Vaření

Rozhovor s Elly: Je IN péct si doma chléb?

Jíte rádi zdravě? Záleží vám na surovinách, se kterými vaříte? Připravili jsme pro vás rozhovor s Elly, naší redaktorkou vaření a foodblogerkou www.bohynekuchyne.cz.

foto

Jak vnímáš v rámci vaření stále oblíbenější zdravý životní styl?

Myslím, že zdravé stravování je teď probírané ze všech stran. Na každém kroku najdete obchody se zdravými potravinami, některé člověk v životě neviděl a vůbec neví, jak chutnají, tak musí zkoušet a objevovat nové chutě. Líbí se mi, že lidi přemýšlí nad tím co jí, mnohem více vaří a mnohem méně kupují už hotová jídla, různé instantní potraviny a polotovary. Oblíbená je opravdová, čerstvá strava, čerstvé suroviny. 

 

Jak moc se doráží ve tvém jídelníčku?

Nevěřila bych, že se to stane, ale zdravé vaření a pečení dostihlo už i mě. Snažím se více sladit medem, agávovým sirupem, kokosovým cukrem a podobnými zdravými sladidly. Nebo nesladit vůbec. Začala jsem mnohem více péct zdravé pochoutky pro děti, různé sušenky a koláče. Zařazuji do svého vaření hodně celozrnnou mouku, kterou si sama doma melu a také často peču z bezlepkové mouky. Používáme hodně ovoce a zeleniny a kupujeme velice málo polotovarů. Byla jsem velice nespokojená v místní školní jídelně, takže vařím denně obědy pro celou rodinu a snažím se, abych dětem ukázala nové, zdravější chutě. Oblíbili jsme si smoothie, jak ovocné, tak zeleninové, které si můžeme díky kvalitními mixéru připravovat denně doma. 

 

Myslíš, že tradiční recepty ustupují moderním, zdravým receptům?

Já vlastně neznám žádný tradiční nezdravý recept. Vždycky je to o tom, z čeho dané jídlo připravíte. Teď jsem třeba doma vařila vepřo knedlo zelo. Udělala jsem bramborový knedlík s celozrnnou špaldovou krupicí, nekoupila jsem příliš tučné maso (i když trochu ano, jinak by to nebylo ono) a podusila jsem čerstvé zelí, které jsem jen trochu dochutila kmínem, octem a trochou medu. Ničím nezahuštěné. Takže vlastně zdravé jídlo. Stejně „zdravá“ může být i svíčková, stejně „zdravé“ uděláte i kynuté koláče, stačí hladkou mouku nahradit třeba čerstvě namletou celozrnnou špaldou. Takže i tradiční jídla se dají jen trochu upravit, chutnají vlastně pořád stejně, jen mnohem více odpovídají moderní době. Na druhou stranu si vedle takových jídel velice ráda pochutnám na chia pudinku a jiných potravinách, které jsou „in“.

 

Jaké trendy jsou vidět například v oblasti pečiva? Je IN péct si doma chléb?

Baví mě pozorovat, jak oblíbená a čím dál oblíbenější je třeba žitná mouka. A vůbec jak oblíbené je domácí pečivo. Lidi nevěří rozpékanému pečivu ze supermarketů a raději si pořídí domácí pekárnu a upečou si chléb domácí. Já jsem domácím pečivem úplně posedlá. Jen jsem už pokročila od domácí pekárny po kváskový chléb, který prostě nemá konkurenci. Teď, když mám doma nový mlýnek na obilí, tak je chleba zase o stupínek lepší. Míchám si různé druhy mouky a melu všechno co mi přijde pod ruku :-) Třeba hrachovou nebo rýžovou mouku. Taky domácí pohankovou. Tu miluju! A stejné je to v mém okolí. Řada mých kamarádek pečení chleba úplně propadla.

 

Pokud ano, jak na to?

Já doporučuji sehnat si žitný kvásek a péct kváskový chléb. Chce to trochu cviku a zkušeností, hlavně dobré rady od někoho, kdo už kváskový peče. Já jsem byla ve svých začátcích na kurzu u Gabi Hradecké, která s kváskovými kurzy objíždí celou republiku a vydala teď dokonce knížku. Začněte třeba s obyčejnou chlebovou pšeničnou a žitnou moukou a držte se důsledně receptů. Časem, až poznáte jak kváskový chléb funguje, tak můžete experimentovat, měnit mouky a míchat si vlastní recepty. A pro zdravý chléb si určitě pořiďte mlýnek na obilí. Protože celozrnná mouka je na pečení super a nejkvalitnější je čerstvě namletá. Kdo si netroufá na kváskový, může péct chleby s droždím, třeba v domácí pekárně. Ty jsou taky super.

gratus

Někomu připadá složité, mlít si doma mouku. Jak to vidíš? Z jakých zrn nejčastěji pečeš?

Naopak, nic jednoduššího nemůže být. Stačí si jen koupit kvalitní mlýnek na obilí. Ten, který mám já, je nástavec na robota od ETY a funguje perfektně. Jednoduše se na něm nastaví jak hrubou nebo jemnou mouku chcete. A namele vám všechno, na co si vzpomenete. Já melu nejčastěji žitná a špaldová zrna, ale také hrách a pohanku. Nedávno jsem experimentovala s kamutem a taky výborný - jak na mletí, tak na pečení. Obilí nebo luštěniny jen vsypáváte do mlýnku, který zapnete a dáte pod něj misku. Za pár minut není co řešit a můžete péct. 

 

Na jaké pomocníky se můžeme spolehnout?

Jsem hrozně líná, takže na všechno kolem pečení chleba používám techniku :) Pomocník, bez kterého bych se neobešla je kuchyňský robot ETA Gratus. Teď když mám na něj i mlýnek na obilí, tak vlastně zastane celou práci kolem chleba. Nejdříve si na něm namelu mouku a potom v něm zamíchám těsto. Další kuchyňský pomocník, bez kterého bych se neobešla, je kvalitní trouba. Právě kvůli chlebu jsem si koupila nedávno novou, parní troubu Electrolux. Protože pára je při pečení také velice důležitá. Buď musíte chléb péct v troubě, ve které je nádoba s vodou nebo si můžete pořídit právě parní troubu.

 

Co díky takovému mlýnku všechno můžeme upéct?

Když máte doma mlýnek na obilí, tak upečete kvalitní a hodnotné pečivo z čerstvě namleté celozrnné mouky. Ocení ho také celiaci, kteří si namelou mouku z bezlepkových surovin. Hrachovou, pohankovou, rýžovou. Tyto mouky jsou v obchodě často dost drahé a domácí výroba vyjde mnohem levněji.

 

Jakou s ním ty sama máš zkušenost?

Mám doma mlýnek jen pár týdnů, ale jede několikrát do týdne. Namelu si vždycky jen tolik mouky, kolik potřebuji do receptu, aby byla mouka vždycky čerstvá. Dá se velice snadno rozebrat a v balení je k němu i praktický kartáček, kterým mlecí kameny krásně a důkladně očistíte. Takže za mě super!

 

Mlýnek ETA002896010 je kompatibilním příslušenstvím k robotům Gratus (ETA 0028) a Gustus (ETA 0128) . S jeho pomocí si tak rychle umelete kvalitní domácí mouku z různých druhů obilovin a luštěnin. Hravě zvládne pšenici, žito, oves, ječmen, pohanku ale také čočku, hrách, cizrnu, fazole, rýži i jáhly. To ocení především osoby trpící Celiakií. Bezlepkovou mouku si tak můžete kdykoliv namlít sami.

Technologie nízkootáčkového mletí

Tato technologie je maximálně šetrná k obilovinám, luštěninám i rýži. Zabraňuje tomu, aby se mouka nadměrně zahřívala, a tím si zachovává optimální kvalitu a čerstvost. Nepřijdete o enzymy, oleje ani vitamíny. Nejen že čerstvě umletá mouka obsahuje všechny tyto živiny a nenasycené mastné kyseliny zdravé pro vaše tělo ale také velmi krásně voní a především chutná.

mlýnek

Hrubost mouky si můžete regulovat. Výsledkem je rovnoměrně namletá mouka hrubých granulí nebo velmi jemné konzistence. Oproti mlýnkům s tříštivými kameny není tak hlučný. Objem násypky je 1 kg. Mlýnek si jednoduše a rychle sestavíte. Při čištění ho můžete kompletně rozebrat. Usnadní vám to tak práci.

Pravé mlýnské kameny

Mlecí kameny o průměru 85 mm jsou velmi tvrdé a pevné a to díky směsi korundu a keramiky, ze které se kameny skládají. Tato směs se taví za vysoké teploty ve vypalovací peci. Vznikají tak vzduchové kapsy, díky kterým zůstává povrch stále hrubý bez opotřebení. Aby si svou funkčnost a hrubost zachovaly, zabraňte jejich kontaktu s vodou. Čistěte kartáčkem, který je součástí balení.

Více informací najdete ZDE.

Čtěte také:

   
31.03.2017 - Vaření - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme