Zdraví

Ryby 2 x týdně – žádný problém! Opravdu?

Jak ukázal spotřebitelský průzkum iniciativy Vím, co jím a piju, víc jak polovina Čechů (66,1 %) považuje ryby za sice zdravé, ale drahé maso. Výživová specialistka Karolína Hlavatá v projektu „Vím, co jím“ vyvrací mýtus o drahých rybách a radí, jak správně vybrat a připravit rybu.

vcj

Přestože rybí maso je výživově velmi ceněné, pro mnoho Čechů je stále na okraji zájmu. Spotřeba ryb v Česku je dlouhodobě nízká – pouhých 5 kg na osobu ročně. Ve světě je třikrát vyšší. „Ryby bychom měli jíst 2 až 3 krát týdně. Nejlepší jsou čerstvé, dobře poslouží ale i mražené a konzervované.

Proč je rybí maso zdravé

Rybí maso je bohaté na kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny. Rybí tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny, kterých máme ve stravě nedostatek. Ryby jsou významným zdrojem vitaminů A, D a vitaminů skupiny B. Z minerálních látek nám rybí maso dodává vápník, hořčík, fosfor, jód a síru. Obsah minerálů je vyšší v mase mořských ryb než sladkovodních. Mořské ryby jsou také vydatným zdrojem jódu.

Čerstvou, nebo mraženou?

Ryby nemusí být finanční zátěž. Pokud nemáte možnost koupit si rybu čerstvou, klidně si kupte mraženou. „Při výběru jen musíte sledovat podíl vody, který má být co nejnižší a také přítomnost látek, které se využívají jako vazače vody,“ radí Hlavatá. Mezi levné, a přesto kvalitní ryby patří i sleď, například v podobě zavináče, konzervované ryby ve vlastní šťávě, tomatu nebo rostlinném oleji. Není pak vůbec těžké zařadit ryby do jídelníčku několikrát týdně. „Dejte si jeden den rybí pomazánku k snídani, další den těstovinovo-zeleninový salát s tuňákem k obědu, jindy zas zavináč k večeři. Když k tomu jednou týdně přidáte pečenou čerstvou rybu, budete mít v jídelníčku ryb dostatek,“ radí specialistka na výživu Karolína Hlavatá.

Rybí recepty Karolíny Hlavaté

Rybí filety pečené s rajčaty

400 g rybích filetů, 50 g oleje, 4 rajčata, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce sekané petrželové nati, sůl

Filety před peřením dobře omyjeme, osušíme ubrouskem, osolíme, zakápneme citronovou trávou a potřeme olejem. Dáme do pekáčku vymazaného olejem a krátce zapečeme při vysoké teplotě, pak teplotu snížíme. Během pečení přidáme k rybímu masu na kolečka nakrájená rajčata a asi 100 ml horké vody. Maso pečeme v troubě asi 40 minut. Hotové filety vyjmeme a zbytek necháme na plotně vydusit na hustou šťávu. Podáváme s vařeným bramborem a salátem z čerství zeleniny.

Ricottová pomazánka s makrelou

Uzená makrela, kelímek ricotty, cibule, 1 lžička citronové šťávy, sůl

Uzenou makrelu zbavte kostí, cibuli nakrájejte na malé kostičky a obojí smíchejte s kelímkem ricotty. Přidejte citrón a sůl. Solí šetřete, uzená makrela je sama o sobě slaná.

Zdroj a foto: tisková zpráva

   
02.05.2014 - Zdraví - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [10] gerda [*]

    wich — #9 skutekně? Rybí příbor jistě nezahálí.Sml67

    superkarma: 1 04.05.2014, 19:04:17
  2. avatar
    [9] wich [*]

    Ryby 2x tydne, to bych umrela na deficit. U nas doma jsou ryby na jidelnicku skoro kazdy den v ruznych podobach.

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 04.05.2014, 16:28:38
  3. avatar
    [8] gerda [*]

    ifulinkaa — #7 možná je ani nekupuje, ale dostává. Pak se snadno radí.Sml3

    superkarma: 0 04.05.2014, 16:27:56
  4. avatar
    [7] ifulinkaa [*]

    já bych paní přála mít dva tisíce měsíčně na jídlo a běžné nákupy, pak si i zavináče za 40 kč k večeři odpustí a dá si krajíc chleba s ramou

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 04.05.2014, 13:02:05
  5. [6] IVECO [*]

    myslím, že nejde o mýtus, ale o tvrdou realitu, ryby jsou opravdu velice drahé

    superkarma: 0 03.05.2014, 20:16:50
  6. avatar
    [5] paníliška [*]

    Ryby velmi drahou potravinou, o tom snad nikdo nepochybuje. A najít mraženou rybu, ve které není více vody než masa, je takřka nemožné. A to ryby miluju, takže mě to pěkně štve.

    superkarma: 0 03.05.2014, 16:53:13
  7. avatar
    [4] gerda [*]

    Mně ryby nevoní.Sml15

    superkarma: 1 03.05.2014, 13:42:24
  8. [3] Rikina [*]

    Mně ve vyšším zařazení ryb do jídelníčků překáží zejména to, že ryby mají ty miliony malých kostiček, které poněkud komplikují jejich konzumaci. Já to prostě nerada pitvám, no. Sml80

    superkarma: 0 03.05.2014, 09:27:03
  9. avatar
    [2] pajda [*]

    Možná by si paní "odbornice" měla porovnat ceny potravin ve skutečném obchodě. Asi by celkem rychle přišla na to, že když použije učebnici z první třídy a selský rozum, tak ryby patří k velmi drahým potravinám na našem trhu. Když totiž odečte odpad z nákupu celých ryb, nebude se stačit divit. A ne kadý má kamarádku, pro jejíž cestovku, specializovanou na rybolov, dělá webky nebo možnost měnit králíky za čerstvé ryby jako já.

    superkarma: 2 03.05.2014, 09:05:55
  10. avatar
    [1] kobližka [*]

    Tak zrovna ta uzená makrela,kterou drží slečna v ruce,ta teda drahá je - odříznu hlavu,ocas a zbyde mi kousek masíčka.Přesto si jí dopřeju.Ale zavináče,či co to je,tak k tomu nemám důvěru.Zrovna tak mražená ryba - myslíte,že budu lítat po obchodě s brýlemi a sledovat podíl vody a navíc jakýchsi vazačů vody??? Nejsem odborník na "pitvání" etiket na potravinách a upřímně - ani mě to nebaví.Mraženou rybu od nedávno doby,kdy při smažení vyprskalo tolik vody,že jsem měla kuchyň celou zadělanou,už nekupuju Sml68

    superkarma: 2 02.05.2014, 15:30:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme