Pečená zelenina je oblíbenou lahůdkou, zkuste ji podle našeho receptu opéct na řepkovém oleji a recept dokončit s kvalitním vinným octem... uvidíte, jak vám zachutná!

řepka

Suroviny (na 4 porce):
2 červené papriky
2 žluté papriky
1 středně velká cuketa
10 menších žampionů
3 stroužky česneku
4 lžíce řepkového oleje na restování zeleniny
hrst sekané petrželové natě

řepka

Vinegret:
2 lžíce medu
4 lžíce panenského řepkového oleje
1 lžíce kvalitního vinného octa
sůl
drcený pepř

řepka

Postup:
Nejprve si připravíme vinegret. Metličkou v misce rozšleháme med s octem, solí a pepřem. Za stálého šlehání přidáváme olej (jako když se připravuje majonéza).

Papriku oloupeme pomocí škrabky na zeleninu. Rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kusy. Cuketu nakrájíme na 0,5 cm kolečka, žampiony dle velikosti na čtvrtky nebo na půlky, česnek na tenké plátky.

řepka

Ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, opečeme cuketu dozlatova z obou stran a vložíme ji do mísy. Pak orestujeme papriku a nakonec žampiony a vše přesuneme do mísy k cuketě. V průběhu restování doléváme olej dle potřeby. Do mísy s teplou zeleninou přidáme plátky česneku a vinegret. Nakonec zamícháme a přidáme sekanou petrželovou nať.

Salát můžeme podávat teplý nebo jej nechat odležet v lednici.

Reklama