Reklama
Třeboň jsem si zamilovala – bodejť by ne, když jsem tam strávila svoje líbánky.

Před deseti lety jsem strávila se zády dva měsíce doma – bylo to “úžasné”, neboť jsem si zpočátku nedošla sama ani na toaletu. Když jsem se trochu zmátořila, přemýšlela jsem, jak tuto situaci neopakovat – kromě následného cvičení to chtělo nějaký impuls, start a ten jsem našla v podobě lázeňského léčebného pobytu.

Doba pobytu nastala těsně po svatbě – pravda cachtání se ve vodě a trávení času v posilovně není asi typickým způsobem trávení líbánek – ale proč nespojit příjemné s užitečným, že….

sto Třeboň disponuje Bertinými lázněmi a Lázeňským domem Aurora, které jsou proslulé léčbou poruch pohybového aparátu, revmatických chorob, poúrazových a pooperačních stavů. Naplánovat si zde můžete i pobyt pro celkovou rekondici těla. Chuť do života zde získáte prostřednictvím slatinných koupelí (pozn. moje nejoblíbenější procedura) a zábalů vodoléčebných procedur, masáží, fyzioterapie, elektroterapie, parafinových zábalů (pro příjemné lokální prohřátí), plynových injekcí, akupunktury atd.

Ubytování jsme volili v soukromí, a za tím účelem jsem oslovila Informační a kulturní středisko v Třeboni na Masarykově náměstí, tel: 384 721 169, fax: 384 721 356. Tenkrát i v následujících letech jsme vždy byli spokojeni s jeho službami.

Třeboň je proslulá svým rybníkářstvím, o kterém se můžete dozvědět jak ze serveru pro Třeboňsko, tak i z oficiálního serveru města Třeboň. Pokud jste v místě, můžete se dozvědět podrobnosti o "cechu" z informačních turistických tabulí umístěných na jednotlivých turistických stezkách – informace jsou dávkované tak akorát a dozvíte se samé zajímavé věci. Server www.trebon.cz uvádí: “S plánovitým budováním rybníků a chovem ryb v nich se začalo už v 2. pol. 14. stol., když ubývalo rybnatosti v řekách a potocích. Zasloužili se o něj především Josef Štepánek Netolický a Jakub Krčín z Jelčan.”

Největší podíl na produkci místních ryb má kapr (95 %) a zbytek připadá na líny, candáty, štiky, sumce, tolstolobika, amura či okouna. Ryby můžete v různých úpravách ochutnat v místních restauracích – rybí polévku si zde můžete dát nejen o Vánocích a jako místní specialitu doporučuji špalíky z kapřího masa.

Již v dávných dobách se obyvatelé Třeboně rozhodli ctít rčení, že ryba musí plavat, takže co jim zbývalo jiného – založili pivovar :-) Byla jsem tam několikrát na exkurzi a v průběhu let je znát, jak investice do výroby pivovar pozvedly. Pokud jste pacienti lázní – obraťte se na jejich kulturní středisko, které pravidelně organizuje návštěvy pivovaru. Prohlídku, denně od 10 h do 18 h, si ale můžete dohodnout sami – buď na vrátnici pivovaru nebo po předchozím objednání na tel. 384 721 319. A prohlížet můžete s i bez (na mysli mám ochutnávku), děti do 15 let mají zvýhodněné vstupné.