Vaření

Salát z pečené řepy

salát z pečené řepy

Donedávna jsem si myslela, že nemám ráda červenou řepu. Kompot (nebo co to bylo) ze školní jídelny mi ji zprotivil, stejně jako veškeré zeleninové polévky. K polévkám jsem si našla cestu snadno a dávno, řepu jsem však zatvrzele odmítala. Až jsem narazila na italský recept, kde se řepa pekla. Vyzkoušela jsem to, protože jsem byla zvědavá. Co se stalo? Zamilovala jsem si další zeleninu...

Suroviny

2 červené řepy
sůl a pepř
olivový olej
dvě hrsti vlašských ořechů
několik plátků sýra s modrou plísní

Postup

Nejdéle času při přípravě tohoto salátu vám zabere upečení červené řepy. Zakoupenou červenou řepu důkladně omyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu. Balila jsem do dvou vrstev - jistota je jistota. Zabalenou řepu položíme na rošt do trouby vyhřáté naplno a pečeme dvě hodinky.

pečená řepa

Poté řepy vytáhneme, vybalíme z alobalu, necháme maličko vychladnout a oloupeme.

pečená řepa

Další zpracování záleží na tom, co vám vyhovuje a na co řepu máte. Můžete ji nakrájet na tenká kolečka či půlkolečka, na kostičky či nudličky. Jak se vám bude chtít.

pečená řepa

Já jsem řepu nakrájena na půlkolečka, nasypala do misky, zakápla troškou olivového oleje a zasypala nasekanými ořechy.

Další, co se do salátu vyloženě hodí, je sýr s modrou plísní. Ten nakrájíme na tenké plátky, které naskládáme na alobal a dáme chvíli zapéct pod gril. Poté dáme hned vychladnout, aby se pěkně daly sloupnout.Tyto plátky nakrájíme na menší kousky a přisypeme do salátu.

Podáváme třeba s kouskem pečiva nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu.

Dobrou chuť přeje elly.

   
23.01.2013 - Zelenina - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [38] brnky [*]

    Zajímavý recept, vyzkouším ho Sml67

    superkarma: 0 01.08.2013, 07:09:26
  2. avatar
    [37] LudPa [*]

    salát dělám, ale z vařené

    superkarma: 0 20.03.2013, 22:07:43
  3. [36] kubabi [*]

    Vlašské ořechy moc nemusím, škoda.

    superkarma: 0 20.03.2013, 19:55:42
  4. [35] simaj [*]

    Řepu miluju, salát určitě vyzkouším.

    superkarma: 0 20.03.2013, 19:52:49
  5. avatar
    [34] arminka [*]

    mamka ji zavařova a byla moc dobrá Sml16

    superkarma: 0 24.02.2013, 00:13:08
  6. avatar
    [33] gerda [*]

    gerda — #32 trošceSml30

    superkarma: 0 26.01.2013, 11:38:28
  7. avatar
    [32] gerda [*]

    dadma — #28 a to droždí proč? Nebylo by potom lepší osmažit "živé" na trošku tuku?

    1. na komentář reaguje gerda — #33
    superkarma: 0 26.01.2013, 11:38:13
  8. [31] okoloo [*]

    Vypadá chutně, akorát já moc řepu nemusím. Ale saláty mám ráda, ispiraci na nové saláty beru na http://www.spanelskerecepty.cz/. Jsou výborné a zdravé.

    superkarma: 0 25.01.2013, 08:43:06

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Jala [*]

    Jindriska8 — #26 Nebýt Tebe, Jindřiško, byla by nejspíš řepa ještě v zemi. Tak tam zůstalo jen pár těch nejmenších kousků. Většina skončila ve sklepě, část jsem rozdala. Ještě tam má tři větší kusy a s těmi si snadno poradím.

    A těším se na jaro, že řepu co nejdřív vyseju.

    dadma — #28 Vypadá to zajímavě, myslím, že ten česnek tam bude fakt důležitý. Já jsem nedávno zkusila dát nastrouhanou - syrovou - řepu do tvarohu, osolit + opepřit. Barvu to mělo nádhernou, ale chuť mě příliš nenadchla.

    Až vyzkoušíš, budu ráda, když napíšeš, jaké to bylo.

    superkarma: 0 24.01.2013, 14:09:06
  2. avatar
    [29] LadyZa [*]

    Ta pečená trvá moc dlouho, vařím ji, pak nastrouhám a jenom opepřím a proleju balzamikovým octem podle chuti. Ani ji nesolím. Někdy ji zakápnu olivovým olejem.

    Nedávno jsem zkoušela kvašenou červenou řepu, ale nějak jsem ji nepropadla. Snědla jsem ji, to jo, ale už to asi zkoušet nebudu.Sml15

    superkarma: 0 24.01.2013, 14:04:00
  3. [28] dadma [*]

    Tento recept mě přišel od kamarádky e-mailem.Pomazánku jsem ještě nezkoušela, ale suroviny již mám koupené.

     ---P O M A Z Á N K A   z  č e r v e n é    ř e p y

         Vařenou řepu /2 ks/ nastrouhej, česneku kolik sneseš, 1 pomazánkové máslo,sůl a vmíchej 1 sáček sušeného droždí !!!!!!!!

    1. na komentář reaguje Jala — #30
    2. na komentář reaguje gerda — #32
    superkarma: 0 23.01.2013, 23:07:55
  4. avatar
    [27] ekleinovka [*]

    řepu miluju,ale musím bez ořechů

    superkarma: 0 23.01.2013, 22:14:19
  5. avatar
    [26] Jindriska8 [*]

    Jala — #7 Jsem moc ráda,že ti řepa zachutnala.V našem jídelničku nesmí chybět,dělám ji na různé způsoby.Sml16Domácí vypěstovanou už jsme snědli,tak ji teď už musím kupovat.

    1. na komentář reaguje Jala — #30
    superkarma: 0 23.01.2013, 22:03:38
  6. avatar
    [25] kobližka [*]

    Já zase mám ráda řepu naloženou ve skladkokyselém nálevu.

    superkarma: 0 23.01.2013, 20:40:42
  7. avatar
    [24] DanaD [*]

    a ja mam rada jen uvarenou repu  nahruba nastrouhat a primichat zakysanou smetanu, dle chuti osolit...

    superkarma: 0 23.01.2013, 18:28:16
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    PEPI11 — #22 a nechceš zkusit místo té chemické zálivky něco jednoduššího? Na 2 řepy, uvařené a postrouhané dej 2 lžíce cukru, 2 lžíce dobrého oleje, 2 lžíce vinného octa a trochu soli. Podle chuti. Promícháš a přidáš lžíci nebo víc mletého fenyklu. Tohle je základ, dá se k tomu přidávat leccos.

    superkarma: 0 23.01.2013, 17:17:06
  9. [22] PEPI11 [*]

    Taky mám ráda červenou řepu, ale pečenou jsem ještě nejedla. Já ji dělám jako salát s křenem Na to ji musím uvařit, postrouhat nebo nakostičky pokrájet a zaliju ji uvařeným nálevem Pikant na okurky, pak jen přidám křen a to dost hodně. Je to pikantní a zdravé. Pojídám to jen tak třeba při televizi, místo mlsání.Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 23.01.2013, 17:11:16
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    červenou řepu se snažím mít po ruce stále, protože je nezbytná do boršče a tahle polévka v zimě zahřeje i chutná. Jejím nedostatkem je jedině ta dlouhá příprava, protože i v papiňáku je měkká tak za hodinu - podle velikosti. Dnes přišla do módy kvůli obsahu cenných látek, dřív patřívala k levným zeleninám.

    superkarma: 0 23.01.2013, 14:58:41
  11. [20] Trefa [*]

    Trefa:ze se musi peci dve hodiny,me prekvapilo.ale dneska je cervena repa hodne zadana.

    superkarma: 0 23.01.2013, 14:37:25
  12. [19] FAXÍK [*]

    červenou řepu miluji Sml59

    superkarma: 0 23.01.2013, 13:55:06
  13. [18] macamala [*]

    V Supermámě na Pětce ji pekla Hrubešová. Tak ji taky zkusím.

    superkarma: 0 23.01.2013, 13:49:11
  14. avatar
    [17] delfi.na [*]

    magic11 — #15 taky se mi líbil ten recept od Jany Krausové, obzvlášť co to Jarmila Obermajerová pochválila, když na tu zeleninu moc není Sml58

    superkarma: 0 23.01.2013, 12:32:54
  15. [16] Jaruš [*]

    Já připravuji řepu jako hlávkové zelí.A když zbyde tak ji sníme studenou jako salát.

    superkarma: 0 23.01.2013, 12:32:18
  16. [15] magic11 [*]

    vypadá suprově, stejně jsem chtěla zkusit ten od J. Krausové, tak jdu do toho Sml67

    1. na komentář reaguje delfi.na — #17
    superkarma: 0 23.01.2013, 12:29:39
  17. avatar
    [14] Hanula [*]

    Sml16červenou řepu (oloupanou) nakrájím na plátky a mrkev taktéž a peču s rozmarýnem na olivovém oleji - jedla jsem to v Country Lifu - mňamka....

    superkarma: 0 23.01.2013, 12:10:52
  18. [13] Jala [*]

    gerda — #11 Řepu jsem vařila i pekla v alobalu a ta pečená se nám zdála chutnější. Samozřejmě jsem ji v rámci ekonomiky pekla v horkovzdušné troubě spolu s dalším pokrmem. Dvě hodiny jsem k tomu ani nepotřebovala.

    Nejlepší je ale před pečením ji sloupnout a přidat do alobalu česnek, koření a olivový olej. Pak už se žádný salát dělat nemusí - jen krájet. Zmizí velice rychle.

    Myslím, že začíná být řepa docela módní záležitostí - podobně jako kdysi cuketa. Nedávno ji ve VIP Prostřeno připravovala Jana Krausová a všichni se olizovali.

    1. na komentář reaguje — #5
    2. na komentář reaguje — #5
    superkarma: 0 23.01.2013, 11:36:05
  19. avatar
    [12] Tina5 [*]

    Červenou řepu miluju, nejvíc rodině chutná zavařená se zelím či paprikou, já ji mohu i syrovou nebo čerstvě uvařenou v nějakém salátku.. mňaminka.. už se těším na zahrádku.. péct jsem ještě nezkoušela, vyzkouším, jak budu mít příležitost. Díky.

    Jen víc takových receptů..Sml58Sml67

    superkarma: 0 23.01.2013, 11:32:59
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    4366 — #10 a možná potom v plátcích opéct? To zkusím, na másle by to mohlo být dobré. Jinak dělávám klasicky salát - vinný ocet, mletý fenykl, cukr, olej, někdy strouhnu křen, jindy přidám navinulé jablko pokrájené na kostičky.

    1. na komentář reaguje — #5
    2. na komentář reaguje Jala — #13
    3. na komentář reaguje — #5
    4. na komentář reaguje — #5
    superkarma: 0 23.01.2013, 11:00:15
  21. [10] 4366 [*]

    rychlejší a uspornější je řepu uvařit

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 23.01.2013, 10:47:28
  22. avatar
    [9] elly [*]

    gerda — #8 samozřejmě, že s řepami se může v troubě péct cokoliv. To už je na každém, jestli mu vadí, nebo nevadí, že trouba jede "naprázdno".

    superkarma: 0 23.01.2013, 10:36:25
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    může to být dobré, ale dvě hodiny pečení na nejvyšší výkon jen kvůli dvěma řepám? Tak to ne, salát z červené řepy míváme pravidelně, ale i tak je vařím v papiňáku, aby to nebylo na dopoledne. S tím pečením mám nápad - dalo by se to spojit třeba s pečením masa a přihodit tam ty dvě kuličky by už nebyl problém. Samozřejmě, upéct je zvlášť, ne s tím masemSml30

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 0 23.01.2013, 10:04:02
  24. [7] Jala [*]

    I já jsem si myslela, že řepu nemám ráda. Do loňska.

    Začala jsem ji pěstovat, ale stále jsem nevěděla co s ní. Cenné rady jsem dostala od kamarádky Jindřišky. A když mi poslala fotku šťávy, ta barva mě dostala!

    Díky řepě mám super odšťavňovač, dostala jsem ho k Vánocům. Šťáva je báječná!

    Hned jsem také pátrala po dalších receptech. Tuto pečenou v alobalu jsem také objevila a hned vyzkoušela. Je vynikající.

    Ale největší hit u nás teď bude polévka z řepy, která se vaří spolu s uzenými kostmi. Jedla jsem ji poprvé před 14 dny a tento týden jsem ji vyzkoušela.

    Je velice jednoduchá a moc dobrá!

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #26
    superkarma: 0 23.01.2013, 09:58:34
  25. avatar
    [6] DanaD [*]

    Radek Kříž — #4 neusis delat lodicky, kdyz si kouis alovbalove vanicky }maji v kazdem papirnictvi, staci pak jen  alobalem zakryt.. jsou daleko pevnejsi a neprotrhnou se, pecu v nich  casto kureci nohy  s kouskem masla posypane  korenim na kure... udela se vyborna stava  do ktere  si namacime chleba jako prilohuSml16

    superkarma: 0 23.01.2013, 09:52:26
  26. [5] spavec [*]

    elly, díky za recept, určitě vyzkouším, vypadá to moc dobře!

    Sml16

    superkarma: 0 23.01.2013, 09:37:22
  27. avatar
    [4] Radek Kříž [*]

    Zrovna s echystám na podobnou úpravu - z alobalu lodička - do ní omyté řepy malé jako maximálně tenisové míčky, k nim majoránka, celé stroužky česneku a balsamikový ocet. Pořádně zabalit a upéct. Výborné jako příloha... ten ocet s tím dělá divy...

    1. na komentář reaguje DanaD — #6
    superkarma: 0 23.01.2013, 09:26:54
  28. [3] tetička25 [*]

    Já červenou řepu vařím a teď v zimě do ní strouhám křen.

    superkarma: 0 23.01.2013, 09:23:58
  29. [2] Ivushka12 [*]

    Červená řepa mi chutná a tohle je lákavé!

    superkarma: 0 23.01.2013, 08:03:17
  30. avatar
    [1] lenig [*]

    TAKY DĚLÁM SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY, ALE S NIVOU A LEDOVÝM SALÁTEM, NEMÁ CHYBU A NAVÍC HO LZE JÍST JAKO "HLAVNÍ" JÍDLO S TMAVÝM PEČIVEM. ZASYTÍ DOSTATEČNĚ Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 23.01.2013, 07:08:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme