cuketová polévka

Patříte mezi milovníky polévek? Máme pro vás tip na jednu velice rychlou polévku plnou dobré sezónní zeleniny. Cuketa dodá polévce zvláštní svěží chuť a určitě oceníte, že polévka bude za chvilku na stole.

Podobné polévky patří mezi oblíbené téměř u každé kuchařky. Často bývají „co dům dá“ a řídí se sezónou a tím, co najdete na vlastní nebo sousedově zahrádce. U nás se třeba každé léto schází ze všech stran cukety.

Tahle skvělá zelenina se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vykouzlíte z ní výborné moučníky, které jsou díky cuketě pěkně vláčné. Hodí se do polévek, na těstoviny, k zapékání. Nedávno jsem na Facebooku dokonce zahlédla cuketovou pizzu (kterou fakt musím vyzkoušet).

Dnešní polévka je výsledkem snažení našeho souseda, který velice rád vaří. A protože mezi námi stále funguje výměna dobrých jídel, doputoval jeden talíř i k nám.

Suroviny

  • 1 malá cuketa
  • 2 střední mrkve
  • 1 cibule
  • 1 kvalitní klobáska nebo párek
  • kousek másla
  • pažitka
  • česnek na dochucení
  • sůl a pepř

Postup

Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Kdo má rád zahuštěné polévky, může v tomto okamžiku přidat i trochu mouky.

K cibuli přidejte nastrouhanou mrkev a nakrájenou uzeninu. Promíchejte, ochuťte špetkou soli a trochou pepře. Zalijte vodou nebo připraveným zeleninovým či masovým vývarem.

Povařte deset minut. Přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu. Ideálně i se slupkou. Prolisovaný česnek a promíchejte. Povařte ještě dalších pět až deset minut. Nejlepší je, když cuketa zůstane trochu křupavá, když ji nerozvaříte.

Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou nebo čerstvou petrželovou natí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Cuketové recepty na našem magazínu

cukety

cuketové brownies

Grilované cuketové rolky s Lučinou

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama