Zkoušet krajové speciality při cestování je podle mého povinnost. Pokud to totiž neuděláte, ochudíte se o mnohé chutě a zažitky. V Jižním Tyrolsku jsem objevila malý zázrak jménem Schüttelbrot. Úplně obyčejná chlebová placka, na které se můžete stát slušně závislí.

Tvrdý křupavý třepaný chleba je malý zázrak, chutný, díky vysokému podílu žitné mouky i zdravý, a hlavně neuvěřitelně praktický. Není totiž třeba si lámat hlavu s čerstvostí pečiva, on je tvrdý hned po upečení a neplesniví. Proto také vznikl v tomto horském regionu a dochoval se dodnes. Nasládlá větrová chuť fenyklu dává navíc plackám zvláštní šmrnc. Neuvěřitelně dobře chutná s tyrolským špekem či místními sýry. Zde opravdu platí – svůj k svému.

schuttelbrot

Měla jsem štěstí a navštívila jsem malé pekařství, kde se Schüttelbrot natřepává. A nedivte se tomu termínu, ono to jinak ani nazvat nejde. Placku těsta si dáte na tenké pomoučněné prkénko a pak se do toho pustíte. Necháte ho padat níže a současně prkénkem otáčíte. Na první pohled to u zkušeného pekaře vypadalo jako hračka, ale ve skutečnosti pěkná dřina. Tento zapeklitý pohyb třepání, který placku roztahuje a ztenčuje, umí už i stroje, ale placky údajně nejsou tak chutné. Někdy holt stroje lidské ruce nahradit nemohou.

sušení

Pokud byste chtěly placky ochutnat a do Tyrolska cestu nemáte, přináším vám recept.

Na deset placek budete potřebovat:

Kvásek:

  • 250 g žitné mouky
  • 250 ml vody 30 °C
  • 20 g kvasnic

Těsto

  • 500 g žitná mouka
  • 250 g pšeničné mouky
  • 850 ml voda 30 °C
  • 20 g kvasnic
  • 20 g sůl
  • 5 g fenyklu
  • 5 g kmínu

placky

Nejprve si z mouky, kvasnic a vlažné vody připravíme kvásek. Po vykynutí smícháme na vále všechny suroviny a těsto necháme 10-15 minut odpočívat. Poté si těsto rozdělíme na bochánky, které by měly opět chvíli odpočívat, ideálně ve vlhkém prostředí. Následuje třepání placky, které bylo popsáno v článku. Placky pečeme zhruba půl hodiny při teplotě 220 stupňů. Čím tvrdší vaše placky budou, tím lépe. Vydržet by měly minimálně týden.

Naše tipy:

V Jižním Tyrolsku se vám bude líbit, určitě se tam vypravte! V zimě si zalyžujete v dokonalém horském středisku, na jaře se můžete toulat po horských cestách, v létě si užijete na kole a na podzim si můžete objednat s klidem tyrolské speciality a sklenku vína, protože sportu už bylo dost. Vítejte v ráji na zemi.

KronplatzLyžařský areál Kronzplatz patří do italských Dolomit zapsaných mezi přírodní památky UNESCO.

Od Prahy je vzdálen zhruba 600 kilometrů, které zdoláte zhruba za 8 hodin za volantem.  

Více si můžete najít na: http://www.kronplatz.com/de nebowww.kamkam.eu

Zdroj fotografií: www.suedtirol.info a autorka

 

Čtěte také:

Reklama