Vaření

Sexy dýně na talíři

Dýně a k jídlu? Leda tak k okrase nebo vyřezání. Kompot s ananasovou trestí nebo potrhlý sci-fi večerníček, kde se dýně hádala s okurkou, kdo na vzdálené planetě vypil všechnu vodu, té chudince reputaci moc nevylepšili…

 

Když jsem se pustila do psaní nových neobvyklých kuchařek o zelenině, vybrala jsem si jako téma prvního speciálu právě dýni (neobvyklé téma k neobvyklému kroku). To jste měli vidět ty ksichtíky, když se to někdo dozvěděl. Okamžitě mě zaškatulkovali do kategorie bláznů, kterým není pomoci. Za všechny to uzavřel pan Ringo Čech, který bez servítků zvolal: ,,Lenko, copak si myslíte, že Češi budou žrát dýně?!" Já jsem mu na to odvětila, že myslím, protože až uvidí, co z nich jde vykouzlit, tak se po ní budou moct umlátit.

 

Strašně ráda připravuju známým, kteří dýni neznají, dýňové hody. Osazenstvo se nestačí olizovat a nevěřícně kroutí hlavou, že to není možné, že to tak chutná. Ona totiž není dýně jako dýně. Existují stovky druhů a ne každý chutná stejně. Já osobně řadím na stupínek vítězů dýni hokkaido, která je na hony vzdálená blátivé konzistenci dýně známé z ananasových kompotů. Je pěkně tvrdá a po uvaření získá sytou jemnou chuť a konzistenci připomínající sladké brambory. V Česku se prý nestíhá pěstovat, jaký je o ni zájem. Další chuťově hodnotné kousky jsou například dýně máslová (neboli butternut, dá se jíst i syrová) nebo muškátová dýně (tvarem připomínající turban a dorůstající značných rozměrů). Barvu nemusí mít dýně jen oranžovou, ale i zelenou nebo zlatavou. Dužina je pak vždy oranžová nebo žlutá (i tam, kde je slupka zelená).

 

Dýně je nabitá antioxidantem betakarotenem a minerálními látkami. Má dostatek vlákniny a je málo kalorická. Doporučuje se při srdečních a ledvinových poruchách a při problémech se slinivkou. V českých podmínkách dozrává od srpna, a pokud ji dobře uskladníte, vydrží vám přes zimu až do jara nebo i léta. Dělá jí dobře sucho. Chladno není bezpodmínečně nutné, nám vydržela i na parapetu v kuchyni. Slyšela jsem, že někdo ji má vyskládanou i pod postelí. Důležité je čas od času zkontrolovat, jestli nějaký kus nezačíná hnít.

 

Pro hokkaido zajděte do obchůdku se zdravou výživou, prodávají je tam ve velkém (někde vydrží se zásobami až do vánoc). V běžných supermarketech dýni taky prodávají (hlavně před Halloweenem), ale spíš tu na vyřezávání (tzv. mexická), která chuťově moc nevyniká. Na tržišti seženete hokkaido také a mají zde i málo výraznou dýni obří, kterou pro její rozměry porcují.

 

A jak na ni, když už máte nakoupeno? Dýni hokkaido se nepokoušejte loupat, je tak tvrdá, že se spíš poraníte, než byste slupku okrájeli. Ale dobrou zprávou je, že se loupat ani nemusí, protože vařením (či pečením) slupka krásně změkne (čestné pionýrské!) a navíc nepříjdete o vitamíny, které skrývá. Ostatní druhy je třeba oloupat a u všech druhů navíc vyjmout semínka, která se v duté části ukrývají. Semínka můžete usušit a opéct, obsahují velké množství zinku. Věděli jste, že se z nich lisuje dýňový olej, který má výbornou oříškovou chuť?

 

Z dýně můžete vykouzlit jedinečné krémové polévky, nebo ji nakrájet a na suchém plechu vyloženém pečicím papírem opéct nakrájenou na hranolky (s česnekovým jogurtem nebo zázvorem je prostě božská), nebo ji můžete podusit i povařit. A ty sladké koláče, nebo křupavý dýňový chleba… hmmm!

 

V mé zmiňované kuchařce narazíte na recepty jako třeba Pirožky s brynzou, Mandlové krokety, Pomerančové pohlazení, Trojsmyslný losos, Kuřátko pod peřinkou, Nočky v horkém sýru, Česnekové trojhránky, Skořicové cukroví, Dýňový tataráček. Je to prostě všehochuť od studených předkrmů, přes polévky, hlavní jídla až po dezerty nebo chuťovky. Studená, teplá, sladká, slaná, křupavá, měkká – ale hlavně božsky dobrá jsou jídélka z té potvůrky dýně. V zahraničí to vědí už dávno, ale u nás se kolem ní přešlapuje jako kolem horké kaše. A přitom může být tak sexy J

 

Máte-li chuť, mrkněte pro více receptů do kuchařky "Což takhle dát si… Dýně", která je stále v prodeji (více informací na www.zapalena-kucharka.cz). A abychom kromě toho povídání taky něco uvařili, tak se posilněte následujícími receptíky.

 

 

Pikantérie - ohromí jednoduchostí:
pro 4 osoby
příprava 20 min.

1000 g očištěné dýně (tj. bez semínek a kromě hokkaida i bez slupky)
100 g tučnějšího tvrdého sýra
1 malá čili paprička
sůl

Dýni pokrájejte na kostky, vložte do hrnce, podlijte asi 700 ml vody a vařte, dokud se nezačne rozvářet. Rozmixujte. 
Vraťte na plotýnku a osolte. Kdo má raději řidší polévku, může dle libosti zředit vodou či mlékem. Přidejte sýr nakrájený na malé kostky a jemně nasekanou čili papričku a míchejte, dokud se sýr neroztaví.
Tip: Kdo si chce práci ještě zjednodušit, může použít sýr Salrom, který je už ochucený čili papričkami. Zkuste přidat místo čili rozmarýn.

 

Krůtí curry s kešu - výlet do Indie:
pro 4 osoby
příprava 30 min.

500 g očištěné dýně
500 g krůtího masa
150 ml bílého jogurtu
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 hrsti kešu oříšků
3 lžíce oleje
2 lžíce kari koření nebo kari pasty
sůl

Na pánvi wok rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli pokrájenou na kolečka. Až začne sklovatět, přidejte kuřecí maso nakrájené na nudličky a zlehka orestujte.
Vše zalijte 700 ml vody a okořeňte solí a kari kořením. Přidejte dýni nakrájenou na kostky a česnek nakrájený na plátky. Duste doměkka asi 15-20 minut. 
Na závěr vmíchejte jogurt, kešu oříšky, sůl a krátce prohřejte. Podávejte s rýží.

 

Lenka Požárová

zapálená kuchařka

   
07.11.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [8] jithule [*]

    hubajda — #6 mě taky néé

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:09:21
  2. avatar
    [7] ivory [*]

    polévka mi z dýně chutná nejvíc

    superkarma: 0 14.11.2012, 16:53:37
  3. avatar
    [6] hubajda [*]

    dyni nemusim nechutna me Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23

    1. na komentář reaguje jithule — #8
    superkarma: 0 12.11.2012, 22:42:14
  4. avatar
    [4] batka [*]

    krémovou hokaido polévku miluju , ale inspirace mi chybí, takový dyňový chleba

    superkarma: 0 07.11.2006, 15:36:57
  5. [3] esunad [*]

    těší mě,že je nás víc tykvomaniaku,já si je i pěstuji a letos jsem měla na zahradě hokaidoprales,ještě nikdy jsem neměla takovou úrodu,místo pozdravu mě každý vítal zvoláním nechci cukety ani dýně,ale já už se těším na jaro a nová semínka

    superkarma: 0 07.11.2006, 15:20:02
  6. avatar
    [2] Juana [*]

    My jsme měli letos několik žlutých proužkovaných dýní z Jižní Ameriky, matka dostala semínka od kamarádky. Netuším, co je to za druh, ale je skvělá, dělám ji jako přílohu s různým kořením, opečená chutná skoro jako brambory a i dušená s masem a mrkví byla fajn. Ještě mám v plánu zkusit z ní polévku a možná i něco sladkého, ještě jednu mám.

    superkarma: 0 07.11.2006, 09:45:51
  7. avatar
    [1] GiSt [*]

    Hokkaido je absolutně senzační a je pravda, že se nemusí loupat.

    superkarma: 0 07.11.2006, 06:17:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme