Vaření

Rozkvetlé mlsání pro koledníky

Ohromte letos o Velikonocích návštěvy i koledníky a připravte jim sladké mlsání. Tato krásná sušenková kytice skvěle chutná a díky jednotlivým kvítkům připevněným na špejli se i dobře transportuje. Žluté narcisky dotvoří krásnou jarní kompozici na vašem stole – ale jsou tak dobré, že se po nich určitě rychle slehne zem.

kytkyRecept je převzatý z knihy Sladké dárky od Anny Šmalcové. Kniha byla oceněna v národním kole celosvětové soutěže kuchařek v kategorii Pastry PRO a nominována na světové kolo GOURMAND BEST IN THE WORLD. Jak na ně?

 Na sušenky:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • kůra z citrónu podle chuti

Do hladké mouky nakrájíme máslo na kousky, přidáme moučkový cukr, žloutky a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Zpracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na několik hodin do chladničky. Dobře vychlazené těsto rozválíme na sílu půl centimetru, vykrojíme tvar – jednu velkou květinu a poté malou květinu či kolečko, do které uděláme špejlí uprostřed otvor. Pečeme na plechu s pečícím papírem při teplotě 170%, dokud sušenky nezačnou zlátnout. Necháme vychladnout a můžeme zdobit.

Větší a menší sušenku slepíme bílkovou polevou, nebo královskou polevou koupenou v cukrářských potřebách, spodními stranami k sobě. Do otvoru malé sušenky, kde se při slepování dostane trochu poleva, vložíme špejli a necháme ve vertikální poloze zaschnout.

Sušenky zdobíme modelovací hmotou. Třeba takovou, kterou používáme na potahování dortů a dá se běžně koupit v cukrářských potřebách či v některých supermarketech. Pro zdobení cukroví je nejlepší používat takovou hmotu, která je určená k potahování i modelování zároveň. Je trochu tužší, ale dobře se s ní pracuje, navíc je v nabídce i v různých příchutích a barvách. Pokud seženete pouze bílou, dá se snadno obarvit pár kapkami gelové potravinářské barvy. V případě narcisků tedy sáhněte po žluté. 

Jak na potahováníhra

1)      Z modelovací hmoty žluté barvy vykrojíme tvar shodný á s tvarem sušenky ze spodní strany vytvoříme pro větší plastičnost květů na každém okvětním lístku párátkem rýhu a necháme trochu oschnout.

2)      Květ přilepíme polevou na sušenku

3)      Do středu květu přilepíme kalíšek, vytvořený z vykrojené kytičky, kterou pomocí modelovací kuličky nebo rukama vytvarujeme do obloučku

4)      Střed kalíšku vybarvíme oranžovou prachovou barvou a můžeme do něj jedlým lepidlem přilepit cukrové kuličky

5)      Hotové narcisy naaranžujeme do košíčku nebo květináče vyplněného aranžovací hmotou

hraSladké dárky

Anna Šmalcová

Zdokonalte se v cukrářském řemesle. Obdivujete krásně nazdobené perníčky, ale sami nevíte, jak na to? Autorka vám v knize poradí ty nejlepší fígle, aby vaše zdobení vybadalo jako obrázek. K tomu přidá spoustu inspirativních nápadů. Kniha je věnována výhradně dekoraci cukroví k různým příležitostem a ukazuje širokou škálu dekoračních technik a postupů, jak pomocí cukrové polevy, potahovacích hmot, cukru, cukrové krajky, barev, různých nástrojů, formiček, 3D efektů apod. můžete z klasického cukroví nebo perníčků vytvořit originální dílka. Ta budou nejen půvabná a chutná, ale také ohromí vaše přátele a potěší děti.

GRADA, 216 stran, 399 Kč

Více inspirace najdete na stránkách www.grada.cz

   
11.03.2016 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [3] Darmovzalova [*]

    Sml59

    superkarma: 0 12.03.2016, 15:59:21
  2. [2] bobani [*]

    neuvěřitelné

    superkarma: 0 11.03.2016, 17:23:05
  3. avatar
    [1] řeřicha [*]

    Sml59 dobrý nápad Sml67

    superkarma: 0 11.03.2016, 11:45:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme