rybí polévka

Koupila jsem čtyři pstruhy, vyfiletovala je a ugrilovala. Podrobnosti o grilování nejsou na samostatný recept. Pstruha milujeme naprosto obyčejně. Sůl, pepř. Ugrilovaný je za pár minut a chutná báječně.

Přiznám se, že nejsem přeborník ve filetování ryb. Neustále však trénuji, a tak je to čím dál lepší. Přesto kolem kostí zbylo stále dost masíčka, kostičky, hlavy. Co s nimi? Šup do hrnce a rybí vývar. A co z rybího vývaru? Jednoduchá, ale skvělá polévka!

Suroviny

zbytky z filetování 4 pstruhů
1 velká cibule
1 mrkev
3 žampiony
1 sklenice bílého vína
tymián, čerstvá petrželová nať, bobkový list
sůl a pepř
kousek másla

1 menší cibule
pár velkých krevet
kousek rybího masa (já jsem použila lososa)
trochu hladké mouky

Postup

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém lehce osmahneme zeleninu, kterou jsme předtím očistili a nakrájeli na větší kousky. Přidáme zbytky ze pstruhů, promícháme a zalijeme bílým vínem. To necháme pomalu odpařit a přidáme studenou vodu.

Do hrnce vložíme také koření, osolíme a opepříme. Necháme vařit na mírné teplotě asi 30 až 40 minut. Uvařený vývar scedíme přes velice jemný cedník.

Rozpustíme další kousek másla, na který vsypeme nejprve nadrobno nakrájenou cibuli. Tu necháme změknout, ne zhnědnout. Zasypeme trochou hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Na ni nalijeme připravený rybí vývar.

Nakonec přidáme kousky rybího masa a krevety a vaříme asi 10 až 15 minut.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama