Domácnost

Sekané cukroví a oříšek v těstíčku

SEKANÉ CUKROVÍ

50 dkg  hladké mouky
25 dkg  másla
2 skleničky zakysané šlehačky

Uděláme těsto, přidáme trochu polohr. mouky. Sekáme sekáčkem 20 minut těsto - toto je důležité, dodržet (jinak se cukroví nepovede)!!!
Vykrájet tvary, potřít bílkem - vrchní část - a namočit do hrubého cukru.
Pečeme tak dlouho, až je cukroví růžové.
Velice dobré cukroví, i když dá zabrat - tím ručním sekáním. Cukroví se nám povedlo, když do cukroví kousneme a vevnitř máme vrstvičky, plátečky.


OŘÍŠEK v těstíčku

1/4 kg mouky
1/4 kg tuku
2  žloutky
3 lžíce vody
3 lžíce mléka

Uděláme těsto, vykrajujeme kolečka, které potřeme bílkem, pak dáme 1/2 oříšku a zmáčkneme k sobě. Pečeme cca 5-10 min., obalíme v mouč. cukru


A pozdravem Eva

Pravidla soutěže najdete ZDE (klikni).
   
05.12.2006 - Dům a byt - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. [31] ajme [*]

    oříšek v těstíčku sekané cukroví,když dá zabrat,tak to já ne,raději jednoduché

    superkarma: 0 04.01.2008, 16:18:11
  2. avatar
    [30] MEK [*]

    superkarma: 0 30.11.2007, 19:29:49
  3. [29] MartinaC [*]

    mnam mnam kdo me to upece a posle:o)

    superkarma: 0 12.12.2006, 09:54:45
  4. [28] ami30 [*]

    monca13: Díky, ten tvůj recept určitě vyzkouším.

    superkarma: 0 10.12.2006, 08:47:02
  5. avatar
    [27] MEK [*]

    vyzkouším

    superkarma: 0 08.12.2006, 13:29:45
  6. avatar
    [26] kouzelnice [*]

    něco podobného jako ten oříšek jsem dělal loni na Vánoce a bylo to dobré

    superkarma: 0 08.12.2006, 11:19:37
  7. [25] schnauzer [*]

    Orisek...- tento recept znam dlouha leta a mame ho radi, jen nepouzivam bilek, protoze mi pak nesla kolecka slepit.
    A ten recept viz Monca 13 - testo se slehackou - nema chybu, vrele doporucuji.

    superkarma: 0 06.12.2006, 07:43:02
  8. avatar
    [24] ZUTOJAMA [*]

    Už to mám opsané a na víkend přijdou pomoct s pečením vnuci tak to určitě zkusíme

    superkarma: 0 06.12.2006, 06:03:34
  9. [23] livo [*]


    EVA: OŘÍŠEK v těstíčku, když to potřu bílkem tak mě to nepůjde přimáčknout, ten bílek bude klouzat nebo ne? Chtěla bych to zkusit.

    superkarma: 0 05.12.2006, 22:30:27
  10. avatar
    [22] 801926027 [*]

    určitě zkusím

    superkarma: 0 05.12.2006, 21:36:14
  11. avatar
    [21] pupik paja [*]

    zajímavé možná to zkusím

    superkarma: 0 05.12.2006, 16:02:43
  12. avatar
    [18] Lendy [*]

    asi sjem detailista, ale po tom 20 minutovém sekání mám to těsto znovu uplácat dohromady a před vykrajováním uválet, nebo to vykrajovat z těch nasekaných cancourů, což teda nevím, jak by drželo při sobě....???

    superkarma: 0 05.12.2006, 13:52:39
  13. [17] jjajina [*]

    jojo asi je vyzkousime

    superkarma: 0 05.12.2006, 12:13:32
  14. avatar
    [16] Aja [*]

    A zakysaná šlehačka je cooo?

    superkarma: 0 05.12.2006, 10:29:45
  15. [15] Martíšek [*]

    hm, ty oříšky v těstíčku vypadají dobře,ty zkusím...

    superkarma: 0 05.12.2006, 09:51:49
  16. avatar
    [14] Beruška1 [*]

    Sekáček nevlastním, a nevím, co by tomu řekli sousedi, kdybych tak dlouho mlátila do těsta. A na čem se to vlastně seká, na dřevěném vále asi ne, že jo?

    superkarma: 0 05.12.2006, 09:28:41
  17. avatar
    [13] vora [*]

    S cukrovím se hodně vyblbnu, ale sekáček nepoužívám.

    superkarma: 0 05.12.2006, 09:10:09
  18. [12] helip [*]

    Už jsem taky poslala svůj recept na cukroví, tak jsem zvědavá, kdy se objeví!

    superkarma: 0 05.12.2006, 08:39:44
  19. avatar
    [11] monca13 [*]

    Dívala jsem se do Vaření na Ženě-in, myslela jsem, že tam ten "můj" recept určitě bude, ale je tam hodně podobný tomuto, ale bez sekáčku a bez robotu.
    No a já tohle cukroví dělám takto:
    400 g hladké mouky
    250 g 100% tuku (IVA apod.)
    1/4 l šlehačky (sladké)

    Tuk nastrouháme na hrubším struhadle (je to za chvilku), ze všech 3 ingrediencí vypracujeme hladké těsto a dáme ztuhnout do ledničky. Vyválíme na cca 3/4 cm, vykrájíme menší tvary a dáme péct do dobře vyhřáté trouby (plech se nemusí vymazávat). Upečeme "do růžova" - aby bylo pečivo světlejší, dobu pečení z hlavy nevím. Ještě horké obalujeme ve moučkovém cukru. Cukroví se při pečení hodně nafoukne a krásně "lístkuje". Nezkoušela jsem to, ale určitě by bylo možné udělat i slanou variantu - potřít bílkem a posypat solí, kmínem, paprikou - no zkrátka něco jako slané tyčinky z lístkového těsta. Tohle těsto je ale křehčí než lístkové.

    superkarma: 0 05.12.2006, 08:22:05
  20. [10] FAXÍK [*]

    vypadá to zajimavě asi to vyzkouším

    superkarma: 0 05.12.2006, 08:05:23
  21. avatar
    [9] monca13 [*]

    Já to první cukroví dělám trochu jinak (a bez sekáčku ), krásně lístkuje a je moc dobré.

    superkarma: 0 05.12.2006, 07:43:45
  22. [2] 1Mona [*]

    Zkysaná šlehačka(to znamená zkažená)nebo zakysaná smetana?

    superkarma: 0 05.12.2006, 00:33:46
  23. [1] Matelka [*]

    Tak to první radši zkoušet nebudu, nevím, jestli bych vydržela 20 minut sekat. Určitě by se mi to nepovedlo.
    Ale ten druhý recept vypadá celkem nenáročně. Že bych ho vyzkoušela?

    superkarma: 0 05.12.2006, 00:09:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme