebo borovičku, vězte, že bez jalovce byste ji nepili. Při výrobě tohoto destilátu jsou bobule jalovce naprosto nezbytné.

Zajímavost

Jalovec se používá po celou historii Evropy. Třeba takoví staroegypťané ho používali jak v kuchyni a medicíně, tak také k balzamování těl zesnulých. Koš s plody jalovce byl nalezen dokonce i Tutanchamonově hrobce. Ve středověku je jalovec nejčastěji zmiňován jako účinný prostředek proti zlým silám. Tedy bouřkám, krupobitím, démonům a čarodějnicím.

použitý zdroj: www.atlasrostlin.cz

Příště: co je to kardamom?

Přečtěte si také:

 

   
28.01.2013 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [8] marde [*]

    Jalovec dávám na divočinuSml22

    superkarma: 0 20.03.2013, 21:23:01
  2. [7] jithule [*]

    používám

    superkarma: 0 14.03.2013, 17:38:34
  3. [6] rendac [*]

    jalovec nepoužívám

    superkarma: 0 22.02.2013, 22:53:01
  4. avatar
    [5] gerta [*]

    Jalovec poznám velmi dobře.V kuchyni jej používám při úpravě masa,když jej chci připravit jako divočinu.Jinak znám různé přípravky kde je jalovec použit třeba jako krém má léčebné účinky.

    superkarma: 0 29.01.2013, 11:49:09
  5. [4] Trefa [*]

    Trefa:jalovec znam.hodne jsem ho pouzivala na zajice nebo srnci.

    superkarma: 0 28.01.2013, 13:44:22
  6. [3] Aurelka [*]

    Po slovensky je jalovec  borievka. Ja ju skôr poznám z liečebnej stránky. Má silné prekrvujúce účinky , močopudné, očistné. Využíva sa v rôznych prípravkoch. Jej prekvujúce a močopudné účinky sú vhodné na očistnú kúru, dá sa užívať sirup, ktorý čistí kĺby pri reume a dne od solí. Pôsobí cez obličky a prekrvuje všetky orgány, ktoré potom lepšie fungujú. Detoxikuje organizmus, čistí krv. Pôsobí proti plynatosti, podporuje vykašlanie hlienov pri ochoreniach horných dých.ciest. V krémoch sa používa proti bolestiam chrbtice, klbov a svalov pri dne, reume, svalovici. Podporuje tok lymfy - medzibunkovej tekutiny. Je výborná na modriny a udreté miesta. Zlepšuje pohyblivosť klbov aplikovaním krému, preto je vhodná pre seniorov.Tiež pomáha športovcom pred výkonom aj po výkone. Také isté účinky má aj kúpeľ s obsahom výťažku z borievky. A pokiaľ máte čerstvú borievku môžete si urobiť aj očistnú kuru priamo žuvaním bobuliek. Začínate 1 bobuľkou denne postupním zvyšovaním až po 30 ks denne, ptom naopak znižuje postupne počet denne až po 1 ks. Borievka je prosto skvelá.

    superkarma: 0 28.01.2013, 09:18:43
  7. avatar
    [2] lenig [*]

    jalovec doma mám a občas ho použiju, když třeba dělám králíka na divoko :-)

    superkarma: 0 28.01.2013, 08:50:31
  8. [1] lidicka [*]

    Jalovec znám, ale ho v kuchyni moc nepoužívám.Sml23

    superkarma: 0 28.01.2013, 06:09:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme