Vaření

Rychlá bramborová polévka s červenou čočkou

polévka s červenou čočkou a jáhly

Bez polévky si řada lidí nedokáže představit oběd. Proto je dobré mít v zásobě dost tipů na rychlé, chutné a ne příliš drahé polévky. Ta dnešní je výborná, dobře zasytí a je hotová za půl hodiny.

Stačí jen tři suroviny. Brambory, jáhly a červená čočka. Ty jen dochutíte, uvaříte a polévkou budete nadšení. Já jsem polévku vařit v přístroji Tefal Easy Soup, který mi pomáhá při většině polévek. Zvolila jsem tentokrát program pro polévku s kousky. Častěji používám krémové polévky. Do přístroje jsem jen vsypala uvedené suroviny, dochutila a zapnula příslušný program. Za dvacet minut uvařeno.

Ale jak na tuhle polévku v hrnci na plotně?

Suroviny

  • 300 g brambor
  • 150 g červené čočky
  • 100 g jahel
  • 1 cibule
  • kousek másla (ve verzi bez laktozy použijte olej)
  • sůl
  • pepř
  • bylinky podle chuti - super je petrželka, majoránka nebo kmín
  • voda nebo vývar

Postup

V hrnci si rozpusťte máslo. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na másle. Smažte tak dlouho, dokud nezměkne, nezesklovatí.

Oloupané brambory nakrájejte na půlkolečka. Jáhly propláchněte. Brambory vsypejte k cibuli a asi tři minuty společně opékejte. Přidejte jáhly a červenou čočku. Promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem. Ochuťte solí a pepřem.

Vařte, dokud brambory i jáhly nezměknou. Polévku nebo vývar můžete přidat, podle toho jak hustou polévku chcete. Dochuťte bylinkami nebo kořením a ještě chvíli povařte.

Podávejte horké, jako každou správnou polévku :-)

Dobrou chuť přeje Elly.

Tipů na polévky není nikdy dost. Která se vám zalíbí?

cuketová polévka

česnečka

Bramborová polévka s pórkem

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
16.05.2017 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. [9] Celeste [*]

    Díky za tip, hned zítra ho vyzkouším, líbí se mi obzlášť ta kombinace jahel a červené čočky. Sml67

    superkarma: 0 16.05.2017, 23:35:37
  2. [8] MARIE MATEJKOVA [*]

    Všechny jsou dobré a hodně syté Sml67

    superkarma: 0 16.05.2017, 13:56:05
  3. avatar
    [7] elly [*]

    risina — #2bude rozvařená a pěkně tu polévku zahustí

    superkarma: 0 16.05.2017, 13:15:54
  4. avatar
    [6] gerda [*]

    Já dneska shodou okolností, aniž bych sem koukla, taky vařila polévku z červené čočky!Sml16 Ale jen tak narychlo s jarní cibulkou, ta čočka a do hotové polévky chlebové krutony. Taky dobré.

    superkarma: 0 16.05.2017, 12:44:54
  5. [5] ova9 [*]

    Cuketovou delavam taky. Mame ji moc rádi.

    superkarma: 0 16.05.2017, 12:23:29
  6. [4] Irena66 [*]

    risina — #2 Já červenou čočku namáčím na 1 hod, hodně se rozváží a má žlutou barvu, jako když rozdrtíte hrášek .

    superkarma: 0 16.05.2017, 11:24:42
  7. avatar
    [3] AmeA [*]

    Mám ráda i dělávám takovéto polévečky někdy místo jáhel ráda dávám kroupy.....Jenom nééé krémové Sml80

    superkarma: 0 16.05.2017, 11:18:40
  8. avatar
    [2] risina [*]

    Dobrý tip na kombinaci surovin Sml22. Jenom - nebude ta čočka rozvařená, než se dodělají brambory a jáhly?

    1. na komentář reaguje Irena66 — #4
    2. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 1 16.05.2017, 10:30:57
  9. [1] bobani [*]

    nejvíce mi chutnají : kyselica , boršč , čočková a s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi

    superkarma: 0 16.05.2017, 09:59:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme