Zdraví

Rybí dieta


To, že jsou ryby zdravé, je všeobecně známá věc. Proto se také hojně doporučují při dietě. Nejtučnější ryba má pořád méně tuku než to nejvíce libové maso. Je ale zdravá i rybí dieta založená na konzumaci mořských pochoutek? Přesvědčte se, že ano.

Kromě klasického rozdělení na sladkovodní a mořské se ryby dělí dále na jednotlivé skupiny. Další dělení má svůj důvod, protože se v tom odráží kvalita masa, zastoupení zdravých tuků a dalších, pro tělo důležitých látek.

Ryby se dají dělit na dravce a býložravce. Maso dravců bývá velmi dietní a skoro bez tuku. Býložravé a všežravé ryby obsahují více tuků, které chrání srdce. Jejich maso je velmi dobře stravitelné a je zdrojem plnohodnotných bílkovin a minerálních látek, hlavně jódu. Ten je naprosto nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, a tím i pro normální vývoj mozku v období nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života dítěte. Jód je v našem jídelníčku nedostatečný.

Velmi bohaté na vitaminy jsou zejména mořské ryby. Obsahují vitamin A, D, E a B 12. Protože jde ale i o vitaminy rozpustné v tucích, jejichž nadbytek nedokáže tělo samo vyloučit. Takže jejich konzumaci nepřehánějte. Stejně jako nepřehánějte

konzumaci makrel. I když je to tučná ryba, obsahuje ale některé užitečné tuky.

 

1.      Maso jakých ryb je skoro bez tuku? 

2.      Jaké ryby obsahují nejvíc vitaminů?

3.      Jakou důležitou látku pro ženské tělo obsahují ryby?

 

Výsledky kvízu a mnoho dalších rad na hubnutí naleznete na http://www.doformy.cz/kviz102

 

soutěž - kúra

 

   
05.03.2007 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. avatar
    [15] lilithheta [*]

    Juana: Z té běžně vaříme ve školní jídelně, ale mě moc nechutná - právě proto, že není moc cítit rybinou. Je to takové nemastné neslané - dobré na zapékání. Já mám rybu nejraději přírodně pečenou s min. ochucovadel, takže pro mě nic moc. Ale je fakt, že si ji v práci hodně chválí, zejména ti lidé, kteří jinak ryby moc nemusí.

    superkarma: 0 13.06.2007, 12:48:14
  2. avatar
    [14] taysa [*]

    Fofo: nesmim ho posílat na nákup. je to sranda, koupil mi třeba mouku místo moučkovýho cukru a pořád neví jaký je rozdíl mezi corn flakes a müsli - ani jedno nejí.

    superkarma: 0 13.06.2007, 12:35:45
  3. [13] Fofo [*]

    taysa - musíš kupovat kvalitní rybí prsty a ne ty za 20,- Kč

    superkarma: 0 13.06.2007, 12:03:52
  4. avatar
    [12] taysa [*]

    Taky máme ryby moc rádi. Muž koupil nedávno pomleté rybí prsty nežrala je ani kočka, nejvíc to připomínalo žemlák.

    superkarma: 0 13.06.2007, 11:54:21
  5. avatar
    [11] marcellina* [*]

    ryby mame moc radi kupuji zasadne jen chlazeny... s mrazenyma nemam dobry zkusenosti

    superkarma: 0 13.06.2007, 11:25:10
  6. [10] Verbenka* [*]

    Pangasius je skutečně skvělá ryba, Makro i Globus ji mívají, Globus dokonce občas v akci. Při koupi mražených ryb je třeba se kouknout na obal, jaké je % vody. 10% je úplně OK, 20% už je lepší obalit. Pokud neuvádí - nekupovat!

    superkarma: 0 13.06.2007, 11:01:09
  7. avatar
    [9] Modré z nebe [*]

    Pangacius je skvělá ryba! A hlavně nemá kosti a celá rodinka si na ní pochutnáme

    superkarma: 0 13.06.2007, 11:00:49
  8. avatar
    [8] Kelly [*]

    Arči: ... a následnou dietou shodím dalšího 1,5 kila
    Ale neodradí mne to, jdu si koupit filety. Když dieta, tak pořádná

    superkarma: 0 13.06.2007, 10:43:06
  9. avatar
    [7] Juana [*]

    Ch.Z. Kochanská: čerstvého mívají občas v Makru a nedávno jsem koupila mraženého v Intersparu a to vypadalo hodně kvalitně, opravdu hned po naporcování zamražený maso, i obal vypadal docela luxusně a fakt to snedl i manžel, který jinak vyžaduje jen čerstvé ryby.

    superkarma: 0 13.06.2007, 10:24:12
  10. avatar
    [6] Ch.Z. Kochanská [*]

    Juana: Pangasius mražený byl kdysi k dostání jen v Globu, teď ho vídám ve více obchodech, je to skutečně skvělá ryba. Čerstvý na gril je sice trošku dražší, ale vynikající.

    superkarma: 0 13.06.2007, 10:13:59
  11. avatar
    [5] Juana [*]

    Kdybyste někdy kápli v obchodě na rybu jménem pangas nebo pangasius, zkuste ji. Lepší rybu naše rodina zatím nejedla, a to doposud všichni milovali lososa. Je to sladkovodní ryba, která žije v Mekongu ve Vietnamu a má skvělou chuť a dost pevné maso - pokud se koupí čerstvá, zmražená se mi rozpadala jako každé jiné filety.

    superkarma: 0 13.06.2007, 10:08:26
  12. avatar
    [4] Arči [*]

    Kelly:

    superkarma: 0 13.06.2007, 09:17:11
  13. avatar
    [3] Kelly [*]

    Včera odpoledne jsem si dala rybu a v noci jsem během půl hodiny shodila 1,5 kilo.

    superkarma: 0 13.06.2007, 08:57:36
  14. [2] Verbenka* [*]

    Taky mě to rozesmálo. Ve 100 g lososa je 14 g tuku, ve 100 g makrely 12 g. Oproti tomu krutí a kuřecí 1-2 g tuku, telecí kolem 5, i svíčková má 6 g. Doporučuji autorům článku kouknout na jakékoliv běžně dostupné tabulky nutričních hodnot potravin.

    superkarma: 0 13.06.2007, 08:47:27
  15. [1] 1Mona [*]

    Nejtučnější ryba má pořád méně tuku než to nejvíce libové maso.Tak to mi teda nějak nesedí!!!!Ryby mám ráda, ale tahle věta mě nadzvedla!!!

    superkarma: 0 13.06.2007, 01:41:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme