Flor de Caña je jeden z nejslavnějších karibských rumů, jež do svého sortimentu zařadila společnost Premier Wines & Spirits. Tradiční značku z Nikaraguy vyrábí rodina Pellas již po pět generací. „Nabídka na trhu s rumy je poměrně široká. Flor de Caña je ale unikátní jak způsobem výroby, tak i svou dlouholetou tradicí,“upozorňuje Petr Vopálenský, brand ambassador pro Flor de Cañav České republice ze společnosti Premier Wines & Spirits.
Na rozdíl od většiny rumů, které jsou na trhu běžně k dostání, se Flor de Caña po celou dobu své existence drží metody tzv. pomalého zrání. Společnost odmítá do svých produktů v průběhu výroby přidávat jakékoli urychlovače a aditiva, které jsou v dnešní době používány pro urychlení zrání. Místo toho svoje pětkrát destilované nápoje nechává zrát v sudech z bílého dubu tak dlouho, jak je potřeba. Stejně tak se vyhýbá umělým přísadám a dochucovadlům a k výrobě používá pouze lokální přírodní suroviny. „Flor de Caña k uskladnění sudů používá původní prostory v Chichigalpa, které byly postaveny bez klimatizace, elektrické ventilace nebo zvlhčovačů a jsou tedy ovlivněny výhradně klimatickými podmínkami. I proto rum v sudech zraje intenzivněji. Dosahuje tak nejen prémiové kvality, ale i své specifické chuti a vůni,“ vysvětluje Vopálenský.
Tip: Připravte si národní koktejl z Nikarague MACUÁ - - 3cl guave džus - 3cl pomerančového džusu - 1,5 cl citrónové šťávy - 1 cl cukrového sirupu - 1 plátek pomeranče - 1 máta na ozdobu Všechny ingredience postupně nadávkujeme do šejkru, přisypeme led a řádně protřepeme. Přelijeme do připravené sklenky typu old fashion a zdobíme plátkem pomeranu. |
---|
V roce 1890 založila rodina Pellas malou destilérku v San Antoniu v nikaragujské oblasti Chichigalpa, kde se nachází i plantáže, na kterých rodina pěstuje svou vlastní cukrovou třtinu. Celou značku vlastní a řídí potomci původních zakladatelů.
Flor de Caña se v průběhu své existence změnila v globální značku, jež má zastoupení ve více než čtyřiceti zemích světa. V současnosti je obecně považována za jednoho z nejlepších producentů středoamerických rumů vůbec a je značkou s největším počtem mezinárodních ocenění od roku 2000.
Kromě klasického prodeje jako čistého prémiového destilátu se značka profiluje i jako přísada do koktejlů používaná v nejlepších světových barech. „Až 80% české online populace ve věku 18-60 let pije míchané alkoholické nápoje. Jsme tedy skvěle připraveni následovat světový trend, který se odklání od klasických míchaných drinků jako je například mojito. I český spotřebitel začíná být z těchto nápojů unaven a stále hledá nové možnosti moderní mixologie,“ uvádí Petr Vopálenský.
Flor de Caña Grand Reserva 7 let
Spotřebiteli nejoblíbenější produkt značky se specifickým vanilkovo-pomerančovým aroma, jež zrál v dubovém sudu po dobu sedmi let. Rum plnějšího těla v sobě snoubí sladkou a hebkou chuť, která vynikne na jedné kostce ledu či se sodou. Cena 465 Kč. Více na www.flordecana.cz, www.1er.cz.
„Ideálně se tento skvělý rum pije v pokojové teplotě a podává se v degustační nebo whisky sklence. Pokud někdo upřednostní led, není problém jednu kostku ledu do rumu vhodit. Co se týče kombinace, velmi dobře chutná i s kvalitním tonikem Thomas Henry, to je opravdu parádní mix,“ radí Sámer Selbak, barový specialista společnosti Premier Wines & Spirits.
Nový komentář
Komentáře
rumy mě neoslovují
nepohrdla bych
Já se teda seznámim ráda
Tak já se teda rozhodně neseznámím