Vaření

Salát z červené řepy s vejcem

salát z řepy

Červená řepa je chutná a zdravá. Když se dobře připraví, tak ji u nás doma můžeme jíst po kilech. Syrová červená řepa se musí nejdříve tepelně upravit. Někdo ji raději vhodí do hrnce s vodou, kde ji asi dvě hodiny povaří, poté oloupe a dále zpracuje.

Já ji ráda peču. Mám oblíbené dva způsoby. Ten první je jednodušší. Celou, neoloupanou řepu zabalíme jednotlivě pořádně do alobalu, naskládáme na plech a pečeme v troubě, vyhřáté na 250 °C, celé dvě hodiny. Hotovou pečenou řepu oloupeme a už stačí jen lehce osolit, opepřit a přelít olivovým olejem. Nebo dále zpracovat, třeba připravit výborný salát.

Druhý způsob pečené řepy je také velice snadný. Syrovou řepu oloupeme, rozkrojíme napůl a každou polovinu nakrájíme na plátky. Ty naskládáme na alobal, přidáme pár kousků česneku, osolíme a opepříme. Důkladně zabalíme, spojem nahoru, aby nám nevytékala šťáva. Pečeme opět na 220 °C. Čas tentokrát záleží na tom, jak silné plátky nakrájíme, a jestli chceme řepu spíše měkkou, nebo křupavou. Pečeme tedy hodinu, až dvě.

Co teď s výbornou pečenou, nebo vařenou řepou? Dnes si připravíme skvělý salát, který je inspirovaný Antonií Mačingovou a její očistnou stravou.

Suroviny

4 pečené nebo vařené řepy
1 plechovka sterilovaného hrášku
4 střední sladkokyselé okurky
olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř
4 vejce uvařená natvrdo
150 g nastrouhaného nízkotučného sýra nebo kozí žervé

Postup

Uvařenou nebo upečenou řepu nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do mísy, přidáme hrášek, okurky nakrájené na maličké kostičky. Promícháme, ochutíme solí a pepřem a zalijeme panenským olivovým olejem, kterým nešetříme.

Necháme asi hodinku odležet v chladnu. Před servírováním posypeme nastrouhaným sýrem a dozdobíme natvrdo uvařeným vajíčkem.

Dobrou chuť přeje elly.

   
13.01.2014 - Diety - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [20] elly [*]

    Nikar — #18 Já tedy nevím, ale mě to jde normálně mýdlem :-) A když potřebuji mít ruce čisté hned, tak při krájení použiju rukavice :-)

    superkarma: 0 29.01.2014, 08:09:37
  2. avatar
    [19] sarce [*]

    moula — #15 Sml60

    superkarma: 0 15.01.2014, 11:29:29
  3. [18] Nikar [*]

    Tak jsem se do toho pustila, ale čím sundat tu růžovou z prstů?????

    1. na komentář reaguje elly — #20
    superkarma: 0 14.01.2014, 14:57:43
  4. avatar
    [17] Jindriska8 [*]

    Řepu mám ráda a vyzkouším pečenou!Sml59

    superkarma: 0 13.01.2014, 21:35:02
  5. [16] sisi714 [*]

    dnes som mala tiež na večeru :-)))  cviklu milujem - mňam

    superkarma: 0 13.01.2014, 20:28:48
  6. avatar
    [15] moula [*]

    sarce — #5 mohla bych okopirovat tvuj prispevek. Bez repy ani ranu:) a bez papinaku taky.

    1. na komentář reaguje sarce — #19
    superkarma: 0 13.01.2014, 19:20:30
  7. avatar
    [14] Eva_CZ [*]

    Nenavidim repu.

    superkarma: 0 13.01.2014, 18:24:45
  8. avatar
    [13] stonehod [*]

    Nikar — #8

    Já vím. Skoro Sml16 A zrovna ji dlabu Sml30

    superkarma: 0 13.01.2014, 16:45:23
  9. [12] Trefa [*]

    Trefa:cervenou repu mam moc rada.

    superkarma: 0 13.01.2014, 16:38:30
  10. avatar
    [11] gerda [*]

    tak vidím, že jedině já vařím staromódně a dělám "cviklový křen".Sml52

    superkarma: 0 13.01.2014, 15:46:00
  11. [10] magic11 [*]

    pečená je výborná, ale ty 2 hodiny mě deptají, takže ji taky vařím i za cenu ztráty vitamínů Sml80

    superkarma: 0 13.01.2014, 15:29:58
  12. [9] Ondu [*]

    zkusim, řepu miluju - teplou jen s kozím sýrem  a bylinkami a oliv. olejem....Mňam

    superkarma: 0 13.01.2014, 15:10:36
  13. [8] Nikar [*]

    stonehod — #3 to je obdobný recept jako v textuSml16

    1. na komentář reaguje stonehod — #13
    superkarma: 0 13.01.2014, 13:29:24
  14. [7] Nikar [*]

    řepu jsem doma ještě nepřipravovala, mám ji ale již koupenou v lednici. Takže se na salátek zítra vrhnu a zkusím ho.

    superkarma: 0 13.01.2014, 13:26:53
  15. avatar
    [6] Eliana [*]

    mňamSml67

    superkarma: 0 13.01.2014, 11:35:26
  16. avatar
    [5] sarce [*]

    Taky mám ráda červ. řepu a vařím ji v papiňáku podle velikosti cca 20-325 min.hned více a mám na pár dní. Do vaření někdy přidám i česnek.

    Dělám různé saláty - přidám mrkev, celer, uvař. brambor, nebo kukuřici,jablko, kysel.rybu,vejce, čin. zelí, křen ...semínka, oříšky, nebo jen řepu a Mozzarelu apod.přidávám i feferonu

    Zálivky buď trošku majonezy s jogurtem, nebo rozšlehám vinný ocet,med, olej sůl a pepř

    1. na komentář reaguje moula — #15
    superkarma: 0 13.01.2014, 11:30:05
  17. avatar
    [4] wich [*]

    Řepu mám moc ráda, ale strašně nerada s ní dělám. Mám pak všechno růžové Sml32

    superkarma: 0 13.01.2014, 10:27:13
  18. avatar
    [3] stonehod [*]

    Můj recept na salát z červené řepy.. Řepu vařím dvě hodiny. Aspoň 4 kusy ať to stojí za to. Oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle. K tomu přidám předem uvařenou na malé kostičky nakrájenou mrkev a hrášek. A ještě pár nakrájených na kostičky doma sterilizovaných okurek. Posolím, popepřím a zaleju olivovým olejem , kterým nešetřím. Pořádně zamíchat nechat vychladit .

    1. na komentář reaguje Nikar — #8
    superkarma: 1 13.01.2014, 09:09:25
  19. avatar
    [2] gerda [*]

    Dělávám ji dost často, jsem si vědoma jejích dobrých účinků na zdraví. Přiznám se ale, že jedině v papiňáku a vařenou. Je dobrá se strouhaným křenem, jablíčky, ale hlavně s fenyklem. Variantu z receptu bych ochutnala taky ráda, ale péct dvě-tři řepy v troubě mi nepřipadá hospodárné, a víc nespotřebujeme. Sml80

    superkarma: 1 13.01.2014, 06:49:30
  20. avatar
    [1] lenig [*]

    miluji červenou řepu a z ní saláty Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 13.01.2014, 06:42:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme