Vaření

Šátečky z listového těsta na sto způsobů

Listové těsto je vděčný pomocník v kuchyni. Rychlá večeře, pohoštění pro návštěvu, prostě cokoliv chcete...

šátečky s lososem

Přiznávám bez mučení, že si domácí těsto doma nevyrábím, ale kupuji. Mám svou oblíbenou značku a je jako domácí, kvalitní, vyrobené opravdu z másla. Když ke křupavému těstu přidáte nápaditou náplň, máte pohoštění pro návštěvu, pokaždé jiné.

Variant je nekonečné množství. Každý si je může přizpůsobit své chuti, obsahuje lednice, chutí svých hostů, sezóně.

Tipy na náplň listového těsta

  • sušená rajčata + ricotta
  • kousky vařeného vejce + losos + kousek kopru
  • kousky vařeného vejce + tuňák z konzervy
  • černé nebo zelené olivy + lučina
  • šunka + sýr
  • kostičky cukety + lilku
  • kousky grilované papriky + sýr
  • sýr s bílou plísní + brusinkový džem
  • sýr s modrou plísní + vlašské ořechy + fíkový džem
  • čerstvý špenát + česnek + ricotta
  • ementál + hořčice
  • anglická slanina nebo klobáska + cibule
  • rajčata + bazalka + mozzarella
  • tvarůžky + cibule
  • sýr + kukuřice + nakládaná paprika

U nás doma je velice oblíbená kombinace uzeného lososa a kozího sýra. Když se tyto dvě chuti prolnou a doplníme je zakysanou smetanou s koprem, tak jsou chuti naprosto dokonalé. Vyzkoušejte...

Suroviny

  • listové těsto
  • uzený losos
  • kozí sýr
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • trocha čerstvého kopru nebo zelené petrželové natě
  • zakysaná smetana
  • vejce na potření

Postup

Listové těsto rozválíme (nebo použijeme už rozválené). Nakrájíme ho na čtverce, doprostřed kterých položíme kousek lososa, kozího sýra a malý kopeček kysané smetany, kterou jsme dochutili solí, pepřem a bylinkami.

Šáteček složíme, pořádně přitiskneme okraje a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, dozlatova.

Po vytažení z trouby necháme maličko zchladnout a podáváme. Doplníme kopečkem ochucené zakysané smetany a přidáme nějaký výtečný zeleninový salát.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
18.11.2014 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. [13] marilka [*]

    a ještě jedno. doporučuju je propíchnout před pečením Sml16

    superkarma: 0 19.11.2014, 09:51:26
  2. [12] marilka [*]

    My obvykle je plníme nějakou směsí z vařeného kuřecího z vývarů.

    superkarma: 0 19.11.2014, 09:50:32
  3. [11] pajda02 [*]

    Bezva tipy, díky Sml67

    superkarma: 0 18.11.2014, 15:53:02
  4. [10] petpet24 [*]

    Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 18.11.2014, 13:13:57
  5. avatar
    [9] řeřicha [*]

    Sml67 teď jsem koupila i celozrné listové těsto a je super

    superkarma: 0 18.11.2014, 13:00:07
  6. avatar
    [7] vladka321 [*]

    Z listového těsta jsem v létě grilovala sladké i slané šátečky. Musí na to být gril s poklopem, ale nádherně se tam tyto pokrmy povedly. Bylo to příjemné, pěkně venku a bylo to rovnou čerstvé a křupavé. Tak, jak má být Sml16

    superkarma: 0 18.11.2014, 12:06:02
  7. avatar
    [6] kobližka [*]

    elly — #5 Sml22Sml67

    superkarma: 0 18.11.2014, 09:50:01
  8. avatar
    [5] elly [*]

    případně používám rozválené listové z Lidlu, to je taky skvělé...

    1. na komentář reaguje kobližka — #6
    superkarma: 0 18.11.2014, 09:10:26
  9. avatar
    [4] elly [*]

    Nikar — #3klidně i bez zpráv, je to těsto Babické :-)

    superkarma: 0 18.11.2014, 09:09:53
  10. [3] Nikar [*]

    Tak to mě by zajímala značka toho těsta, třeba do zprávy Elly?

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 18.11.2014, 08:13:17
  11. avatar
    [2] buldok [*]

    Listové těsto mám moc ráda, ale nepeču.

    superkarma: 0 18.11.2014, 07:21:05
  12. avatar
    [1] gerda [*]

    těsto muselo být opravdu skvělé, je to vidět na fotce.Sml67

    superkarma: 0 18.11.2014, 06:52:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme