Zdraví

Rozhovor s odborníkem: dovolená a střevní potíže

Proč tak často na dovolené řešíme problémy se střevním diskomfortem? Řešíme to na dovolené skoro všichni. Proto jsme oslovili lékaře, aby nám vystělil, proč se tato situace dějí a jaké máme možnosti prevence. Na otázky nám odpověděl  MUDr. Karel Metyš, za jeho odpovědi mu děkujeme.

stomachProč tak často na dovolené řešíme problémy se střevním diskomfortem? Co je nejčastěji příčinou těchto potíží?

Příčin střevního diskomfortu na dovolené může být více. Většinou se jedná o spolupůsobení více faktorů. Patří sem nákaza z jídla, které vypadá na první pohled zdravě, a nebo kontaminované vody. Za vinu se dává i to, že jíme na dovolené více jídla ostrá a kořeněná. Někomu způsobí průjem i alergie na stravu, kterou předtím nepožil, například různé mořské plody, a také reakce na antibiotika, která během cesty užíváme. Své může hrát i únava po dlouhé a náročné cestě. Příčinou průjmu jsou většinou bakterie, s jejímiž sérotypy se v našich končinách nesetkáme. Náš organismus se s nimi střetává poprvé a jako reakce následuje průjem.

Trpí těmito problémy více dospělí nebo děti?

Obecně si alespoň jednou za život prodělá cestovatelský průjem každý. U dětí jsou tyto problémy častější z toho důvodu, že při prvním setkání s jinými typy bakterií, na které náš organismus není zvyklý, reaguje jejich trávicí trakt citlivěji.

Můžeme se nějak chránit dopředu, existuje nějaká prevence?

Vhodné je užívání přípravků s obsahem probiotických bakterií nebo kvasinek pár dní před cestou a během pobytu na dovolené. Osobně bych více spoléhal na kvasinky, konkrétně kmen Saccharomyces boulardii. Přípravky s jejich obsahem nemusíme uchovávat v lednici. Kvasinka snese poměrně vysoké teploty, aniž by došlo k úbytku jejich kolonií. Tak si zachovává svůj účinek při předcházení průjmovým stavům a pro udržení zdraví prospěšné střevní mikroflóry bez působení potenciálně patogenních bakterií ve střevě. Před cestou se rovněž doporučuje konzumovat jogurty s mléčnými kulturami nebo probiotické bakterie. Nevýhodou je nutnost skladování v lednici. Tato starost nám může někdy dovolenou komplikovat.

Na co si máme dávat na dovolené pozor, aby nás nepostihly střevní potíže?

Řiďte se radami v předchozí odpovědi.  Při konzumaci potravin užívejte vždy vodu balenou, nikdy ne vodu z kohoutku nebo jiného neznámého zdroje. Nekupujte led na ulici a nenechávejte si ho dávat do nápojů. Jezte pouze ty plody ovoce a zeleniny, které si můžete sami oloupat. Je lepší si nedávat na ulici zmrzlinu nebo jídla s plody moře.

Co si myslíte o známých babských radách – dát si na dovolené každé ráno skleničku tvrdého alkoholu jako prevenci před střevními potížemi?

Na dovolené může znít pro někoho taková rada povzbudivě a nemusí se dvakrát nutit. Vysokoprocentní alkohol může škodlivé bakterie v našem těle likvidovat. Ovšem je přeci mnoho daleko šetrnějších způsobů, jak střevnímu diskomfortu na cestách předcházet. Následujte rady v předchozích odpovědích a dovolenou pak nestrávíte běháním na toaletu. Navíc alkohol je zcela nevhodný u dětí a v tropickém klimatu exotické destinace by neudělal alkohol dobře ani dospělým, hlavně po ránu nebo na prudkém slunci. Pokud na alkohol máte na cestách přeci jenom chuť, užijte ho v přiměřené míře jako účinné digestivum při dobré večeři nebo jako osvěžující mix drink.

Doporučujete si léky na střevní potíže vést sebou v cestovní lékárničce nebo si je můžeme koupit na místě v lékárně?
Vhodnější je si brát účinné přípravky s sebou z domova. Není příliš nápomocné začít shánět něco proti průjmu, až když máme problém a honem hledat lékárnu. Sbalte si léky nebo doplňky stravy do zavazadla a mějte je vždy po ruce, pokud byste je potřebovali užít. Probiotika je vhodné nasadit už před cestou a pokračovat s jejich užíváním i při pobytu na místě.

Jaké přípravky byste našim čtenářkám doporučil, na co si máme při výběru dávat pozor?
Před cestou do tropických nebo subtropických krajů, ale také zemí jižní Evropy jednoznačně probiotické kvasinky odolné vůči vysokým teplotám bez nutnosti uskladnění v lednici. Zkoumejte také obsah a složení přípravku. Čím vyšší obsah probiotika v kapsli nebo tabletě, tím větší šance, že přípravek skutečně při potížích zabere. Vhodná jsou i probiotika s obsahem nestravitelné vlákniny, jako bývá nejčastěji inulin. Obsah probiotik se udává v počtu miliard v jedné kapsli. Opravdu kvalitní přípravek si je schopen počet probiotických kmenů udržet po celou dobu jeho správného skladování až do data exspirace.  Důležitá je proto stabilita jeho obsahu.

Kdy doporučujete při střevních problémech vyhledat lékaře, co by mělo být varovným signálem?
Varovným signálem je, když průjem neodezní ani po třech dnech. Navíc se k němu připojí silné bolesti nebo křeče v břiše, zvracení, krev nebo hlen ve stolici. Pak je vhodné co nejrychleji vyhledat lékaře, který by měl nasadit účinnou terapii.

Boularin

Redakční tip

Přípravek první volby GS Boularin

BoularinGS Boularin je doplněk stravy, který obsahuje v 1 kapsli vysoké množství 5 miliard CFU/g Saccharomyces boulardii. Jedná se o nejvyšší obsah Saccharomyces boulardii na českém trhu. Balení obsahuje 10 kapslí a jeho cena v lékárně se pohybuje do 100 Kč. Přípravek je vhodný používat pro rychlé, účinné řešení střevního diskomfortu. Je vhodný při cestování do zahraničí.

Kapsle GS Boularin mohou užívat i děti. Obsah kapsle lze jednoduše vysypat do nápoje nebo potravy, která není příliš horká nebo studená.

ZDE si můžete GS Boularin objednat

Boularin

   
27.05.2013 - Zdraví - autor: Věra Forejtová

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme