.

Schüttelbrot – placka, kterou musíte v Jižním Tyrolsku rozhodně ochutnat

Cestování

Schüttelbrot – placka, kterou musíte v Jižním Tyrolsku rozhodně ochutnat

Zkoušet krajové speciality při cestování je podle mého povinnost. Pokud to totiž neuděláte, ochudíte se o mnohé chutě a zažitky. V Jižním Tyrolsku jsem objevila malý zázrak jménem Schüttelbrot. Úplně obyčejná chlebová placka, na které se můžete stát slušně závislí.

Tvrdý křupavý třepaný chleba je malý zázrak, chutný, díky vysokému podílu žitné mouky i zdravý, a hlavně neuvěřitelně praktický. Není totiž třeba si lámat hlavu s čerstvostí pečiva, on je tvrdý hned po upečení a neplesniví. Proto také vznikl v tomto horském regionu a dochoval se dodnes. Nasládlá větrová chuť fenyklu dává navíc plackám zvláštní šmrnc. Neuvěřitelně dobře chutná s tyrolským špekem či místními sýry. Zde opravdu platí – svůj k svému.

schuttelbrot

Měla jsem štěstí a navštívila jsem malé pekařství, kde se Schüttelbrot natřepává. A nedivte se tomu termínu, ono to jinak ani nazvat nejde. Placku těsta si dáte na tenké pomoučněné prkénko a pak se do toho pustíte. Necháte ho padat níže a současně prkénkem otáčíte. Na první pohled to u zkušeného pekaře vypadalo jako hračka, ale ve skutečnosti pěkná dřina. Tento zapeklitý pohyb třepání, který placku roztahuje a ztenčuje, umí už i stroje, ale placky údajně nejsou tak chutné. Někdy holt stroje lidské ruce nahradit nemohou.

sušení

Pokud byste chtěly placky ochutnat a do Tyrolska cestu nemáte, přináším vám recept.

Na deset placek budete potřebovat:

Kvásek:

  • 250 g žitné mouky
  • 250 ml vody 30 °C
  • 20 g kvasnic

Těsto

  • 500 g žitná mouka
  • 250 g pšeničné mouky
  • 850 ml voda 30 °C
  • 20 g kvasnic
  • 20 g sůl
  • 5 g fenyklu
  • 5 g kmínu

placky

Nejprve si z mouky, kvasnic a vlažné vody připravíme kvásek. Po vykynutí smícháme na vále všechny suroviny a těsto necháme 10-15 minut odpočívat. Poté si těsto rozdělíme na bochánky, které by měly opět chvíli odpočívat, ideálně ve vlhkém prostředí. Následuje třepání placky, které bylo popsáno v článku. Placky pečeme zhruba půl hodiny při teplotě 220 stupňů. Čím tvrdší vaše placky budou, tím lépe. Vydržet by měly minimálně týden.

Naše tipy:

V Jižním Tyrolsku se vám bude líbit, určitě se tam vypravte! V zimě si zalyžujete v dokonalém horském středisku, na jaře se můžete toulat po horských cestách, v létě si užijete na kole a na podzim si můžete objednat s klidem tyrolské speciality a sklenku vína, protože sportu už bylo dost. Vítejte v ráji na zemi.

KronplatzLyžařský areál Kronzplatz patří do italských Dolomit zapsaných mezi přírodní památky UNESCO.

Od Prahy je vzdálen zhruba 600 kilometrů, které zdoláte zhruba za 8 hodin za volantem.  

Více si můžete najít na: http://www.kronplatz.com/de nebowww.kamkam.eu

Zdroj fotografií: www.suedtirol.info a autorka

 

Čtěte také:

   
15.04.2016 - Příběhy - autor: Vendula Kubalíková

Komentáře:

  1. avatar
    [10] gerda [*]

    Nevydržela jsem a odpoledne jsem to vyzkoušela. Vzala jsem ale všeho jenom polovic a i tak toho bylo pro nás děsně moc, půl vykynutého těsta jsem dala na příště na mrazák. No...hlásím, že těsto se šíleně piplá, ale musí zůstat řidší, takže je z toho v kuchyni binec. Recept jsem dodržela, ale postup ne, třepat to na desce nemám jak, tak jsem to napřed uplácala mezi rukama a pak na pečícím papíru dovytahovala ručně. Docela mě to překvapilo - povedlo se, chutná to dobře a pokusní králíci, kteří dostali na ochutnání, to chválili. I bez špeku. Je to bezva jídlo na cesty, placaté se krásně vejde i do kabelky.

    superkarma: 1 18.04.2016, 17:06:34
  2. avatar
    [9] AmeA [*]

    Supeeer díky Sml59

    superkarma: 0 15.04.2016, 22:21:29
  3. [8] Vendula Kubalíková [*]

    catcat — #7https://www.youtube.com/watch?v=HbTWh03mTCo

    superkarma: 0 15.04.2016, 14:21:25
  4. avatar
    [7] catcat [*]

    já video nevidímSml80

    1. na komentář reaguje Vendula Kubalíková — #8
    superkarma: 0 15.04.2016, 13:33:54
  5. avatar
    [6] gerda [*]

    Vendula Kubalíková — #5Tak to je opravdu špica!! Už bych věděla jak na to, navíc je poznat, že těsto nesmí být tuhé, ale naopak. Někdy to zkusím, protože mám ráda křupavé věci. Tohle je pro mě absolutní novinka, děkuju.Sml16

    superkarma: 1 15.04.2016, 09:39:01
  6. [5] Vendula Kubalíková [*]

    gerda — #1Těsto opravdu necháváte padat na desku a zároveň jí otáčíte, těsto se pak svojí vahou ztenčuje. Našla jsem vám ještě video.

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 15.04.2016, 09:07:58
  7. avatar
    [4] luneta [*]

    gerda — #1taky si to nedokážu představit

    superkarma: 0 15.04.2016, 08:18:31
  8. [3] bobani [*]

    Sml22

    superkarma: 0 15.04.2016, 07:39:59
  9. avatar
    [2] sanvean [*]

    Ach jo, Jižní Tyrolsko, moje srdeční záležitost. Placky asi zkoušet nebudu, neměla bych na to trpělivost a bůhví, jak by to dopadlo. Podobně mě ale dostal bramborový chléb pico de gallo na Madeiře, podává se jako předkrm, kdy se placka chleba prokrojí, pomaže česnekovým máslem a rozpeče Sml20

    superkarma: 0 15.04.2016, 07:08:50
  10. avatar
    [1] gerda [*]

    Musela bych to vidět, podle popisu si "padání" těsta nedovedu představit. Sml80 To jako z výšky padá na desku a u toho se to ručně rozplácává?

    1. na komentář reaguje luneta — #4
    2. na komentář reaguje Vendula Kubalíková — #5
    superkarma: 0 15.04.2016, 04:49:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme