Reklama

b

Nová sedmdesátá léta jsou stále v kurzu. A s nimi přicházejí i nové pohledy na typické materiály. Letos je to hlavně semiš. Co byste o něm měli vědět, než si ho koupíte? Nejen co nosit, a s čím to kombinovat, ale třeba i pár zajímavostí. Víte, jaký je rozdíl mezi semišem a jemu podobným nubukem? Který z nich tady byl dřív a jak oba materiály udržovat. To vše a ještě mnohem víc se dočtete v tomto článku.

Semiš je nádherný přírodní materiál se sametovým povrchem, který má všestranné použití. Vzniká z vyčiněné usně, která se brousí a leští.

Jaký je rozdíl mezi semišem a nubukem?
Podle toho, která strana usně se brousí, ji dělíme na semiš (strana vnitřní) a nubuk (strana vnější). Na rozdíl od semiše je nubuk mnohem silnější a odolnější, nehodí se na výrobu jemných oděvních součástí ani rukavic.

Něco z historie obou materiálů.
Zatímco semiš začal být populární už ve 20. letech minulého století, nubuk je o šedesát let mladší. Je to poměrně novodobý materiál a využívá se především na výrobu sportovní obuvi.

Údržba
Sametový vzhled semiše je velmi náchylný k ušpinění a následné čištění je poměrně nákladné, protože se musí provádět odborně. To je hlavní důvod, který nás odrazuje od nákupu takto upravené kůže. Ale pokud ji preventivně ošetříte impregnací, bude odolná proti vodě i špíně a vydrží vám stejně dlouho jako klasická kůže. To platí i o nubuku, který je mnohem odolnější než semiš a při dobrém ošetření je takřka nezničitelný. K běžnému čištění si vystačíme s gumovým kartáčkem, který odstraní prach a nečistoty a obnoví sametový vzhled.

Ale zpět k semiši
na rozdíl od nubuku má mnohem širší uplatnění. Může být tak tenký a měkký, že se z něj dá ušít prakticky cokoliv. Od košil, přes sukně, kalhoty, šaty, až po bundy, kabelky, boty a rukavice. Semiš vynikne především v klasické barvě velbloudí srsti, karamelové, béžové, ale dá se i snadno barvit.

Ve fotogalerii najdete převážně kousky v odstínech hnědé, které se báječně kombinují s nestárnoucí džínovinou.

Foto: facebook Mango, H&M, a www.vogue.com

Čtěte také: