Vaření

Saumon au papillote aneb Losos v balíčku

losos v papilotě

Sladkovodní i mořské ryby si nejvíce vychutnáme, když nejsou vysušené, ale pěkně šťavnaté a jemné. Takže ať je děláme na pánvičce nebo pečeme v troubě, musíme si hlídat čas a nepřesmažit či nepřepéct je. Oblíbená příprava je také v páře, majitelé parních hrnců mi jistě dají zapravdu. Ryba si zachová svou chuť a jen se rozplývá na jazyku.

Před časem jsem vyzkoušela další způsob úpravy ryb. Vyzkoušela jsem rybu v papilotě, konkrétně lososa. Připravit se tak dá jakákoliv ryba. Kouzlo této přípravy spočívá v uzavření připravené ryby do jakéhosi balíčku, který vyrobíme z pečícího papíru nebo alobalu. Tento balíček potom pečeme v troubě. A když ho rozbalíme, omráčí nás dokonalá vůně a potěší jemná chuť.

Do papiloty zabalíme vždycky rybu, kterou osolíme a ochutíme bylinkami. Doplníme ji zeleninou, sýrem, případně trochou omáčky, smetanou.

losos v papilotě

Vyzkoušela jsem dva způsoby balení - do pečícího papíru i do alobalu. Výsledek byl srovnatelný, ale balíček z pečícího papíru se mi líbil více vzhledově. A to je taky důležité. Hlavní je, balíček důkladně přehnout, aby se utěsnil a neutíkala ani vůně, ani šťáva.

Hotové balíčky pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, přibližně 15 až 20 minut. Záleží i na velikosti ryby, kterou připravujeme. Vyšší filety budeme pochopitelně péct o něco déle.

Kombinace, které jsem vyzkoušela:

- losos, rajčata, papriky, cuketa, sůl a pepř, rozmarýn
- losos, cuketa, papriky, sůl a pepř, bešamel
- losos, sůl a pepř, camembert, jarní cibulka
- losos, cherry rajčata, houby, česnek, kopr, sůl a pepř

   
03.10.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [39] Lydia001 [*]

    Tak to musí být neskutečně dobré!

    superkarma: 0 04.10.2012, 22:41:32
  2. avatar
    [38] bonda [*]

    My tak děláme i kapra na vánoce

    superkarma: 0 03.10.2012, 23:40:24
  3. [37] babočka12 [*]

    moc pěkný receptík,uložím si,a vyzkoušímeSml16

    superkarma: 0 03.10.2012, 21:53:19
  4. avatar
    [36] hubajda [*]

    ja bych si ho dala ale pro me samotnou to nema cenu delat

    superkarma: 0 03.10.2012, 20:59:56
  5. [35] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 03.10.2012, 20:08:34
  6. avatar
    [34] Danila [*]

    tak to musim zkusitSml67

    superkarma: 0 03.10.2012, 20:05:18
  7. avatar
    [33] daska59 [*]

    také často balíme do alobalu, jak do trouby, tak na gril Sml16

    superkarma: 0 03.10.2012, 18:43:12
  8. [32] wannessa [*]

    Taky mám jeden úžasný recept. Byla jsem letos ve Španělsku a zamilovala jsem si tam, paellu.A našla jsem na ni i super recept http://www.spanelskerecepty.cz/spanelske-recepty/typicka-valencijska-paella/

    superkarma: 0 03.10.2012, 17:27:19
  9. avatar
    [31] gerda [*]

    magic11 — #29 možná by to chtělo lososa z horské bystřiny, nikoliv toho supermarketovéhoSml57 - ale kvůli lososovi do Kanady nepojedem, že joSml30

    superkarma: 0 03.10.2012, 16:08:31

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Jala [*]

    Dobrý nápad!

    Lososa a vůbec ryby dělám často!

    superkarma: 0 03.10.2012, 15:09:10
  2. [29] magic11 [*]

    z lososa mi bylo 2x naposledy zle, mám ho moc ráda, ale asi jsem si vyrobila nějakou alergiiSml80

    1. na komentář reaguje gerda — #31
    superkarma: 0 03.10.2012, 14:31:47
  3. [28] Trefa [*]

    Trefa:lososa miluju.diky za recept.rada vyskousim.

    superkarma: 0 03.10.2012, 14:08:14
  4. avatar
    [27] capkova [*]

    Mňam, mňam ....

    superkarma: 0 03.10.2012, 14:03:48
  5. avatar
    [26] dajrin [*]

    To by stálo za zkoušku... Sml16

    superkarma: 0 03.10.2012, 13:52:24
  6. avatar
    [25] arminka [*]

    něco podobného děláváme s krkovičkou, mňamka... tak příště s rybouSml22

    superkarma: 0 03.10.2012, 13:51:49
  7. avatar
    [24] ekleinovka [*]

    Ryby nemůžu,ale vyzkouším s kuřecímSml67

    superkarma: 0 03.10.2012, 12:47:55
  8. avatar
    [23] AnteaX [*]

    Mňamka, dobrý typ na rychlý obědSml16

    superkarma: 0 03.10.2012, 11:38:06
  9. avatar
    [22] Hanula [*]

    gerda — #20 Sml67

    superkarma: 0 03.10.2012, 11:29:51
  10. avatar
    [21] margot [*]

    gerda — #20 taky mám raději pečící papírSml67

    recept si vyzkouším, začaly se mi na to úplně sbíhat sliny

    superkarma: 0 03.10.2012, 11:22:07
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    já používám radši, pokud to jde, pečící papír. Protože alobal je z hliníku a z hliníku je ten NěmecSml58

    1. na komentář reaguje margot — #21
    2. na komentář reaguje Hanula — #22
    superkarma: 0 03.10.2012, 11:05:09
  12. [19] Saritka [*]

    To jsou chutě před obědem.Sml30

    superkarma: 0 03.10.2012, 11:03:23
  13. avatar
    [18] tajnostii [*]

    Jo,jo losos to anoSml22

    superkarma: 0 03.10.2012, 10:47:11
  14. avatar
    [17] ToraToraTora [*]

    Ahá, ryba v pytli. Sml30 Tak to jo, to může být dobrota.

    superkarma: 0 03.10.2012, 10:19:22
  15. [16] zzandaa [*]

    Ryba v alobalu je dobrá. S rajčaty, nivou... mňam.

    superkarma: 0 03.10.2012, 10:02:44
  16. avatar
    [15] ladouch [*]

    Vypadá to moc dobře, losos je skvělá a chutná ryba.Sml22Sml22

    superkarma: 0 03.10.2012, 09:47:17
  17. avatar
    [14] blesksoft [*]

    losos je mála z ryb co sním

    superkarma: 0 03.10.2012, 09:23:29
  18. avatar
    [13] saruz [*]

    Lososa, to my doma můžeme. Sml22

    superkarma: 0 03.10.2012, 09:05:00
  19. avatar
    [12] carmi [*]

    Dělám takhle kuřecí prsíčka. Zůstanou šťavnatá a nasáknou vůni koření a zeleniny.

    superkarma: 0 03.10.2012, 09:03:15
  20. avatar
    [11] Hanula [*]

    Sml16mňam - mám zase inspiraci

    superkarma: 0 03.10.2012, 08:53:56
  21. avatar
    [10] pajda [*]

    Před x lety jsme prostě vzali svačinový sáček a zavázali ho - šlo to takySml30Sml30Sml30 ale přiznám se, že v posledních letech používám alobal.

    Lososa jsem takhle nikdy nezkoušela, ale kapra, pstruha nebo kuře tak dělám běžně. A párky, upečené v papírovém pytlíku, chutnají taky skvěle.

    superkarma: 0 03.10.2012, 08:41:17
  22. avatar
    [9] Kytinkak [*]

    tak rybu můžu jakoukoliv a losos když je šťavnatý je vynikajícíSml67

    superkarma: 0 03.10.2012, 08:36:12
  23. avatar
    [8] Věrulinka [*]

    Sml67 jj to mohu papat Sml67

    superkarma: 0 03.10.2012, 07:58:27
  24. avatar
    [7] vmarta [*]

    Losos je vynikající Sml59Sml59

    superkarma: 0 03.10.2012, 07:56:50
  25. avatar
    [6] Žofie [*]

    Tahle v alobalu dělám i vepřové plátky a je to moc dobréSml22

    superkarma: 0 03.10.2012, 07:52:23
  26. [5] step1 [*]

    Uzavřít balíček alobalový je pro mne snadnější. S papírem jsem to ještě nezkoušela a ani mne to nenapadlo.

    superkarma: 0 03.10.2012, 07:21:33
  27. avatar
    [4] zsuzsika [*]

    lidicka — #3 přesně tak,losos je lahůdka

    superkarma: 0 03.10.2012, 06:46:41
  28. [3] lidicka [*]

    Losos na jakýkoliv způsob je lahůdkaSml22

    1. na komentář reaguje zsuzsika — #4
    superkarma: 0 03.10.2012, 06:10:15
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Losos se zeleninou je dobrá kombinace.Sml59

    superkarma: 1 03.10.2012, 01:51:10
  30. avatar
    [1] Suzanne [*]

    To musí být dobrota. Mám hlad. Jdu spát Sml30

    superkarma: 0 03.10.2012, 00:42:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme