Zdraví

Se sezamem do slánky

O tom, že sůl je na zlato a bez ní žít nemůžeme, nikdo nepochybuje. Jde však o její množství. Doporučené množství je kolem 0,5 g–1 g denně pro dospělé osoby. Tři gramy (3/5 čajové lžičky) se považují ještě za únosný příjem. A víte, jaká je skutečná průměrná spotřeba? Tři a více čajových lžiček!!! A to je jednou z příčin vysokého krevního tlaku i u mladých lidí. A jedním ze způsobů, jak snížit spotřebu soli, je i nahrazení soli gomasiem.
To si můžete sami doma vyrobit ze sezamu (černého nebo bílého). Jeho účinky ocení nejen těhotné ženy, kterým může pomoci překonat těhotenskou nevolnost. Dále posiluje nervový systém, odstraňuje únavu, pomáhá zmírnit bolesti hlavy, podporuje trávení, pomáhá při menstruačních bolestech, při osteoporóze. Také je doporučováno jeho užívání kojícím ženám, pokud jejich děti mají koliku.

Ale teď už k výrobě. Doporučuji připravovat si malé množství, které spotřebujete maximálně během týdne nebo maximálně 14 dnů. které si můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy. Doporučený poměr semen k soli od 14:1 do 22:1,  podle kondice člověka a i dle období – například v zimě může být slanější. Já si ho dělám tak, že na jeden 100gramový sáček sezamu dám jednu rovnou čajovou lžičku soli. 

1. Nejdříve na sucho opražte semena na mírném a středním plameni. Pravidelně je míchejte dřevěnou vařečkou. Že jsou semena opražena poznáte, že začnou praskat, a pokud zmáčknete semínko mezi dvěmi prsty, tak lehce praskne a rozmázne se.
2. Potom pražte sůl po několik minut na pánvi při stálém míchání, aby měla stejnou teplotu jako seznam.
3. V hmoždíři nebo speciální třecí misce suribachi (viz obrázek) třete současně semínka se solí, dokud není rozetřeno zhruba 80 % semínek. Při tření musí být obě části teplé, aby olej ze semen obalil každou částečku soli.


Hotové gomasio skladujte v uzavřené sklenici v lednici, ale doporučuji ho spotřebovat maximálně během 14 dnů, pak může žluknout. A komu se nechce s ním dělat, může si ho koupit hotové v prodejnách ze zdravou výživou. Takže dobré solení.

Zdroj: kniha Annemarie Colbinová Jídlo a zdraví

   
09.01.2008 - Zdraví - autor: Eva Bedrníčková

Komentáře:

  1. avatar
    [9] shb [*]

    hmm zajímavé, ale radši míň solím

    superkarma: 0 09.01.2008, 22:51:03
  2. avatar
    [8] MEK [*]

    moc nesolíme,přítel má vysoký tlak a bere léky,takže u nás by se to asi neuplatnilo

    superkarma: 0 09.01.2008, 22:13:12
  3. avatar
    [7] sukovka [*]

    zajímavé raději si to koupím než se s tím dělat

    superkarma: 0 09.01.2008, 14:10:09
  4. avatar
    [6] kačinka [*]

    Mám nízký tlak,téměř na hranici měřitelnosti, furt se mi točí hlava, tak kafuju, solím, piju červený a vůbec si zvedám tlak jak to jde

    superkarma: 0 09.01.2008, 12:12:44
  5. avatar
    [5] Meander [*]

    Nesolím tolik, aby se mi toto vyplatilo.

    superkarma: 0 09.01.2008, 11:26:06
  6. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Vysoký tlak mám,beru léky,ale bohužel solím asi více než bych měla.

    superkarma: 0 09.01.2008, 09:36:42
  7. [3] Leena [*]

    Já mám strašně ráda "dýňové gamasio". Doporučuju vyzkoušet, mají to v prodejnách zdravé výživy a na chleba s pomazánkou nebo na salát to je

    superkarma: 0 09.01.2008, 08:57:55
  8. avatar
    [2] gerda [*]

    To jsem ještě neslyšela, může to být dobré, sezam jinak v kuchyni běžně používám.

    superkarma: 0 09.01.2008, 06:39:01
  9. avatar
    [1] liva99 [*]

    zajímavé

    superkarma: 0 09.01.2008, 05:53:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme