Reklama

rybízové muffiny

Červený i černý rybíz jsou oblíbeným českým ovocem. Keříky s nimi najdete na mnoha zahradách. A kdo to štěstí nemá, může si pro sladkokyselé bobulky zajít na trh. Nechejte se inspirovat naším jednoduchým rybízovým dezertem.

Na sbírání rybízu v dětství vzpomínám velice ráda. Chodila jsem totiž na brigády, kde se otrhával rybíz z plantáže plné keříků. Tehdy jsem trhání hroznů červených a černých bobulek brala jako výbornou možnost přivýdělku, dnes je otrhávám a přitom už přemýšlím co dobrého s nimi vymyslím v kuchyni.

Z obou dvou rybízů jsou výborné džemy, ale i zavařeniny nebo šťávy. Ale dezerty, ty jsou z rybízu dokonalé!

Suroviny

  • 150 g bílého jogurtu
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 230 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 hrnky kuliček červeného rybízu
  • koření Sonnentor - Čepička z květů nebo domácí levandulový cukr

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C.

Připravte si formy na mufiny. Buď kovovou formu nebo silikonové formičky. Ideální je vyložit důlky papírovými košíčky. Nemusíte tak vymazávat tukem a vysypávat máslem a hotové mufiny krásně vypadají.

rybízové muffiny

V míse smíchejte jogurt, cukr, vejce a olej. Zvlášť spolu promíchejte mouku a prášek do pečiva. Obě části - sypkou i tekutou, důkladně promíchejte. Přidejte špetku soli.

Nakonec do těsta přimíchejte rybíz. Půl hrnku rybízu si nechejte bokem.

Těsto naplňte do tříčtvrtin výšky papírových košíčků. Nahoru ještě dejte trochu kuliček rybízu a posypejte výborným a voňavým kořením Čepička z květů. Já jsem na část mufinů použila domácí levandulový cukr a bylo to taky skvělé. Dokonce jsem trochu květů levandule přimíchali i do poloviny těsta. Nebojte se vyzkoušet.

Pečte asi 30 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Jednoduchý rybízový koláč
Letní ovoce ve sklenici aneb Zimní čaj