Reklama

punajuurisalaatti

Suroviny

2-3 červené řepy
1-2 malá kyselejší jablka
zakysaná smetana
bílý pepř
sůl

na marinádu:
200 ml vody
60 ml cukru
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky celého hřebíčku
1/2 lžičky bílého pepře
100 ml octa

Postup

Nejpreve si naložíme řepu. Řepy očistíme, ale dáváme si pozor, abychom nepodřeli nebo nepropíchli jejich slupku. Dáme do hrnce a zalejeme vodou, aby řepy byly zcela ponořené. Přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu a necháme vařit do doby, než je řepa měkká (ale stále pevná).
Uvařené řepy osušíme, necháme vychladnout a oloupeme. Odřízneme stopky.
Řepu nakrájíme na plátky a dáme do sterilizovaných zavařovacích sklenic. Smícháme vodu s cukrem, solí a kořením, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Přilijeme ocet, necháme zavřít a nalijeme na řepu ve sklenicích.
Tekutina musí řepu zcela překrývat. Přikryjeme víčkem a necháme vychladnout. Uskladníme v lednici.
Řepu můžeme konzumovat už na druhý den.
Řepu scedíme, nakrájíme na malé kostky nebo nastrouháme. Stejně nakrájíme také oloupaná jablka. Zamícháme, opepříme a podle chuti osolíme. Přidáme zakysanou smetanu či majonézu a mícháme, dokud nevznikne krásně krémový salát.
Přikryjeme a dáme vychladit. Servírujeme k masu či rybám.

Tip: Místo jablek můžeme použít uvařené, nasekané brambory a nakrájenou cibuli nebo pórek.

Dobrou chuť přeje hanellka.