Víte, proč Ali Baba použil u jeskyně s pokladem lupičů zaklínadlo: „Sezame, otevři se?“ Protože o sezamu se traduje, že žádná skála před ním nezůstane celá.

Chcete mít dlouhý život? Konzumujte sezamová semínka

sezam

Sezamová semínka obsahují až 60 % oleje, který je zdraví velice prospěšný. Mimo to jsou tato semínka také velmi bohatá na bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Z minerálů je v nich obsažen fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, sodík a magnum.
Takové složení semínek, to je poklad větší, než ten v loupežnické jeskyni.  

Seznamte se blíž se sezamem  

Sezam je jednoletá bylina dosahující výšky až 2 metrů.
Pochází z oblasti Eufratu a je považován za nejstarší koření světa. Pěstuje se téměř ve všech teplých oblastech po celém světě. Nejvíce pak v Indii, Číně, Súdánu, Barmě a Mexiku.
Divoce rostoucí se nachází v Africe, menší množství v Indii.  
Sezam se pěstuje zejména pro svá jedlá semena, která rostou v luscích. Květy rostlinky jsou žluté, modré nebo fialové.

Sezam a jeho léčivé účinky

  • pomáhají při léčbě osteoporózy, chudokrevnosti a plodnosti
  • příznivě ovlivňují kvalitu vlasů a sluchu
  • zvlhčují sliznici a jsou tak prevencí proti zácpě
  • zvlhčují suchý kašel
  • zmírňují příznaky menopauzy
  • utišují menstruační obtíže
  • tlumí vysoký krevní tlak
  • mají příznivý účinek na činnost srdce
  • díky všem těmto pozitivním účinkům prodlužují život
  • dále uklidňují deprese a neurózy
  • podporují imunitu
  • podporují léčbu nemocí očí, vlasů, kůže a nehtů
Lepší je konzumovat přírodní - neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.

Využití v kuchyni

sezamV kuchyni se používají buď přímo sezamová semena nebo z nich vyrobená sezamová pasta či sezamový olej.
Semena mají různou barvu, od krémově bílé až po černou. Pražený sezam má výrazné aroma a chuť jako křupavé škvarky.
V jižní Evropě se ze sezamu připravuje také sezamové máslo a sezamová pasta Tahini. Používá se i do salátů, salátových zálivek, polévek, anebo jako koření do hrachového pyré. Velmi zdravý je sezamový olej, který má specifickou vůni. Je vhodný pro přípravu sladkých i slaných pokrmů.

Dáte si sezamovou pomazánku?

Ingredience
8 lžic sezamového semínka, 2 lžíce oleje, 3 lžíce sušeného droždí, sůl, 1 lžička citronové šťávy, 1 stroužek česneku, voda

Postup
Sezamové semínko umeleme na mlýnku na mák, přidáme droždí, šťávu z citronu, prolisovaný česnek, olej, osolíme a přelijeme troškou vody, aby vznikla roztíratelná pomazánka. Tou pak můžeme potírat například celozrnné toasty.

Použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990a www.bylinky.atlasrostlin.cz

Přečtěte si také:

Reklama