Vaření

Salát z červené řepy

punajuurisalaatti

Suroviny

2-3 červené řepy
1-2 malá kyselejší jablka
zakysaná smetana
bílý pepř
sůl

na marinádu:
200 ml vody
60 ml cukru
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky celého hřebíčku
1/2 lžičky bílého pepře
100 ml octa

Postup

Nejpreve si naložíme řepu. Řepy očistíme, ale dáváme si pozor, abychom nepodřeli nebo nepropíchli jejich slupku. Dáme do hrnce a zalejeme vodou, aby řepy byly zcela ponořené. Přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu a necháme vařit do doby, než je řepa měkká (ale stále pevná).
Uvařené řepy osušíme, necháme vychladnout a oloupeme. Odřízneme stopky.
Řepu nakrájíme na plátky a dáme do sterilizovaných zavařovacích sklenic. Smícháme vodu s cukrem, solí a kořením, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Přilijeme ocet, necháme zavřít a nalijeme na řepu ve sklenicích.
Tekutina musí řepu zcela překrývat. Přikryjeme víčkem a necháme vychladnout. Uskladníme v lednici.
Řepu můžeme konzumovat už na druhý den.
Řepu scedíme, nakrájíme na malé kostky nebo nastrouháme. Stejně nakrájíme také oloupaná jablka. Zamícháme, opepříme a podle chuti osolíme. Přidáme zakysanou smetanu či majonézu a mícháme, dokud nevznikne krásně krémový salát.
Přikryjeme a dáme vychladit. Servírujeme k masu či rybám.

Tip: Místo jablek můžeme použít uvařené, nasekané brambory a nakrájenou cibuli nebo pórek.

Dobrou chuť přeje hanellka.

   
21.06.2010 - Diety - autor: elly

Komentáře:

  1. [15] hlubla [*]

    já dělám salát z řepy dost často,ale strouhám ji syrovou.Přidávám někdy i syrovou jemně nastrouhanou mrkev.Tu řepu taky strouhám na mrkvovém struhadle.Pak to jen mírně osolím,opepřím a na to dám zakysanku nebo bílý jogurt.Je to hned a pochutnáte si. Nic proti autorce receptu,určitě je to taky moc dobré ale je s tím na mě moc práce.

    superkarma: 0 06.11.2013, 23:15:59
  2. avatar
    [14] LudPa [*]

    Sml67

    superkarma: 0 14.03.2013, 18:09:32
  3. avatar
    [13] xx-b [*]

    no, nějakou dietku už bych měla vyzkoušet Sml22 Sml16

    superkarma: 0 15.11.2012, 21:25:31
  4. avatar
    [12] hubajda [*]

    tak to pro me neni

    superkarma: 0 15.11.2012, 01:04:14
  5. avatar
    [11] tajnostii [*]

    Mám ráda řepuSml22

    superkarma: 0 23.08.2012, 12:29:07
  6. [10] babočka12 [*]

    tak tohle zkusíme:-)

    superkarma: 0 05.06.2012, 07:53:37
  7. [9] Saritka [*]

    Řepa je zdraváSml67

    superkarma: 0 04.03.2012, 15:03:22
  8. avatar
    [8] kata1312 [*]

    Jaruš — #5 Taky děláme řepu jako klasické zelí,mňamSml59Nebo uvařit ve vodě,vydlabat,naplnit mletým masem,posypat sýrem a zapéct Sml67

    superkarma: 0 03.02.2012, 12:43:52
  9. avatar
    [7] vmarta [*]

    Vyskouším..řepu mám moc rádaSml67

    superkarma: 0 01.02.2012, 13:33:56
  10. [6] Misulek1 [*]

    Řepu mám ráda na všechny způsoby, neposledy jsem dělala carpacio s balkanským sýrem.

    superkarma: 0 01.02.2012, 10:16:43
  11. [5] Jaruš [*]

    Já řepu uvařím a pak oloupu a nastrouhám na hrubším struhadle,dále upravím jako hlávkové zelí.Je to moc dobré s brambor.knedíky.A když zbyde ,tak sníme jako salát.

    1. na komentář reaguje kata1312 — #8
    superkarma: 0 29.03.2011, 11:04:59
  12. avatar
    [4] vodfon, kolie [*]

    řepu mám rada

    superkarma: 0 15.11.2010, 08:03:19
  13. avatar
    [3] vodfon, kolie [*]

    Sml59

    superkarma: 0 26.09.2010, 08:12:58
  14. [2] carme [*]

    Já jsem vařila řepovou kaši, možní to vypadá nevábně, ale je to moc dobré, zde zasílám odkaz, který jsem našla http://www.zdraverecepty.cz/repa/repova-kase

    a ve vegetariánské restauraci jsem jedla karbanátek z řepy a byl moc dobrý, myslím, že z řepy se dají vykouzlit moc dobré mňamky, i když to na první pohled vypadá nevábně.

    superkarma: 0 19.07.2010, 10:10:29
  15. avatar
    [1] Fined [*]

    Znám k tomuto jinou, rychlejší variantu.

    To koupím v obchodňáku sáček červeného zelí a nebo červené řepy, nejlépe s obrázkem + jablíčko.

    To pak do misky nakrájím na jemňoučko nakrájenou cibulku, kyselou okurku, kousek salámu a promíchám, přidám jak kdy co objevím v ledničce(bílý jogurt, kysaná smetana a nebo tatarka) takže to co mám(jen jednu variantu!!) to do toho vmíchám v přiměřeném množství - raději méně....osolím, opepřím a podávám s čerstvím pečivem

    Sml59je to rychlé, a když se tento salát nechá v ledničce vychladit, uspějete snad u každého!Sml59

    superkarma: 0 27.06.2010, 16:50:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme