salát z řepy

Červená řepa je chutná a zdravá. Když se dobře připraví, tak ji u nás doma můžeme jíst po kilech. Syrová červená řepa se musí nejdříve tepelně upravit. Někdo ji raději vhodí do hrnce s vodou, kde ji asi dvě hodiny povaří, poté oloupe a dále zpracuje.

Já ji ráda peču. Mám oblíbené dva způsoby. Ten první je jednodušší. Celou, neoloupanou řepu zabalíme jednotlivě pořádně do alobalu, naskládáme na plech a pečeme v troubě, vyhřáté na 250 °C, celé dvě hodiny. Hotovou pečenou řepu oloupeme a už stačí jen lehce osolit, opepřit a přelít olivovým olejem. Nebo dále zpracovat, třeba připravit výborný salát.

Druhý způsob pečené řepy je také velice snadný. Syrovou řepu oloupeme, rozkrojíme napůl a každou polovinu nakrájíme na plátky. Ty naskládáme na alobal, přidáme pár kousků česneku, osolíme a opepříme. Důkladně zabalíme, spojem nahoru, aby nám nevytékala šťáva. Pečeme opět na 220 °C. Čas tentokrát záleží na tom, jak silné plátky nakrájíme, a jestli chceme řepu spíše měkkou, nebo křupavou. Pečeme tedy hodinu, až dvě.

Co teď s výbornou pečenou, nebo vařenou řepou? Dnes si připravíme skvělý salát, který je inspirovaný Antonií Mačingovou a její očistnou stravou.

Suroviny

4 pečené nebo vařené řepy
1 plechovka sterilovaného hrášku
4 střední sladkokyselé okurky
olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř
4 vejce uvařená natvrdo
150 g nastrouhaného nízkotučného sýra nebo kozí žervé

Postup

Uvařenou nebo upečenou řepu nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do mísy, přidáme hrášek, okurky nakrájené na maličké kostičky. Promícháme, ochutíme solí a pepřem a zalijeme panenským olivovým olejem, kterým nešetříme.

Necháme asi hodinku odležet v chladnu. Před servírováním posypeme nastrouhaným sýrem a dozdobíme natvrdo uvařeným vajíčkem.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama