Vaření

Rychlovky z listového těsta - koláč a závin

Listové těsto ocení snad každý z nás. Je výborné mít ho vždycky po ruce a díky němu vykouzlit zajímavý dezert, slanou pochoutku, večeři nebo svačinu.

rychlovky z listového těsta

Ideální je také jako základní surovina pro chlapy, kteří moc vařit neumí. I oni totiž připraví s minimem námahy maximálně povedené jídlo.

Slaný koláč z listového těsta

  • listové těsto (ideálně už rozválené na pečícím papíru)
  • šunka, anglická slanina
  • sýr podle chuti - eidam, ementál, niva, hermelín
  • zelenina - nakrájené papriky, rajčata, olivy, sušená rajčata, kukuřice
  • čerstvé bylinky
  • další dobroty - cibule, nakládaný zelený pepř, houby, česnek
  • ochucený rajský protlak nebo kvalitní kečup na potření
  • vejce na potření

Nejjednodušší z listového těsta, protože se nemusíte bát, že se vám jakkoliv nepovede jeho tvar. Těsto rozložíme na plech, okraje kousek přehneme, aby nám nevytékala náplň, a potřeme rozšlehaným vejcem, případně trochou oleje s česnekem.

Vnitřní část koláče potřeme připravenou směsí rajského protlaku a bylinek, případně kečupem. Zaskládáme oblíbenými dobrotami. Šunka, anglická slanina, sýr, bylinky, zelenina. Fantazii se meze nekladou. Snažte se koláč nepřeplácat a vytvořit zajímavé kombinace.

slaný koláč

Vyzdobený koláč dáme do trouby předehřáté na 220 °C a tuto teplotu můžeme snížit na 180 °C, asi po deseti minutách pečení. Celkově pečeme asi dvacet minut, až do zezlátnutí okrajů a rozpuštění sýra.

Tipy na kombinace

  • sýr s modrou plísní + vlašské ořechy + sušená šunka
  • mozzarella + rajčata + bazalka
  • šunka + ementál + čerstvá paprika nakrájená na kostičky
  • plátky šunky + sýr s modrou plísní + hermelín + zkaramelizovaná cibulka

Slaný závin z listového těsta

  • listové těsto
  • podobné suroviny jako u slaného koláče
  • vejce na potření

Rozdíl mezi koláčem a závinem je jasný, postup podobný. Na rozválené listové těsto naskládáme rozválené pochoutky a pevně zamotáme do tvaru závinu. Okraje pořádně přitiskneme, ať se vám závin nerozjede (jako nám na fotce).

Na obrázku je zvolená úžasná kombinace velkého množství zkaramelizované cibule, čedaru a šunky. Vymyslel, připravil, upekl a servíroval můj manžel :-)

závin z listového těsta

Pečeme na 220 °C, později zeslabíme. Celková doba pečení je asi 20 - 30 minut, podle druhu trouby. Povrch, potřený rozšlehaným vejce musí být krásně zlatavý.

Necháme malinko vychladnout a krájíme.

Oba dva výrobky z listového těsta můžeme podávat teplé i studené, ideálně se zeleninovým salátem.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
19.01.2015 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. [6] FAXÍK [*]

    peču často z listového těsta, jablečný štrúdl, slaný závin a slané šneky a tyčinky

    superkarma: 0 19.01.2015, 15:36:02
  2. [5] digi46 [*]

    Díky za inspiraciSml22

    superkarma: 0 19.01.2015, 13:46:59
  3. avatar
    [4] helmar [*]

    a když příjde neočekávaná návštěva, tak je to dílko "co dům dá" a vždycky se najde dost surovin. Taky se u nás využívá na sladko i na slano.Sml67

    superkarma: 0 19.01.2015, 13:24:44
  4. avatar
    [3] Renda123 [*]

    Ano je spoustu možností co udělat z listového těsta sladký závin klasický slaný třeba jako piza prostě je toho hodně i já využívám různé varianty Sml16

    superkarma: 0 19.01.2015, 08:48:04
  5. avatar
    [2] enka1 [*]

    Tady je možností na tisíce, rychlé, pohodlné, chutnéSml22

    superkarma: 0 19.01.2015, 08:27:24
  6. avatar
    [1] margot [*]

    Rozválené pochoutkySml57

    superkarma: 0 19.01.2015, 07:53:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme