Určitě i u vás v této době kvete černý bez. U nás se mu lidově říká "kozičky". Přečtěte si něco o tomto léčivém keři a zkuste si uvařit bezinkový sirup, likér i zavařeninu.

Co je vlastně černý bez?
Je to keř nebo vzácněji strom z čeledi zimolezovitých. Bílé kvítky jsou uspořádány ve velkých, ploše rozložených květenstvích. Květy rozkvétají od konce května do července, kdy jsou již plně vyvinuté listy.
Plody jsou lesklé černofialové peckovice s inkoustově barvící štávou. Jsou to malé, měkké kuličky.

Které části se využívají?
Bez černý je odpradávna velmi ceněná léčivá rostlina a dříve se využívaly všechny její části.
Nejdůležitější z bezu černého ve farmacii je květ, v lidovém léčitelství se užívá i kůra a zvláště pak plody v rozmanité úpravě.

Květ se sbírá v červnu a červenci jen za suchého počasí; nůžkami se odstřihují celá květenství a volně ukládají do koše. Nechají se krátce zavadnout a pak se očesají jednotlivé květy z květních stopek. Suší se v tenkých vrstvách a mají si zachovat nažloutlou barvu. Při pomalém sušení hnědnou až černají a jsou méně hodnotné.
Sušený květ bezu se uchovává v dobře utěsněných nádobách. Musí být dokonale vysušený, jinak se účinné látky rozkládají. V době květu jsou však nejlepší čerstvé květy. Mají svěží vůni a v Evropě bývaly proto používány ke zlepšení chuti nepodařených várek moselských vín. Dnes se jimi aromatizují kompoty, želé a džemy. Mohou se přidávat do lístkového těsta.

Zralé plody se sbírají v říjnu, v teplejších oblastech už v září. Čerstvé mají nepříjemnou a poněkud nahořklou chuť. Jejich hlavní kulinářskou předností je krásně červená barva, dobře rozpustná ve vodě. Dříve se jimi přibarvovala vína, zvláště portské.
Zpracovávají se buď čerstvé na víno, sirup či marmeládu. V malém množství se přidávají do jablkového a hruškového kompotu.

Za poznámku stojí, že na starých větvích keřů černého bezu parazituje houba, která je velmi oblíbeným pokrmem v Číně a Japonsku.

Účinky bezu černého
Ve farmacii se používá květ bezu černého na léčivé čaje pro usnadnění pocení, při úporném kašli a angínách, i jako součást uklidňujících nervových léků.

Z celých sušených květenství se vaří čaj.
Čaj z hrsti sušeného květu ve 1/4 l vody se pije proti chorobám z nachlazení, při vodnatelnosti, protože napomáhá vylučování moči a potu, při zácpě i při chorobách dýchacích cest.
Pro pocení při chřipce a angíně se doporučuje čaj ze směsi 25 g květu černého bezu, 25 g lipového květu a 20 g kořene proskurníku. Hrst této směsi se přelije 1/4 l vroucí vody, scedí a za horka se vypije.
Z květů lze připravit i kloktadlo: sušený květ se dá do studené vody, která se přivede do varu, pak se ihned odstaví, scedí se a nechá vychladnout.
Odvar z kůry se užívá i při vodnatelnosi a revmatismu: 5 g kůry se povaří ve 1/4 l vody, scedí se a teplý nápoj se vypije.
Čerstvé plody mají projímavý účinek, sušené plody působí opačně.
Odvar ze dvou lžic sušených plodů ve 1/4 l vody působí nejen proti průjmu, ale i jako močopudný prostředek a má příznivý účinek na nervovou soustavu.
K témuž účelu se používá i zavařenin z plodů, která prý napomáhá k lepšímu spánku, ale zvláště u dětí se přitom nesmí zapomínat i na současný močopudný účinek.
O příznivém účinku šťávy ze zralých plodů při bolestivých nervových zánětech jsou nejen starší údaje (např. při léčení trojklanného nervu), ale i seriózní zprávy z novější doby z léčby ischiasu, migrény a dalších nervových onemocnění.
Příznivý účinek mají plody černého bezu např. při velice bolestivém zánětu nervových kořenů. Zvláště příznivé výsledky byly zaznamenány v těch případech, kdy bolestivé projevy byly v těsné souvislosti s prochladnutím.

RECEPTY:
Bezinkový sirup
Med z černého bezu
Bezinkový likér
Zavařené bezinky

S pomocí knížky od Jiřiny KapličkovéNaše a cizí koření, a babiččiných rodinných receptů zpracovala  

          
Reklama