Saturejka, lidově také satorka, číbr nebo šubra, je bylinka, kterou můžete pěstovat prakticky po celý rok. Přes léto vydrží na zahrádce, přes zimu doma za okenním parapetem. Je nejenom hezká na pohled, ale také prospěšná našemu zdraví. A to v mnoha směrech.

Výskyt

Saturejka má velice dlouhou tradici v oblasti bylinkářství. Ve střední Evropě se pěstuje již od 9. století. Původem pochází z oblastí kolem Černého moře, východního Středomoří a jižní Evropy. Existuje několik druhů saturejky. U nás se pěstuje saturejka zahradní a saturejka horská.

Saturejka

Voní i koření

Celá bylinka silně aromaticky voní. Jako čerstvá má zajímavou, lehce peprnou chuť. Zajímavostí je, že sušená saturejka chutná ještě ostřeji. Účinné látky tvoří hlavně silice, třísloviny a hořčiny.

Pěstování

Semena saturejky nebo malé rostlinky jsou běžně k dostání. Saturejku můžete pěstovat na zahrádce nebo v truhlíku za oknem. Na záhonu se seje přímo do řádků 20-30 cm širokých, na slunné a teplé místo. Vzejde už za dva týdny. Vysadit ji můžete prakticky kdykoliv. Na jaře a v létě na zahrádce, na podzim a v zimě do truhlíku za okenní parapet.
Jde však pouze o jednoletku, takže za rok je potřeba vysadit další.
Saturejka rozkvétá pěknými růžovými, nebo i bílými květy. Ty je však nejlépe sklízet ještě před rozkvětem, kdy je aroma rostlinky nejsilnější. Rostlinka dorůstá výšky 10 až 40 cm. Působí tedy i jako hezká dekorace, pokud ji máte za oknem v květináči.  
Sušená saturejka se uchovává v dobře uzavřených nádobách na suchém místě.

Saturejka místo pepře

Lidem, kteří nemohou používat pepř, saturejka toto aroma i účinek skvěle nahradí. Saturejkové čerstvé lístky se hodí do nejrůznějších salátů, polévek a luštěninových pokrmů. Saturejka je výborná také v mletých masech, používá se i do marinád, k nakládání zvěřiny, drůbeže nebo na přípravu ryb. Je velmi vhodná na těžší masa, jako skopové a vepřové. Můžeme ji použít i do tvarohových pomazánek.

Saturejka pro zdraví

Oba druhy saturejky obsahují karvakrol a cymol - třísloviny, které mají protiprůjmový účinek, proto je vhodné přidávat saturejku zejména do tučných jídel. Saturejková nať výrazně působí proti nadýmání i při kolikách. Saturajka má celkově pozitivní vliv na činnost střev a žaludku. Odstraňuje křeče a působí i mírně močopudně. Přináší též úlevu při onemocněních dýchacích cest, kdy se může použít buď jako čaj, nebo jako přísada do koupele. Pro své svíravé a dezinfekční účinky se může též použít k napařování a čištění mastné pleti.
Staří Římané si jí cenili dokonce i jako afrodisiaka, pročež dostala jméno satyrova rostlina (satureia).

Kapalná viagra

V souvislosti s touto silně aromatickou bylinkou je třeba zmínit, že jejím „vládcem“ je Merkur a jejím živlem je vzduch. Ze saturejky se dá s přidáním několika jiných bylinných přísad prý vyrobit zaručeně pravý elixír lásky, a to v poměru: pět hrstí saturejky, jedna hrst máty, hrst listí ořešáku, hrst bazalky, kořen vlaštovičníku a nať třezalky.
Tato kapalná Viagra se pak prý louhuje v červeném vínu po dobu čtrnácti dnů a poté se pije jeden kalíšek denně, tak dlouho, dokud máte nápoj v láhvi.
No, a když dojde, je potřeba uvařit nový – anebo vyměnit chlapa :)

použitý zdroj: www.korenikralu.cz

Přečtěte si také:

Reklama