Zatímco dnes využívá darů kopřivy dvoudomé jen hrstka znalých, naši předkové ji chránili jako oko v hlavě. Byla pro ně léčivkou, kosmetikou, obohacením stravy, krmivem pro zvířata, přízí pro výrobu látek a dokonce jim také střežila dům i duši. Ano, lidé kdysi dávno věřili, že odhání zlé duchy a chrání před uřknutím. Takže se žádná paní domácí rozhodně nestyděla za pořádný trs kopřiv před domem. Naopak, nikde nesměly chybět.

Tyto tradice už sice vymizely, ale léčivé a výživné vlastnosti kopřiv trvají stále. Sbírat můžete kteroukoli část této bylinky, každá vám totiž prospěje. Ať už je to kořen, lístky, nať, oddenek nebo květy. Nejúčinnější ale bývá právě teď z jara! Proto zkušení bylinkáři radí sbírat její mladé výhonky v průběhu dubna a května. Čím starší nať, tím více dusičnanů.

Bylinkář a léčitel Radomír Wojnar radí:
Čaj z kopřiv obecně může každý, bez rozdílu věku. Mohou ho pít tedy i těhotné a kojící ženy, děti, nebo lidé užívající nějaké léky. Jediné, kde se kopřiva musí trochu hlídat, tak je u léků na ředění krve. Děti obecně ale mohou léčivé bylinky až od roku a půl věku, takže i kopřivu. A samozřejmě v polovičním množství než dospělí. Když tedy dospělý užívá polévkovou lžíci, tak dítě čajovou.
Kopřivu můžete spařit, vařit, podávit ji jako špenát, zkrátka jakkoli. A aby mělo užívání léčivé bylinky význam, musí se pít pravidelně – dva až tři šálky denně, a to po dobu alespoň tří týdnů.

Co se v kopřivě skrývá?

Kopřiva je plná prospěšných látek, které se s úspěchem používají celá tisíciletí v lékařství i kosmetice. Obsahuje barvivo chlorofyl, minerální látky – hlavně hořčík a železo, vitaminy A, B1, B2, B3, B6, C, K, aminokyseliny, glukoniny, sacharidy, flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny, acetylcholin, histamin, serotonin, třísloviny, kyseliny, fytoncidy a další látky.

Věděli jste?
Přesný název naší nejrozšířenější kopřivy je kopřiva dvoudomá (urtica dioica). Říká se jí tak proto, že má zvlášť samčí a samičí rostliny.

V čem tělu prospívá?

O kopřivě by se dalo bez nadsázky prohlásit, že je všelék. Ne nadarmo se jí také někdy přezdívá „český ženšen“. Přijde vám to přehnané? Však se podívejte na přehled některých z jejích účinků.

  • Asi nejznámější použití je jako prostředek pro jarní a podzimní detox těla. Čistí krev a podporuje krvetvorbu, takže ji ocení i chudokrevní lidé. Zároveň podporuje obranyschopnost, odstraňuje únavu, vyčerpanost a bolest hlavy.
  • Urychluje hojení ran a regeneruje pokožku.
  • Díky obsahu glukoninů snižuje množství cukru v krvi.
  • Léčí močové cesty a pomáhá od ledvinových kamenů a písku.
  • Pomáhá při onemocnění jater, slinivky břišní, sleziny i žaludku, mimo jiné přispívá k hojení žaludečních vředů a křečí.
  • Prospívá dýchacím cestám, například při zahlenění. Pomáhá i při léčbě plic.
  • Bojuje proti virovým i bakteriálním infekcím, působí protizánětlivě.
  • Tlumí alergie a ekzémy.
  • Mírní otoky a zadržování vody v těle.
  • Používá se při zúžení cév dolních končetin a jejich ischemické chorobě.
  • Poradí si dokonce i s plísní nehtů.
  • Je doporučována také při bolesti zad, zánětech nervů končetin či artritidě a revmatu (přikládáním rostliny na nemocná místa).
  • Prospívá vlasům a podporuje jejich růst.

Proč kopřiva pálí a jaká je první pomoc?
Pokud jste kopřivu někdy zkoumali zblízka, určitě jste si všimli, že je pokryta drobnými chloupky. Ty se při nepatrném dotyku snadno ulomí a způsobí nevítanému návštěvníkovi krušné chvilky. Projdou totiž jeho pokožkou a vpraví do ní koktejl tří látek. Histamin kůži podráždí, acetylcholin vyvolá pocit pálení, a aby to byl skutečně nezapomenutelný zážitek, serotonin tyto účinky ještě znásobí.
Jestliže se o kopřivu popálíte, postiženého místa se vůbec nedotýkejte a už vůbec ho neškrábejte. Zapravili byste účinné látky hlouběji do kůže, podráždili ji o to víc a svědění zhoršili. Naopak vám prospěje opláchnutí „popáleniny“ studenou vodou a po cca 15 minutách omytí mýdlem. Pomoci vám mohou také rostliny – místo můžete potřít lístky šťovíku, netýkavky balzamíny, aloe vera nebo třeba máty.

Jak kopřivu zužitkovat?

Možností máte bezpočet, zde jsou tři nejčastější.

Uvařte si čaj
Duben a květen jsou ideálním obdobím pro očistnou čajovou kúru. Jednu až dvě lžičky nařezaných mladých vrchních výhonků dejte do hrnečku a zalijte vroucí vodou. Nechte cca 10 minut louhovat a poté sceďte. Denně byste měli vypít dva až tři šálky, přičemž ten první hned ráno, zhruba 30 minut před snídaní.

Dopřejte vlasům kopřivovou kúru
Jsou vaše vlasy ve špatné kondici, padají, jsou řídké, nebo vás trápí lupy? Oplachujte je kopřivovým nálevem. Pětilitrovou sklenici naplňte zhruba do třetiny kopřivovou natí, případně v kombinaci s nasekanými oddenky, a zalijte studenou vodou. Druhý den vše přiveďte k varu a nechte vychladnout. Poté slijte a vlasy výluhem opláchněte. Pochopitelně nestačí jednou, ošetření v průběhu dní opakujte.

Kopřivové menu
Tato léčivka je výborná také pro zpestření jídelníčku. Co si z ní můžete na jaře připravit?

Čtěte také:

Uložit

Uložit

Reklama