letní salát s grilovaným lososem a polentou

Osvěžující salát s kvalitní rybou a zajímavými křupavými kostkami z polenty se vám tak zalíbí, že si ho připravíte nejen v létě. Teď je totiž to nejlepší období pro lehké, svěží obědy. A tím tento salát opravdu je.

Můžete do něj klidně použít grilovaného lososa, který vám zbyl od grilovačky z předchozího dne. Nebo už při grilování myslet na to, že si na druhý den dopřejete lehký salát a rybu si ugrilovat dopředu. Potom už jen smícháte se zeleninou a doplníte originálními kostkami z polenty.

Suroviny

na polentové kostky

  • 250 g instantní polenty
  • 750 ml vody
  • 1 lžička soli
  • špetka čerstvě umletého pepře
  • nasekané čerstvé bylinky - rozmarýn, oregano, bazalka...
  • 2 lžíce olivového oleje

na salát

  • 300 g grilovaného lososa
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 paprika
  • listový salát - klidně drobnější listy - polníček, rukola, ale i ledový salát...

česnekový dresink

  • 250 g bílého jogurtu
  • sůl a pepř
  • 2 - 3 stroužky česneku

Postup

Nejprve si připravte polentové kostky. Polentu uvařte podle receptu na obalu. Přidejte do ní olej a nasekané bylinky. Pokud máte rádi olivy a sušená rajčata, tak ta můžete nasekat najemno a do polenty také přidat.

Plech na pečení vyložte pečícím papírem a rozetřete na něj uvařenou polentu. Uhlaďte a nechejte vychladnout. Polenta po vychladnutí ztuhne. Nakrájejte z ní kostky a ty dejte na jiný plech, opět vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, 15 minut. Můžete také grilovat na grilu.

Salát omyjte, osušte a nachystejte do velké mísy. Přidejte cherry rajčata a nakrájenou papriku. Nakonec i kousky grilovaného lososa. Opatrně promíchejte a doplňte polentovými kostkami.

Dresink je velice jednoduchý. Umíchejte jogurt s rozetřeným česnekem. Ochuťte solí a pepřem. Dresink přelijte přes salát a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Znáte polentu? Je to velice všetranná surovina...

recept

kuřecí řízky s polentou

ryba

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Adéla Doleželová, archiv redakce

Reklama