Bulvár

Setkání předních českých šéfkuchařů v Budapešti

Již třinácté neformální přátelské setkání šéfkuchařů se uskutečnilo ve dnech 2. a 3. října 2013, tentokrát v maďarské metropoli Budapešti.  Více než 40 šéfkuchařů z nejvyhlášenějších hotelů a restaurací ČR přijalo pozvání společnosti Nespresso, výrobce prémiových porcovaných káv, a Nestlé Professional na pracovně poznávací cestu za inspirativní gastronomií.

Jedním z hlavních momentů setkání byla podpora talentovaných kuchařů a cukrářů z ČR, kteří soutěžili v kontinentálním semifinále Global Chefs Challenge Europe.

kuchari

Global Chefs Challenge je světová soutěž šéfkuchařů, pořádaná Světovou asociací šéfkuchařů WACS, která zastupuje více než 10 milionů profesionálních kuchařů.  Za svou poměrně krátkou dobu 4 ročníků získala značnou popularitu mezi profesionálními odborníky po celém světě. Do soutěže jsou zapojeni senioři i junioři z 90 členských zemí. Letos se poprvé zúčastnili i cukráři - Global Pastry Chefs Challenge. O postup do finálového kola, které se uskuteční v červnu 2014 v norském Stavangeru, bojovali v Budapešti za ČR Radek David, šéfkuchař z restaurace La Veranda a Babičina zahrádka, Lukáš Skála, cukrář z hotelu InterContinental, a Pavel Buchwaldek, kuchař junior z hotelu Alcron.

kuchar

„Cukrář Lukáš Skála z hotelu InterContinental Praha zvítězil v kontinentálním semifinále a zařadil se mezi 7 nejlepších cukrářů světa, a tím i do finálového kola v norském Stavangeru,“ říká Miroslav Kubec, kontinentální ředitel WACS pro centrální Evropu a prezident AKC ČR, a dodává: „Určitě bylo na co se dívat. Vždyť tady vařilo 8 nejlepších kuchařů ze střední Evropy a český tým měl nejpočetnější řadu fanoušků z řad špičkových kuchařů a šéfkuchařů.“

 Česká výprava se stala nejúspěšnějším týmem semifinálového kola, získala jedno první místo v kategorii cukrářů (Lukáš Skála) a jedno třetí místo v kategorii juniorů (Pavel Buchwaldek). Tato umístění poukazují na vysokou úroveň českých reprezentantů.

lukáš Skála

Značky Nespresso a Nestlé Professional byly partnery českého týmu a plně jej podporovaly po celou dobu. Soutěžící museli při přípravě receptů použít mimo jiné kávu Nespresso. Nespresso do vysoké gastronomie patří. Můžeme se pyšnit tím, že restaurace, s nimiž na celém světě spolupracujeme, mají dohromady 750 michelinských hvězd,“ říká Tomáš Novák, obchodní manager společnosti.

Setkání šéfkuchařů pokračovalo večer v restauraci, která připravila tradiční husí hody. Kuchaři tak mohli porovnat maďarský způsob přípravy a servírování foie gras ve formě předkrmu a chuť pečených hus jako hlavního chodu. Následující den navštívili vyhlášenou Velkou tržnici (Vásárcsarnok), kde měli možnost si prohlédnout a ochutnat suroviny tvořící základ maďarské kuchyně. Oba dny využili pro sdílení svých zkušeností v neformálních diskusích.

Nejbližší edukativní panel se uskuteční na přelomu roku. Setkání jsou otevřena pro všechny zájemce z řad špičkových šéfkuchařů působících v České republice.

   
16.10.2013 - Společnost - autor: (red)

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme