Zrají ostružiny. Černé poklady, chutné, voňavé a také velice zdravé. Můžete je sníst jen tak, nebo připravit skvělý dezert.

ostružinový koláč

Vyzkoušeli jste ten minulý? Jogurtový z Jeseníků? Dnes máme trochu rychlejší koláč, který budete mít připravený za pár minut, v jedné míse a uděláte s ním také velkou parádu. Ostružiny můžete nahradit i jiným drobným, klidně zmrazeným ovocem. Výborný bude třeba rybíz nebo borůvky.

Suroviny

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice do těsta + několik lžic na posypání těsta
  • půl kostky másla (125 g)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 hrnky ostružin

Postup

Vejce vyšleháme s cukrem do hladké, světle žluté a nadýchané pěny. Přidáme rozpuštěné máslo. Prošleháme. Přidáme mléko a opět lehce promícháme.

ostružinový koláč

Mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Vmícháme do tekuté směsi a vymícháme hladké, ne příliš husté těsto.

Vylijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy o průměru asi 29 cm (používám koláčovou formu z Ikea).

ostružinový koláč

Do těsta naházíme ovoce a posypeme asi 1/4 hrnku cukru. Cukr se při pečení rozpustí a udělá neodolatelnou křupavou kůrčičku.

Pečeme na 180 °C do zezlátnutí koláče, což je asi tak půl hodinky.

ostružinový koláč

Koláč je velice šťavnatý a voňavý. Když se budete chtít ještě více rozmazlit, tak si ke koláči ušlehejte ještě nesladkou šlehačku. Mňam!

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama