Reklama

polévka s červenou čočkou a jáhly

Bez polévky si řada lidí nedokáže představit oběd. Proto je dobré mít v zásobě dost tipů na rychlé, chutné a ne příliš drahé polévky. Ta dnešní je výborná, dobře zasytí a je hotová za půl hodiny.

Stačí jen tři suroviny. Brambory, jáhly a červená čočka. Ty jen dochutíte, uvaříte a polévkou budete nadšení. Já jsem polévku vařit v přístroji Tefal Easy Soup, který mi pomáhá při většině polévek. Zvolila jsem tentokrát program pro polévku s kousky. Častěji používám krémové polévky. Do přístroje jsem jen vsypala uvedené suroviny, dochutila a zapnula příslušný program. Za dvacet minut uvařeno.

Ale jak na tuhle polévku v hrnci na plotně?

Suroviny

  • 300 g brambor
  • 150 g červené čočky
  • 100 g jahel
  • 1 cibule
  • kousek másla (ve verzi bez laktozy použijte olej)
  • sůl
  • pepř
  • bylinky podle chuti - super je petrželka, majoránka nebo kmín
  • voda nebo vývar

Postup

V hrnci si rozpusťte máslo. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na másle. Smažte tak dlouho, dokud nezměkne, nezesklovatí.

Oloupané brambory nakrájejte na půlkolečka. Jáhly propláchněte. Brambory vsypejte k cibuli a asi tři minuty společně opékejte. Přidejte jáhly a červenou čočku. Promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem. Ochuťte solí a pepřem.

Vařte, dokud brambory i jáhly nezměknou. Polévku nebo vývar můžete přidat, podle toho jak hustou polévku chcete. Dochuťte bylinkami nebo kořením a ještě chvíli povařte.

Podávejte horké, jako každou správnou polévku :-)

Dobrou chuť přeje Elly.

Tipů na polévky není nikdy dost. Která se vám zalíbí?

cuketová polévka

česnečka

Bramborová polévka s pórkem

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková