Vaření

Salát je, když...

...nakrájíme nebo nastrouháme několik surovin, smícháme je a vhodně ochutíme. Prostě musíme vědět jak na to. Hlavní složkou salátů bývá nejčastěji zelenina, ale můžou to být třeba i těstoviny nebo rýže. Velice oblíbené jsou také saláty ovocné. Teď si ale pojďte přečíst o salátech zeleninových… Které jsou nejoblíbenější druhy zeleniny do salátů? * lahůdková raná cibule – jsou to mladé zelené výhonky s malými cibulkami * papriky – všechny barvy. Chutnají s česnekem, rajčaty, brokolicí, se zelenými saláty a čerstvými bylinkami. * fazolové lusky – přidávají se do míchaných salátů spolu s mrkví, bramborami, rajčaty a kukuřicí nebo do paprikových salátů se slaninou pokrájenou na kostičky a se saturejkou. Stačí je trochu povařit, přidat do salátu a nechat dobře rozležet. * řeřicha – dodává příjemně kořenitou, až ostrou chuť zejména hlávkovému salátu, ale i jiným listovým salátům. K ochucení stačí pouhá hrstka. * řapíkatý celer – je velmi chutný v salátech s paprikami, žampiony a listovým salátem. Řapíky krájíme na kolečka. * ředkvičky – pokrájené na tenká kolečka dodají salátům potřebnou kořenitost. * salátová okurka – chutná se zálivkou ze zakysané smetany a kopru nebo s rajčaty, paprikami a balkánským sýrem ve známém šopském salátu. * mrkev – lze nejlépe kombinovat s brokolicí, s květákem nebo také s cuketou. Jemné oleje a oblíbené octy * olivový olej – je vynikající do všech druhů salátů, nezbytný je v salátech řecké, španělské a italské kuchyně. * ořechový olej – výborně se hodí do salátů z čekanky * arašídový olej – používá do salátů u nichž chceme dodat orientální nádech (například saláty japonské a čínské kuchyně) * kukuřičný olej – vhodný do všech druhů salátů * vinný ocet – ideální do salátových zálivek a majonézových omáček * balzámový ocet – je to nejvzácnější a nejdražší ocet. Má výraznou kořenitou a nasládlou chuť, která se dobře hodí k salátům po italsku. * jablečný ocet – mezi ovocnými octy patří k nejlepším. Dodává listovým salátům svěží a jemnou vůni. Navíc pročišťuje organismus. * bylinkový ocet – bylinkami ochucený bílý vinný ocet nebo ovocný ocet. Existuje v nesčetných variantách, podle druhu použitých bylinek. Lze jej připravit i podomácku. * medový ocet – hodí se na saláty se zvěřinou i čerstvou zeleninou. Kořenící přísady do salátu * cibule a česnek – šalotka a cibule se hodí k veškeré zelenině, česnek je výborný především v kombinaci s listovými saláty, fazolovými a rajčatovými. * hořčice a křen – hořčice dobře váže ocet a olej, zálivky jsou výrazné chuti, hladké a krémovité. Křen dodává pikantnosti. * bylinky – můžeme použít všechny druhy bylinek, které máme rádi. Přísady, které zasytí * kostičky sýra – přidáváme je zejména do salátů ze zeleniny, která hodně pouští vodu. Zahustí je a zvýší jejich schopnost dodat tělu energii. * oříšky a jádra – saláty můžeme posypat dýňovými nebo slunečnicovými semeny, piniovými nebo vlašskými oříšky. * smažený chléb – křupavé kostičky smaženého chleba zvýrazní chuť zeleninový salátů i salátů s masem. Opékáme je nasucho nebo na dobrém oleji. * kostičky slaniny – nejchutnější jsou opečené. * luštěniny – s nimi salát více zasytí a déle vydrží. Další co salátům dodává jedinečné chuti, jsou zálivky a omáčky. Můžeme použít ty průmyslově vyráběné, například sojovou, worcesterovou, tatarskou nebo omáčky v prášku. Ale existuje také velké množství zálivek a omáček, které si můžete připravit doma. Zálivky i omáčky slouží k obohacení a plnému rozvinutí chuti jednotlivých surovin, které při přípravě salátu použijeme. Cizokrajnou příchuť i požadovanou ostrost dodává omáčkám a zálivkám koření. Nejlepší je používat koření celé a umlít nebo rozdrtit jej těsně před přidáním do omáčky nebo zálivky, v množství, které potřebujete. Dávejte přitom pozor na to, že takto připravené koření je silnější. Výborné je také použití čerstvých bylinek.. Po nakrájení je ještě trochu rozdrtíme, aby pustily šťávu. Také zde musíme dávat pozor, čerstvé bylinky jsou totiž aromatičtější než sušené. Teď, když znáte hlavní zásady a suroviny při přípravě salátů, dejte se do toho. Pro inspiraci najdete na Vaření.
   
02.05.2003 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [5] jithule [*]

    saláty dělám často. Pravda je že podle sezony. V zimě je moc nedělám

    superkarma: 0 24.12.2012, 21:22:27
  2. avatar
    [4] ivory [*]

    děláme různé saláty, poslední dobou jsem si oblíbila čekanku Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 11:25:11
  3. avatar
    [3] hubajda [*]

    daska59 — #2 ja take

    superkarma: 0 07.11.2012, 22:05:47
  4. avatar
    [2] daska59 [*]

    Saláty děláme v mnoha obměnách

    1. na komentář reaguje hubajda — #3
    superkarma: 0 30.09.2012, 18:41:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme